1

Temat: wykaz sprzętu

witam
rozstrzygam przetarg w SIWZ podałem że wykonawca powinien posiadać co najmniej 5 kosiarek do trawy - wypełnić zamieszczony wykaz sprzetu.
No i mam ten wykaz a tam 2 kosiarki do trawy a dalej 7 wykaszarek.... odrzucam ofertę czy wzywam do złożenia nowego wykazu???
pzd

2

Odp: wykaz sprzętu

Niestety, ale zgodnie z obowiązującą (czasami nielogiczną) interpretacją UZP w tej sprawie musisz wezwać do uzupełnienia tego dokumentu smile

3

dzięki;)
a jak i tak w konsekwencji unieważnieę przetarg bo ceny 2 ofert są wyższe niż mam na realizację tego zamówienia???

4

podstawą jest art 26.3

5

jeśli zamierzasz i tak unieważnić, to nie wzywasz do uzupełniania. To też art 26.3 smile

6

ok dzieki
zabieram sie do pracy, pa

7

miłej pracy, pa smile

8

A dlaczego miałbys wzywać? Przecież wykaz załączył i wykazał że NIE POSIADA MIN. 5 KOSIAREK. Nie spełnia zatem warunku udziału w postępowaniu.
1. wykaz załączył
2. nie zawiera błędu
3. z wykazu wynika, że nie posiada tych kosiarek
Trza go wykluczyć z postępowania.

9

Jacuś ,próbowałam już kiedyś na forum polemiki w tej sprawie ale ...niestety takie "cuś" też podlega uzupełnianiu.Interpretacja at.26.3 jest aktualnie bardzo liberalna i właściwie to niedługo będzie można uzupełniać wszystko, to tylko kwestia "odpowiedniej interpretacji"  Ale nadal uważam ,że takiego wykonawcę powinno sie wykluczać smile

10

No niesteyty  wykluczniem raczej Ostrożnie - rzeczywiście ta intepretacja uzupełniania dokumentów  jest " nadintepretacyjna" - i prowadzi to czasem do dziwoląga ... bo  logicznie jak uzupełniać coś co zostało złozone i nie zawiera błędów typu brak podpisu ????  !!!( W tym wypadku ten wykaz.
T to można  raczej nazywać  r WYMIANĄ DOKUMENTÓW a nie uzpełnianiem

11

ja osobiście nie jestem zwolenniczką tworzenia absurdów w tej tematyce.Podobno w przyszłym roku  czeka nas duza nowelizacja tego przepisu ,zobaczymy co się znowu "urodzi"  wink

12

Uzupełnianie dokumentów
GAZETA PRAWNA Z CZWARTKU 27 GRUDNIA 2007
Zmienione mają zostać też przepisy o uzupełnianiu dokumentów (art. 26 ust. 3 p.z.p.) dotąd wykorzystywane do zmów przetargowych.

- Manipulacje wykonawców polegające na uzgodnieniu, który z nich nie uzupełni dokumentów, i wpływanie w ten sposób na wynik postępowania, są faktem. Zmiana przepisu jest więc niezbędna - ocenia Marcin Płużański.

Jego zdaniem ważny będzie kierunek zmian: czy nastąpi ponowne sformalizowanie postępowań przez ograniczenie lub wyłączenie uzupełniania dokumentów, czy też zasady obecne zostaną zachowane, lecz nieuzupełnienie dokumentów zostanie objęte ostrzejszą sankcją niż wykluczenie z postępowania.

- W tej chwili przepis ten rzeczywiście jest wykorzystywany do tzw. zmów przetargowych, jednakże z drugiej strony pozwala uratować oferty dobre merytorycznie i cenowo, ale niedopracowane pod względem formalnym - zwraca uwagę Dorota Grześkowiak-Stojek, prawnik z Kancelarii Zamówień Publicznych.

Zdaniem ministra Panasiuka należy też przebudować art. 146 p.z.p., który zawiera katalog przesłanek nieważności umowy. Powinien on nawiązywać do naruszenia procedury udzielania zamówień, a nie do czynności kontrolnych, będących ingerencją administracji w procedury gospodarcze.

.

13

TB napisał/a:

rzeczywiście ta intepretacja uzupełniania dokumentów  jest " nadintepretacyjna" - i prowadzi to czasem do dziwoląga ... bo  logicznie jak uzupełniać coś co zostało złozone i nie zawiera błędów typu brak podpisu ????  !!!( W tym wypadku ten wykaz.

