1

Temat: Uchwalona ustawa!!!

O godz. 21:17 na 21. posiedzeniu Sejm Rzeczypospolitej Polskiej uchwalił ustawę o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych implementującej do krajowego porządku prawnego nowe dyrektywy zamówieniowe. Przyjęte zostały wszystkie poprawki rekomendowane przez Komisję Gospodarki i Rozwoju.
Teraz czekamy już tylko na podpis Prezydenta.

2

Odp: Uchwalona ustawa!!!

Marcel do kiedy można ogłaszać przetargi na "starych" zasadach???

3

zielony26 napisał/a:

Marcel do kiedy można ogłaszać przetargi na "starych" zasadach???

Aż do wejścia w życie.

4

czyli jak ogłoszę we wtorek nie będzie lipy?

5

bo jaki duda podpisze to jeszcze dwa tygodnie tak???

6

Nie jak podpisze-
Art. 21. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Art. 15. 1. Do postępowań o udzielenie zamówienia publicznego wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz do odwołań i skarg do sądu dotyczących tych postępowań stosuje się przepisy dotychczasowe.

Zwracam uwagę na słowa - "wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie"

7

Art. 20. 1. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
1)    rozdziału 2a ustawy zmienianej w art. 1, który w zakresie:
a)    postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez centralnego zamawiającego wchodzi w życie z dniem 18 kwietnia 2017 r.,
b)    postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez pozostałych zamawiających wchodzi w życie z dniem 18 października 2018 r.
? z tym, że art. 10a ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1, w zakresie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia, wchodzi w życie z dniem 18 kwietnia 2018 r.;
2)    art. 20a ustawy zmienianej w art. 1, który wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia;
3)    art. 911 ust. 6 ustawy zmienianej w art. 1, który wchodzi w życie po upływie 24 miesięcy od dnia ogłoszenia.

8

A ja mam art 20.1 taki - Art. 20. 1. Limit wydatków Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych na okres 10 lat wykonywania niniejszej ustawy, w zakresie wydatków budżetu państwa, wynosi:

czyli inny niż ty Katiq.  - coś mnie ominęło ? z kiedy masz swoją wersję?.

9 (edytowany przez Katiqq 2016-06-23 06:08:16)

A stąd ją wzięłam http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/druk.xsp?nr=366

Ale ta moja jest już stara. Ostatnia wersja jest zdaje się z 13 maja i masz rację, w tej jest to art. 21:
Art. 21. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:

1)     art. 1 pkt 15, pkt 49 lit. b tiret piąte w zakresie pkt 14, pkt 54 lit. c w zakresie ust. 5, pkt 113 w zakresie art. 104e ust. 3, pkt 136 lit. d w zakresie ust. 6a pkt 9, które w zakresie:

a)     postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez centralnego zamawiającego wchodzą w życie z dniem 18 kwietnia 2017 r.,

b)     postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez pozostałych zamawiających wchodzą w życie z dniem 18 października 2018 r.

? z tym, że art. 1 pkt 15 w zakresie art. 10a ust. 1 w zakresie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia, wchodzi w życie z dniem 18 kwietnia 2018 r.;

2)     art. 1 pkt 29, który wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia;

3)     art. 1 pkt 50 lit. a, pkt 83 lit. a tiret szóste, lit. b w zakresie ust. 1c i lit. d w zakresie ust. 8?10, pkt 148 oraz art. 7, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.;

4)     art. 1 pkt 94 lit. g w zakresie ust. 7c, który wchodzi w życie po upływie 24 miesięcy od dnia ogłoszenia.

10

czyli w przyszłym tygodniu mogę śmiało ogłaszać?

11

Śmiało możesz

12

Super dzięki biorę się za SIWZ

13

Marcel napisał/a:

O godz. 21:17 na 21. posiedzeniu Sejm Rzeczypospolitej Polskiej uchwalił ustawę o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych implementującej do krajowego porządku prawnego nowe dyrektywy zamówieniowe. Przyjęte zostały wszystkie poprawki rekomendowane przez Komisję Gospodarki i Rozwoju.
Teraz czekamy już tylko na podpis Prezydenta.

Gdzie można tą informację zweryfikować? Bo na stronie http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=366
ja nie widzę żadnej uchwały z datą aktualną posiedzeń..Może się mylę proszę o wytłumaczenie..

14

Uchwały nie widać, a na stronie sejmu informacja jest następująca:
    21 czerwca 2016
    Sprawozdanie komisji druk nr 636

Sprawozdawca: Wojciech Zubowski

Wniosek komisji: przyjąć część poprawek

Niezakończone prace nad ustawą

15 (edytowany przez Katiqq 2016-06-23 08:25:56)

Głosowali 22 czerwca. Są informację w sprawozdaniu http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/stenogramy.xsp
Głosowanie od pkt 30 http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/agent.xsp?symbol=GLOSNAPOS&NrPos=21&NrKadencji=8

16

Czy można już pobrać skądś ostateczną wersję, która została uchwalona?

17

http://www.noweprzetargi.pl/page/1/5969/znany_jest_tekst_ostateczny_ustawy_z_13_maja_2016_nowelizujacej_prawo_zamowien_publicznych.html

Znany jest tekst ostateczny Ustawy z 13 maja 2016 nowelizującej Prawo zamówień publicznych
W dniu 22 czerwca 2016 roku, Sejm RP na 21. posiedzeniu rozpatrywał Sprawozdanie Komisji Gospodarki i Rozwoju o uchwale Senatu w sprawie ustawy o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw, oraz głosował poprawki wniesione przez Senat.
W następnej kolejności zostanie ona przesłana do Prezydenta RP, po jej podpisaniu zostanie opublikowana w Dzienniku Ustaw.
W najbliższym czasie pojawi się na naszej stronie tekst ostateczny uwzględniający przyjęte przez Sejm poprawki Senatu.

Tyle na stronie Nowe Przetargi, czyli niedługo.

Tekst jednolity ze zmianami (stare/nowe przepisy) ALE PRZED POPRAWKAMI wniesionymi przez senat, na stronie senatu http://www.senat.gov.pl/prace/senat/posiedzenia/tematy,462,1.html  w wierszu Opinie/materiały/ekspertyzy: materiał porównawczy (to ten plik)

18

Jest tekst jednolity opracowany przez serwis Szukio https://szukio.pl/zp/pzp-2016-tekst-ujednolicony-ustawa-prawo-zamowien-publicznych-zmieniony-22-czerwca-2016

19

tylko trzeba mieć wykupiony dostęp smile

20

Musze na dniach ogłosić przetarg, mam rozumie że juz na nowych zasadach nie tak jak do tej pory jak nie było ustawy na starych?

21

Ruda26 napisał/a:

Musze na dniach ogłosić przetarg, mam rozumie że juz na nowych zasadach nie tak jak do tej pory jak nie było ustawy na starych?

Art. 15. 1. Do postępowań o udzielenie zamówienia publicznego wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz do odwołań i skarg do sądu dotyczących tych postępowań stosuje się przepisy dotychczasowe.