1

Temat: Badanie wiedzy i doświadczenia w robotach budowlanych

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedno pytanie. Mianowicie czy mogę uznać przyjąć dokumenty Wykonawcy wskazujące, że wykazane roboty budowlane zostały wykonane ze sztuką budowlaną i prawidłowo ukończone wiedząc, że Wykonawca ten unika jak tylko potrafi usunięcia wad i usterek na tej inwestycji. Dodam tylko, że tych wad jest całkiem sporo. Zamawiający najprawdopodobniej - zgodnie z zapisami umownymi - zatrzyma ZNWU, a usunięcie usterek zleci innej firmie.

Jak uniknąć takich sytuacji?

2

Odp: Badanie wiedzy i doświadczenia w robotach budowlanych

Uniknąć się nie da. Ale mając taką wiedzę możesz zażądać od niego wyjaśnień, jednoznacznie wskazując, że posiadasz taką wiedzę. Poza tym jak może dysponować dokumentami wskazującymi należyte wykonanie, skoro z dokumentów tych powinny wynikać usterki?

3

A  ewentualne wystąpienie do "wystawcy" referencji ?

4

należyte wykonie zazwyczaj się potwierdza po odbiorze końcowym i już wykonawca ma dokument natomiast usterki występują w okresie gwarancyjnym np po roku i niektórzy wykonawcy olewają ich usuwanie bo dokument już mają Pytanie czy wystawca referencji może je "cofnąć" na przykład na pytanie innego zamawiacza
Gdyby np poświadczenie można wystawiać po okresie gwarancji to co innego ale można by się nie zmieścić w okresie 5 lat.
na Twoim miejscu nic bym nie robił ale pilnował a nawet prześladował tego wykonawcę na etapie robót

5

Pilnować to trzeba każdego Wykonawcy. Jak wyczują, że Zamawiający jest "cienki" to mu wejdą na głowę i będą robić co chcą - a Zamawiający wystawi jeszcze referencje smile
Jednym słowem - temat trudny dla Zamawiających

6

Tak się nad tym tematem zastanawiałam i doszłam do wniosku, że sprawdzanie wykonawcy na etapie kiedy wiąże go gwarancja ubezpieczeniowa właściwego usunięcia wad i usterek jest zbyt daleko idące. Dlaczego? Zgodnie z rozporządzeniem w spr. dokumentów wykaz robót przedkłada się wraz z załączeniem dowodów dotyczących najważniejszych robót, określających, czy roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone. Kiedy zamawiający poświadcza należyte wykonanie? Przed zwrotem 70% ZNWU, o czym stanowi art. 151 Pzp: "1. Zamawiający zwraca zabezpieczenie w terminie 30 dni od dnia wykonania zamówienia i uznania przez zamawiającego za należycie wykonane.". Z tego IMO wynika, że okres po uznaniu przez zamawiającego zamówienia za wykonane należycie, zgodnie ze sztuką budowlaną i prawidłowo ukończone to już jest inna bajka.

7

moim zdaniem jeżeli przyjmuje się że poświadczeniem np może być protokół odbioru końcowego to nawet nie trzeba czekać 30 dni wynikających z art 151

8 (edytowany przez jarosław 2016-07-13 07:58:04)

A ja uważam że w przypadku takich wątpliwości zamawiający powinien wystąpić na podstawie par 1 ust 5 do podmiotu wystawiającego referencje o dodatkowe informacje. Niech on rozstrzygnie dylematy zamawiającego.

9

jarosław napisał/a:

A ja uważam że w przypadku takich wątpliwości zamawiający powinien wystąpić na podstawie par 1 ust 5 do podmiotu wystawiającego referencje o dodatkowe informacje. Niech on rozstrzygnie dylematy zamawiającego.

Uważasz, że zamawiający który potwierdził, że roboty zostały wykonane dobrze nagle z własnej woli podłoży głowę pod topór i przyzna, że przy odbiorze robót nie sprawdził ich jakości.

10

peri78 napisał/a:

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedno pytanie. Mianowicie czy mogę uznać przyjąć dokumenty Wykonawcy wskazujące, że wykazane roboty budowlane zostały wykonane ze sztuką budowlaną i prawidłowo ukończone wiedząc, że Wykonawca ten unika jak tylko potrafi usunięcia wad i usterek na tej inwestycji. Dodam tylko, że tych wad jest całkiem sporo. Zamawiający najprawdopodobniej - zgodnie z zapisami umownymi - zatrzyma ZNWU, a usunięcie usterek zleci innej firmie.

Jak uniknąć takich sytuacji?

Czyli to Ty jesteś przedstawicielem tego zamawiającego czy to jest wiedza z donosu?

11

Ja jestem przedstawicielem Zamawiającego. A chodziło o Wykonawcę, który realizował już dla tego Zamawiającego inwestycję. Roboty na etapie odbioru zostały uznane za należycie wykonane. Po jakimś czasie jednak wyszły pewne "kwiatki", których wykonawca nie chce usunąć

12

dobra rada zastosuj  w siwz art.24 ust.5 pkt.2

13

i jeszcze udowodnij mu zamierzone działanie, rażące niedbalstwo i poważne naruszenie obowiązków zawodowych; powodzenia smile