1

Temat: sprostowanie do BZP

Witam !!
Bardzo prosze o pomoc ogłosiłam przearg na wykonanie drogi pod pewna nazwą zadania, okazało się że ta nazwa powinna być inna. Wysłałam sprostowanie do BZP w którym zmieniłam nazwę zadania na poprawną i analogicznie zmieniłam treść SIWZ . Nie dostałm jednak potwierdzenia e-mailem z BZPsprostowanie zostało umieszczone  będz nie, pewna jednak byłam że tak jest bo nazwa zadania to moim zdaniem nie opis przedmiotu zamówienia. W obecnej chwili jestem już po rozstrzygnięciu przetargu i wyborze wykonawcy i dostałam pismo że zamieszczenie sprostowanie nie spełnia warunków pozwalających na publikację w BZP, gdyz nie mogę zmieniać opisu przedmiotu zamówienia, kryteriów ..itd. Prosze mi poradzić bo moim zadniem pod nazwa zadania rozumiem konkretnie nazwę a pod opisem przedmiotu zamówienia to co ma być wykonane konkretnie i co w moim przypadku nie zmieniło się.Sprostowania sa przyjmowane przez UZP komputerowo a niestey pod opisem przedmiotu zamówienia jest tez i nazwa i jak sądzę sprostowanie z tego powodu zostało odrzucone. Moim zadniem zupełnie niezgadza sie to z zapisami ustawy art. 29 gdzie wyrażnie jest napisane co ma zawierac opis przedmiotu zamówienia nie ma tam zupełnie mowy o nazwie zamówienia.
Teraz nie wiem co mam zrobić, uniewaznic postepowanie (na jakiej podstawie) czy napisać notkę słuzbową wyjasniajaca cała sytuację potwierdzona przez radcę prawnego, lub....może jest jakies inne rozwiązanie. Prosze o pomoc co powinnam teraz zrobić  ??

2

Odp: sprostowanie do BZP

Majbezpieczniej pozostaje unieważnienie  postępowania ,z art 97 ust 1 okt 7 7) postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego.  W sumie znieniajac nazwę zadania .... zmieniłeś tay jakby przedmiot zamóweinia (  ta w w skrócie  twoje postępowanie dotyczyło czego inego  jednak przedmiotu zamówienia niż ten który określiłeś  w pierwotnym ogłoszeniu )
stad sprostowanie nie przesło w BZP ,

3

poprawa stylu i błedziorków ... swierta rzoprężają :-)
Najbezpieczniej pozostaje unieważnienić  postępowanie,z art 97 ust 1 okt 7 ) postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego.  W sumie znieniajac nazwę zadania .... zmieniłaś  przedmiot zamóweinia ( czyli  tak w w skrócie  - Twoje postępowanie dotyczyło  innego  przedmiotu zamówienia niż ten który określiłeś  w pierwotnym ogłoszeniu ) ZMIENIŁAŚ WIEC CAŁY PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA ...
stad sprostowanie nie przesło w BZP ,

4

Dodatkowo nie jest do końca wszystko w porzadku z ogłoszeniem,   możesz w narazić się na rzarztu z art Art. 146.
1. Z zastrzeżeniem przepisów odrębnych, umowa jest nieważna, jeżeli:
1) ogłoszenie o zamówieniu nie zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych albo opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, chyba że z przepisów ustawy nie wynika taki obowiązek;...
W twojej sytuacji istniał obowiązek sprostowania tego ogłoszenie jednak pomimo tego ,iz próbowałaś go sposrtować OGŁOSZENIE NIE ZOSTAŁO SPROSTOWANE - zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa

5

mam ważny powód żeby wydłużć termin wyk. zamówinia - termin jest już w ogłoszeniu więc zeby zmodyfikować siwz muszę sprostować ogłoszenie - co wy nato?

próbowałam wysłac sprostowanie, ale nie ma go w BZP

Głupia sytuacja , nie miałam nigdy takiego przypadku
Sprawa pilna - poradźcie coś, proszę

6

11.4 ? wink

7

oczywiście - chyba spanikowałam - serdeczne dzięki