1

Temat: ocena ofert - zapytanie ofertowe

Prowadzę zapytanie ofertowe w ramach zapytania ofertowego pon. 30 tys euro. Wykonawcy, którzy złozyli oferty mają błedy w postaci złego załącznika - szczegółowego kosztorysu ofertowego i niewłaściwy zaparafowany projekt umowy. w/w dokumenty uległy zmiania na etapie zapytań Wykonawców. Informowałam Wykonawców, że to się zmieniło i niektórzy mi zmienili treść ofert, ale niektórzy tego nie uczynili. i co teraz mam zrobić, jeśli w zapytaniu nic nie pisałam o odrzuceniu ofert. Czy mogę to ot tak uczynić, czy ich wezwać do wyjaśnień.
ponadto ogromne różnice mam w cenach ofertowych w porównaniu do średniej ofert i wartości szacunkowej zamówienia. Rozumiem, że mogę w tym zakresie wezwać Wykonawców o wyjaśnienie i dokumenty?

PS. wszyscy cieszymy się z nowelki sad

2

Odp: ocena ofert - zapytanie ofertowe

rób wszystko co chcesz byleby zgodnie z poniższym z ustawy o finansach publicznych:

Art. 44. 1. Wydatki publiczne mogą być ponoszone na cele i w wysokościach ustalonych w:
1) ustawie budżetowej;
2) uchwale budżetowej jednostki samorządu terytorialnego;
3) planie finansowym jednostki sektora finansów publicznych.
2. Jednostki sektora finansów publicznych dokonują wydatków zgodnie z przepisami dotyczącymi poszczególnych rodzajów wydatków.
3. Wydatki publiczne powinny być dokonywane:
1) w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad:
a) uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,
b) optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów;
2) w sposób umożliwiający terminową realizację zadań;
3) w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań.

3

W takiej sytuacji sugerujesz, aby kierować się w takiej sytuacji art. 44.1.3.1.a?

4

Możesz praktycznie zrobić jak chcesz, ja osobiście kierował bym się ratowaniem ofert/y.

5

Procedury tu nie są opisane, chyba że twój regulamin o tym mówi, ale sądząc z pytania to nie. Robisz więc co uważasz, albo odrzucasz te nieprawidłowe oferty albo prosisz teraz o złożenie jeszcze raz na aktualnych formularzach.  Jak uważasz że masz np 3 oferty prawidłowe to tamtych możesz nie uwzględniać. Ważne aby w razie kontroli wykazać że każdą złotówkę wydajesz jak swoją. Czyli po uprzednim rozpoznaniu rynku, celowo, oszczednie, efektywnie. Jak oferty mają duże różnice w cenach to może to wskazywać na niejednoznaczny opis przedmiotu zamówienia.

6

Dziękuję WAM za podpowiedzi :-) Jest to zapytanie ofertowe, więc wstępne rozeznanie rynku już zrobiłam i niestety różnice mam duże. Na 8 złożonych ofert (3 oferty oscylują w granicach wartości szacunkowej, a pozostałe są dużo niższe).
Chce ratować oferty. W takiej sytuacji mogę jednym pismem poprosić o wyjaśnienia w zakresie ceny i ewentualną akceptacje i przedstawienie właściwych załączników (SKO i zaparafowanego projektu umowy)?

7

chcę znać przyczynę takich różnic.