1

Temat: Dodatkowe zamówienie w roku.

Mam ciągle ten sam problem.
Zamawiający w 10.2015 zaplanował wykonanie usługi od 01.01.2016 do 31.12.2016 r. za kwotę 80000,00. Są to usługi powtarzające się okresowo gdzie ich wartość oszacowano na podstawie ilości wykonywanych w latach ubiegłych usług (holowanie pojazdów).

W czerwcu tego roku okazało się że umowa zakończy się już w lipcu ponieważ nastąpił ponad 300% wzrost wykonywania holowań w tym roku.
Zamawiający musi zawrzeć kolejną umowę od 01.08.2016 do 31.12.2016 na kwotę ok. 60000,00 zł
W październiku 2016 r. zamawiający przyjmie założenia do budżetu na rok 2017 a w grudniu 2016 r. po przeprowadzeniu przetargu wyłoni wykonawcę z którym podpisze umowę na 2017 r.

Czy zamawiający musi szacować 60000,oo zł wynikające z umowy "uzupełniającej" łącznie z 2017 r. skoro wszczęcie procedury (do 30000 euro) nastąpi przed planowaniem wydatków na 2017 r?
Zamawiający w chwili wszczęcia procedury na zamówienie "uzupełniające" ma zabezpieczone w budżecie tylko 60000,00 na 2016 r. chociaż wiadomo że w 2016 r. zostanie podpisana umowa na 2017 r.

2

Odp: Dodatkowe zamówienie w roku.

Przy założeniu, że nie jest to celowe działanie zamawiającego, a uruchamiając pierwsze z zamówień zamawiający nie miał pewności, że udzieli kolejnego zamówienia (było jedynie prawdopodobne, ale decyzja była uzależniona od liczby spraw, stanów faktycznych, środków finansowych itp.), można by przyjąć, iż nie miał możliwości zsumowania wartości pierwszego zamówienia z wartością kolejnego i zastosowania przepisów odpowiadających łącznej ich wartości do udzielenia któregokolwiek z nich. Z reguły liczy się bowiem wiedza zamawiającego w momencie przygotowywania już pierwszego postępowania o kolejnym zamówieniu dotyczącym tego samego lub podobnego przedmiotu, bo to ona decyduje o zastosowaniu określonych przepisów ustawy Pzp do poszczególnych zamówień.
Ostateczna decyzja należy jednakże do zamawiającego, który posiada pełną wiedzę co do okoliczności faktycznych związanych z przedmiotowymi zamówieniami.

3

powinieneś przyjąć okres realizacji zamówienia, nie krótszy jak 12 miesięcy (razem z 2017 r.)

4

Tyle że brak jakiegokolwiek zabezpieczenia finansowego na 2017 r.

5

IMO teraz zrobić do końca roku na te 60 tys., a po ustaleniu budżetu nowe na kolejny rok budżetowy. Nie wolno wam przecież podpisać umowy na kwotę, której nie macie w budżecie.

6

Tylko jakie procedury stosować do tych 60000 zł?

7

Regulamin do 30 tys. euro kolega posiada?

8

ale w budżecie np w WPF-ie na razie nie macie pieniędzy na 2017 rok??

9

1. zrobić części (2016 i 2017) i przyjąć procedurę jak do sumy wartości, a umowa do końca tego roku,

2. albo jedno zamówienie i zastosować zapisy w umowie o etapach, i że umowa w okresie 2017 r będzie realizowana pod warunkiem zapewnienia pieniędzy na jej sfinansowanie, inaczej nastąpi odstąpienie od tego etapu,

A zapytam, czy 2 stycznia (zakładany moment zawarcia umowy)  zamawiający będzie miał do dyspozycji środki na pokrycie zobowiązania finansowego z tytułu umowy zawartej w wyniku przeprowadzonego przetargu w grudniu 2016?

10

ciągle uważacie że należy tu przyjąć wartość zakładając koniec roku 2016? bo nie ma finansowania na 2017?

11

Regulamin jest,
zabezpieczenie jest w tej chwili na 60000 zł na rok 2016,
na rok 2017 nie ma na razie nic w budżecie ani w WPF-ie.
Kolejną umowę już na 2017 podpiszę już w grudniu 2016 r.

Zwykle pierwsze plany związane z kolejnym rokiem robi się na przełomie września / października dlatego trudno mówić o tożsamości czasu w odniesieniu do zamówienia 2016 i 2017. W obecnej chwili nie jestem w stanie udzielić zamówienia podzielonego na etapy zgodnie z sugestią Janka, bo nie mam w tym zakresie planów na 2017 r. Chociaż wiem że zamówienia musi być realizowane. A idąc tym tropem to powinienem również uwzględnić kolejne lata 2018,19,20 (4 lata)?

Mamy jeszcze dodatkowo takie narzędzie jak roczny plan zamówień powyżej 30000,00 euro ustalany na początku roku budżetowego. Tam również, co oczywiste, brak planów co do tego zamówienia (do tej pory kosztowało to ok 80000 zł).

Taka sytuacja smile

12

Biorąc pod uwagę, że poruszamy się w meandrach ZP, każde rozwiązanie jest prawidłowe - tak żartem.

Czytając art. 34 pozostaję bliższy swojemu podejściu, zakładając że już teraz wiemy o potrzebach na 2016 i 2017 r.

Jak dla mnie ważne jest przyjęcie okresu nie krótszego jak 12 miesięcy, co nie znaczy że kolejna lata 2018 i dalej należy tu brać pod uwagę.

ale, ale,  może się mylę  i kluczowe jest poruszanie się w ramach zatwierdzonego planu finansowego, wtedy wszystkie postępowania w grudniu z okresem realizacji od początku stycznia z zapewnionym od razu finansowaniem,

13

Miałam to samo z zamówieniami powtarzającymi się okresowo. Idąc twoim tokiem myślenia janek159 należałoby najlepiej zawierać umowy na 4 lata, bo wiemy przecież, że zarówno w przyszłym roku, jak i w kolejnych latach będziemy dany produkt zamawiać. Więc zrobić w częściach na te 4 lata najlepiej. Po jednej z kontroli powiedziano mi, żeby robić dla danego roku budżetowego i z punktu widzenia finansów publicznych takie postępowanie będzie słuszne.

14

Kati!!!
O te słowa mi chodziło - "kontrola, robić, rok, słuszne" wink