1

Temat: Żądanie dokumentów bez wskazania dokumentów równoważnych

W ramach wykazania spełnienia warunku posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności żądałam pewnego rodzaju dokumentu. Okazało się, że istnieją dokumenty równoważne, które pozwalają prowadzić daną działalność. Nie wskazałam jednak tych dokumentów równoważnych w SIWZ i ogłoszeniu. 

Z 7 ofert tylko jeden wykonawca wskazał żądany dokumenty, inni wskazali dokumenty równoważne.
Uznać ich nie mogę, ponieważ inni wykonawcy mogli nie składać ofert, ponieważ nie dysponowali dokumentem który wskazałam.

Co teraz powinna zrobić?
1/ wezwać do uzupełnienia tego wymaganego dokumentu ( i tak nikt tego nie złoży, ponieważ dysponuje tym równoważnym dokumentem i postępowanie trzeba będzie unieważnić, ponieważ cena oferty tego wykonawcy, który złożył wymagany, znacznie przekracza kwotę, którą zamierzaliśmy przeznaczyć na realizacji zamówienia),
2/ od razu unieważnić na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7?

2 (edytowany przez janek159 2016-06-17 07:55:07)

Odp: Żądanie dokumentów bez wskazania dokumentów równoważnych

skoro ten dokument równoważny pozwala na prowadzenie działalności w wymaganym zakresie, to byłoby nierozsądne nieuznawać takiego dokumentu, mimo że nie dopuściłaś równoważnych , tak se myślę

Twój argument, że uznać ich nie możesz ponieważ inni wykonawcy mogli złożyć oferty a ich nie złożyli ponieważ nie mieli dokumentu przez Ciebie wskazanego, traci sens, zważywszy, że jednak znaczna większość złożyła właśnie ten inny dokument, więc nie było to przeszkodą do złożenia oferty.

3 (edytowany przez Miraa 2016-06-17 08:00:11)

Tylko czy ktoś mi nie zarzuci, że ograniczyłam konkurencyjność? W końcu dopuszczam do postępowania zawężone grono wykonawców, a mogłam dopuścić ich więcej.

Ale nie wiem, czy złożyli wszyscy, którzy chcieli złożyć, ale nie zrobili tego, bo nie mieli wymaganego dokumentu.

4 (edytowany przez janek159 2016-06-17 08:15:51)

Myślę, że nie zarzuci ograniczenia konkurencyjności, jeżeli przyjmiesz te dokumenty równoważne jako potwierdzające spełnienie warunku udziału w postępowaniu, skoro rzeczywiście one na gruncie prawa pozwalają na prowadzenie wymaganej działalności i pewnie tak jest.

Nie sądze aby było można tu mówić że mamy do czynienia z wadą w postępowaniu (...), wykonawcy pomimo braku dopuszczenia przez Ciebie z nazwy innych dokumentów, przyjęli pewnie za oczywiste, że te dokumenty równoważne muszą być przyjęte za prawidłowe, bo w końcu w oparciu o nie prowadzą działalność

a czy były wg jakies pytanie w tej sprawie, nie? no właśnie, dla wszystkich wszystko jasne, wybieraj ofertę !!

5

Ogólnie tak, Ty stawiasz warunek i wg niego oceniasz, wg. mnie nie wolno Ci narzucać dokumentów spełniających ten warunek, masz przyjąć każdy który go potwierdza w przeciwnym wypadku myslę, że kontrola poszuka art. 7 smile