1 (edytowany przez joannad88 2016-06-08 06:59:20)

Temat: PN - jeden wykonawca odmówił zawarcia umowy - pilne

Pomocy Moi Drodzy,
W ramach PN wpłynęła jedna oferta. została ona wybrana, wykonawca miał do podpisania umowy przedstawić gwarancję zabezpieczenia należytego wykonania kontraktu, ale tego nie uczyni, bo nie jest wstanie zdobyć polisy (wykonawca zagraniczny). I odmówił podpisania umowy. Teraz mam problem, bo nie mam kolejnej ważnej oferty. na jakiej podstawie mogę unieważnić PN? czy dobrym będzie art. 93.1.1 Pzp? Sprawa jest pilna.

2

Odp: PN - jeden wykonawca odmówił zawarcia umowy - pilne

w tej sytuacji przetarg nie jest unieważniony, przetarg jest rozstrzygnięty poprzez wybór najkorzystniejszej oferty, doszło natomiast do odstąpienia od podpisani umowy, a to inna sprawa

3 (edytowany przez joannad88 2016-06-08 07:17:08)

i co teraz mamy zrobić??? jak zakonczyc PN

4

można napisać o tym wzmiankę w protokole z postępowania

niektórzy zamawiający w tej sytuacji unieważnienie na podstawie 93 ust. 1 pkt 1, choć literalnie to nie pasuje

5

dokładnie nie pasuje, ale postępowanie należy zakończyć, bo nie mam podstawy zastosowania 93 ust. 3 Pzp

6

Napisz w protokole ZP-PN wzmiankę, sporządź notatkę służbową załączając do niej oświadczenie wykonawcy o rezygnacji z zawarcia umowy.
Unieważnienia w tym przypadku nie zrobisz bo brak podstawy prawnej.

7

Postępowanie zostało unieważnione na podstawie art 93.1.1 w zw. z art 94 ust. 3 Pzp. Mam tylko jedną wątpliwość jak zapisać w protokole to wszystko. bo przecież w części 13. protokołu dokonano wyboru właściwej oferty, 14 zatwierdzono wynik wyboru i unieważnienia tylko z innymi datami, 15. wysłano zawiadomienie o wyborze jak również wysłano zawiadomienie o unieważnieniu postępowania.
Czy wszystkie daty powinnam ująć w tych częściach protokołu?

8

Błąd. Brak podstaw do zastosowania 93.1.1.
Należało zawrzeć wszystkie informacje w protokole i tak zakończyć.

9

nie bład, bo postepowanie należy zakończyć. kontrolujący różnie na to patrzą

10

Postępowanie zakończyłaś wyborem najkorzystniejszej oferty, ale z winy wykonawcy nie doszło do podpisania umowy. Nie miałaś oferty podlegającej odrzuceniu, bo inaczej nie doszłoby do wyboru oferty najkorzystniejszej, więc przesłanka z art. 93.1.1 nie ziściła się.

11

Ja Kati, brak podstaw unieważnienia. Postępowanie zakończono dokonując wyboru najkorzystniejszej oferty.

12

jedyne co to chyba droga postępowania cywilnego - odszkodowanie, o ile zamawiający coś realnie utracił / mógł utracić (np. terminowość realizacji zadań) i o ile siwz dokładnie przewidywał gwarancję należytego wykonania umowy i sankcje za niezłożenie gwarancji

13

a postępowanie już jest zakończone...

14

http://prawimy.pl/uchylanie-sie-zawarcia-umowy-zamowienie-publiczne-perspektywa-wykonawcy-zamawiajacego/

Czy to nie logiczne?

15

Dla mnie nie. Przesłanki odrzucenia są wymienione w art. 89. Poza tym nie wiem kim jest jest pan Różowicz, ale wiem kim jest pan Piróg: "Dotychczasowe postępowanie nie będzie jednak w tym wypadku podlegało unieważnieniu, ponieważ zakończyło się wyborem najkorzystniejszej oferty, a więc w sposób przewidziany w art. 2 pkt 7a.". (Komentarz, 13 wydanie).

16

Postępowanie nie kończy się wyborem oferty najkorzystniejszej, lecz udzieleniem zamówienia - zawarciem umowy z wyłonionym wykonawcą

17

Możesz podyskutować z panem Pierogiem, zdaje się jego kancelaria prowadzi blog.
Tu masz jeszcze dla pewności opinię pana Nowickiego http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/wybor-najkorzystniejszej-oferty/czy-zamawiajacy-moze-zamknac-postepowanie-krotka-notatka-o-uchyleniu-sie-wykonawcy-od-podpisania-umowy-nie-dokonujac-jego-uniewa/
Temat uważam za wyczerpany.