1

Temat: Upływ terminu związania z ofertą, a dalsze wyjasnienia

Jutro mija termin związania ofertą, a przydałoby się wyjaśnienie uzupełnionego wykazu. Nie wzywałem do wydłużenia terminu związania z ofertą, zaś i Wykonawcy raczej nie złożą oświadczenia o wydłużeniu terminu związania ofertą. Generalnie wezwanie do wyjaśnień dotyczyło by 2 wykonawców, których i tak oferty podlegają już odrzuceniu.
Czy mogę wzywać do wyjaśnień wiedząc, że minie termin związania ofertą?

2

Odp: Upływ terminu związania z ofertą, a dalsze wyjasnienia

Jeśli minie TZO, to praktycznie rzecz biorąc nie masz ofert.

3

Samą natomiast umowę po TZO zawrzeć można, jedyny problem to upływ terminu przed wyborem oferty najkorzystniejszej smile

4

samzam napisał/a:

Generalnie wezwanie do wyjaśnień dotyczyło by 2 wykonawców, których i tak oferty podlegają już odrzuceniu.

A po co wyjaśniać oferty które podlegają odrzuceniu?

5

wybierz dziś w TZO

6

jarosław napisał/a:
samzam napisał/a:

Generalnie wezwanie do wyjaśnień dotyczyło by 2 wykonawców, których i tak oferty podlegają już odrzuceniu.

A po co wyjaśniać oferty które podlegają odrzuceniu?

Z jakiego art. ustawy wynika, że Zamawiający nie może wzywać do wyjaśnień , jeżeli oferta podlega i tak odrzuceniu.
Wiem, ze oferta musi byc dokładnie sprawdzona - mówi o tym orzecznictwi, zaś art 26. 3 mówi o nie wzywaniu do uzupełnień jeżeli oferta i tak podlega odrzuceniu

7

jo napisał/a:

wybierz dziś w TZO

Nie mam możliwości wyboru dzisiaj, bo nie ma 2 członków komisji i kierownika zamawiającego.....
I co teraz?
Wybór moze nastąpić co dopiero w piątek...

8

możesz nie mieć już z czego wybierać jak wspomniano wyżej może podpuścić choć najkorzystniejszego oferenta żeby sam przedłużył

9

nie będe mial i tak w czym wybierać, bo 3 oferty podelgają odrzuceniu. Dodatkowo chcemy wykazać składanie nieprrawdziwych informacji, bo od 2 dni posiadamy o tym wiedzę, ale chcelibyśmy ostrożnościowo wyjaśnić u wykonacy