1

Temat: Rażąco niska cena

Wezwałam Wykonawców zgodnie z art 90 do wyjaśnień jednak ich wyjaśnienia sa bardzo lakoniczne, było wadium więc nie chcę się z nimi boksować w KIO czy mogę wezwać ponownie do wyjaśnień szczegółowych z próbą konkretna o przedstawienie kosztów robót.

2

Odp: Rażąco niska cena

Jak najbardziej można.

3

Witam mam pytanie jakbyście potraktowali ofertę Wykonawcy w postępowaniu na ochronę osób i mienia.
Wszyscy oprócz jednego wykonawcy podali cenę za 1 roboczogodzinę pow. 10,00zł netto, co daje powyżej 12.00zł brutto.
Jak wiemy planuje się od 2017r. wprowadzenie min. stawki godzinowej 12.00zł brutto. Myślę, że wszyscy wykonawcy wiedzieli o tym dobrze. Jeden dał za 1 godzinę ochrony kwotę 7,9zł netto/ 9,72 zł brutto i jest to najtańsza oferta. Oferta jest o 39% tańsza od średniej arytmetycznej z wszystkich ofert. Wezwę go o wyjaśnienia w oparciu o art. 90.1 PZP, ale jak mam go potraktować jak mi odpisze, że zwróci się w 2017 o podwyższenie wynagrodzenia w oparciu o art. 142 ust. 5 pkt. 2 PZP.
Wg mnie na dzień dzisiejszy już powinien uwzględnić zmianę, ponieważ mógł ją przewidzieć. Jakbyście podeszli to takiej oferty. Na dzień dzisiejszy właśnie w takiej cenie wykonawca wykonuje usługę w ramach umowy.
Także jest to realna cena, ale na dziś, a nie przez cały ponad 2 letni okres umowy.

4

Już teraz przy ocenie rażąco niskiej ceny powinniście odnieść się do ceny 1 r/h.
Nie robię w ochronie więc nie znam się na tym biznesie, ale dlaczego dopuszczacie możliwość świadczenia usługi przy cenie 9,72 zł za 1 r/h skoro z grubsza licząc przy kwocie najniższego wynagrodzenia 1850 zł brutto przy średnio 21 dniach roboczych w roku na m-ąc 1 r/h wynosi ok 11 zł brutto (a do tego należy doliczyć składki pracodawcy czyli tzw brutto brutto)?