Uzupełnia sie oczywiście to, co NIE ZOSTAŁO złożone.
A dokument potwierdzający posiadanie 5 kosiarek nie został złożony. Więc co do zasady nalezy zażądać jego uzupełnienia, czyli złożenia tego co brakuje. To jest logiczne.

Tyle, że tutaj i tak nastapi uniewaznienie, więc nie żądamy uzupełnienia (bo i po co?).

14

nie odnosząc się do treści poprzednich postów ...., chodzi bowiem o samą sytuację .... to dla mnie jest to pozbawione logiki i konsekwencji .. Wykonawca świadom stanu posiadania 3 kosiarek skłąda taki wykaz ... bo tylko te 3 kosiarki a to,że Zamawiający chce od niego dokument na 5 kosiarek ... przecież nie może skutkować tym ,że Wykonawca chcąc zadowolić Zamawiającego i złożyć  prawidłowy dokoment ... z 5 kosiarkami  powinein go złożyć. Dodatkowo jak ma się to do oświadczenia wykonawcy z art 22 ust 1 pkt 2 .... niekonsekewncja ...  bo co innego w oświadczeniu ...  a co innego w wykazie . Najszczęsliwszym wyjściem było by poprostu po odczytaniu warunków udziału .... nie branie udziału przez Wykonawcę w takim postępowaniu .:-)

15

witam wszystkich
zabrałem się za rozstrzygniecie i ... no właśnie jak tu do tego podejść,
piszę projekt protokołu z komisji i co:
oceniam tą ofertę pod względem formalnym??? jak tak to mi wychodzi że nie spełnia dalej art. 26 ust. 3 nie wzywam do uzupełnienia bo unieważniam (zamawiajacy nie może przeznaczyć aż tyle na to zamówienie) ale jak unieważniam to odrzucam tą ofertę czy nie??
druga oferta ok no ale zbyt droga

PILNE!!!
z góry dzięki

16

Ja stosuje w takich sytuacjach wnioskowanie uproszczone.
Skoro wszystkie oferty przekraczaja moje mozliwosci, to znaczy ze najkorzystniejsza (która by to nie była) równiez przekracza. Zachodzi więc przesłanka do uniewaznienia, zatem uniewazniam. Bez badania ofert, warunków udziału itp. Podobnie, jakbym uniewaznił przed otwraciem ofert.
Ale niektórzy lubią badanie ofert, zabawe w uzupełnianie, a potem i tak uniewazniają. Każdy robi jak uważa...

17

i tu wychodzi mój brak doświadczenia;)
a tak wogóle to powinienem najpierw chyba wykluczyć tego wykonawcę a później odrzucic jego ofertę???
pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU!!!

18

Piotrze, czyli co... Złozyłes mi dokument z którego wynika, że posiadasz tylko 3 szt., ale ja i tak wzywam abyś złozył mi dokument, z którego ma wynikac że masz 5 szt.? Trochę to nielogiczne jest. Ja bym wzywał, gdyby wogóle nie złozył tego wykazu. Ale on przeciez udokumentował, że ma TYLKO 3 szt. - zatem nie spełnia warunku.

19

Zły (pod jakimkolwiek względem - formalnym czy merytorycznym) dokument to brak dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku (bo o takich m.in. mówi 25.1) i obowiązek wezwania do uzupełnienia.

20

A co to jest "zły dokument" ?!  Czy ten dokument zawiera błąd? Nie. Dokument fizycznie jest i najwyżej mozna wykonawcę wezwać nie do jego uzupełnienia (poswiadczenia nieprawdy?) lecz do wyjasnienia, a wykonawca potwierdzi przecież, że ma 3 kosiarki, a nie 5. No, chyba, że skłamie. Wezwać do uzupełnienia mozna gdy tego dokumentu byłoby brak lub dokument posiadałby jakis błąd, ale przeciez wykonawca wyraźnie wskazuje, że ma tylko 3 szt.

21

to jest wykaz sprzętu - załącznik do siwz, który wykonawca zobligowany był dołączyć
\no a tam 2 kosiarki zamiast minimum 5

22

Definicja złego dokumentu - dokument który nie potwierdza spełnianie warunku udziału w postępowaniu

23

Dokument potwierdza, że wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu.

24

ja tam jednak wykluczam wykonawcę i odrzucam ofertę i unieważniam postępowanie
a swoją drogą to ciekawe, jak mamy oferty i wszystkie przewyzszają kwotę to nie wnikam i nie badam tylko unieważniam... tak można??

25

jacek0707 napisał/a:

Dokument potwierdza, że wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu.

Czyli nie złożył dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku -> do uzupełnienia.

UZP w tej kwestii