Odp: Nowelizacja - pogłoski
nawet gdyby w tym dzienniku była nowa tabliczka mnożenia np 2 + 2 = 5,5
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Nowelizacja - pogłoski
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nawet gdyby w tym dzienniku była nowa tabliczka mnożenia np 2 + 2 = 5,5
Tak sobie czytam projekt rozporządzenia i jedna rzecz mnie zaskoczyła:
par 14 ust 3. Za oryginał uważa się oświadczenie lub dokument złożone w formie pisemnej lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem albo kwalifikowanym podpisem elektronicznym.
lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem - czyli wszelkie dokumenty podpisane a następnie zeskanowane zamawiający musi uznać. To oznacza koniec przesyłek pocztowych uzupełnianych dokumentów.
"Oświadczenia na temat wykształcenia i kwalifikacji zawodowych wykonawcy lub kadry kierowniczej wykonawcy w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a w
przypadku gdy okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie;"
Jak to rozumieć?
"w okresie ostatnich trzech"
Wykształcenie i kwalifikacje nabyte w ostatnich 3 latach? Czy kadra kierownicza o określonym wykształceniu i kwalifikacjach zatrudniana przez wykonawcę w ostatnich 3 latach?
Tak sobie czytam projekt rozporządzenia i jedna rzecz mnie zaskoczyła:
par 14 ust 3. Za oryginał uważa się oświadczenie lub dokument złożone w formie pisemnej lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem albo kwalifikowanym podpisem elektronicznym.lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem - czyli wszelkie dokumenty podpisane a następnie zeskanowane zamawiający musi uznać. To oznacza koniec przesyłek pocztowych uzupełnianych dokumentów.
Ja rozumiem przepis tak:
podpisane odpowiednio:
forma pisemna -> własnoręczny podpis
forma elektroniczna -> kwalifikowany podpis elektroniczny
Ja rozumiem przepis tak:
podpisane odpowiednio:
Też tak myślę. Stąd słowo "odpowiednio".
Tylko ta ustawa i rozporządzenia dają więcej wątpliwości niż konkretów ....
jarosław napisał/a:Tak sobie czytam projekt rozporządzenia i jedna rzecz mnie zaskoczyła:
par 14 ust 3. Za oryginał uważa się oświadczenie lub dokument złożone w formie pisemnej lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem albo kwalifikowanym podpisem elektronicznym.lub w formie elektronicznej podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem - czyli wszelkie dokumenty podpisane a następnie zeskanowane zamawiający musi uznać. To oznacza koniec przesyłek pocztowych uzupełnianych dokumentów.
Ja rozumiem przepis tak:
podpisane odpowiednio:
A w/g mnie
forma elektroniczna -> podpisane odpowiednio własnoręcznym podpisem albo kwalifikowanym podpisem elektronicznym - czyli jedno z dwóch to już forma elektroniczna. Myślę że tak trzeba to czytać bo jednym z elementów uzasadnienia noweli jest ułatwienie prowadzenia postępowania.
Za oryginał uważa się oświadczenie lub dokument złożone w formie
- pisemnej
lub
- w formie elektronicznej
podpisane odpowiednio:
-własnoręcznym podpisem
albo
-kwalifikowanym podpisem elektronicznym
Może macie rację. Obecnie obowiązujący przepis brzmi nieco inaczej stąd moje wnioski.
Jarosław podobnie było przy poświadczaniu dokumentów (kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub podmiotów ubiegających się wspólnie oraz w przypadku podmiotów, na zasobach których wykonawca polega na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b są poświadczane za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub te podmioty). Odpowiednio dla formy pisemnej właściwy jest własnoręczny, a dla elektronicznej - kwalifikowany elektroniczny.
A jak rozumiecie to:
Zamawiający określa w opisie przedmiotu zamówienia na usługi lub roboty budowlane wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. ? Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.6)).
Art. 22 Kodeksu pracy
§ 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca ? do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
Czy:
1/ My narzucamy, że Wykonawca musi dodatkowo , konkretnie do realizacji naszego zamówienia, zatrudnić osoby na umowę o pracę (tak jak to było do tej pory przy stosowaniu klauzul społecznych),
czy:
2/ dochodzimy do wniosku, że pewne czynności wykonywane przez pracowników wykonawcy muszą być wykonywane pod kierownictwem pracodawcy w miejscu i czasie przez niego wyznaczonym (czyli spełniają znamiona stosunku pracy). I że nawet jak teraz pracowali u niego na umowę zlecenie, to my sobie życzymy, żeby zatrudnił ich na umowę o pracę.
pytanie Miry tez mnie nurtuje bo wychodzi wtedy, że nap ochrona sprzątanie to wszysy na umowę o pracę ?
a np szkolenia np kursy zawodowe - wykładowcy ? albo dostawa materiałów biurowych jak rozstrzygnąć czy pracownik fimry dostarczającej mat. biurowe musi być na umowie ? według mnie tak ale wtedy dojdziemy do jakiś absudrów,
że bedzie trzeba to jakoś kontrolować ?? czy jak
Czy:
1/ My narzucamy, że Wykonawca musi dodatkowo , konkretnie do realizacji naszego zamówienia, zatrudnić osoby na umowę o pracę (tak jak to było do tej pory przy stosowaniu klauzul społecznych),czy:
2/ dochodzimy do wniosku, że pewne czynności wykonywane przez pracowników wykonawcy muszą być wykonywane pod kierownictwem pracodawcy w miejscu i czasie przez niego wyznaczonym (czyli spełniają znamiona stosunku pracy). I że nawet jak teraz pracowali u niego na umowę zlecenie, to my sobie życzymy, żeby zatrudnił ich na umowę o pracę.
Kwestia jest bardziej skomplikowana. Pytanie, czy MOŻEMY sobie zażyczyć, czy MUSIMY?
Może macie rację. Obecnie obowiązujący przepis brzmi nieco inaczej stąd moje wnioski.
Mają, mają rację.
Bo na to wygląda, że najpierw musimy sobie określić, jakie i ile osób będzie pracowało np przy remoncie budynku albo budowie kanalizacji itd. Tzn ilu stoi z łopatą, ilu podaje rury a ile cegły, a ilu macha pędzlem. Później określamy, które stanowiska wymagają umowy o pracę.
Rozumiem, że po wejściu w życie nowelizacji nastąpią masowe zwolnienia w Państwowej Inspekcji Pracy, bo my przejmiemy część obowiązków.
wychodzi na to że musimy, moim zdaniem bramka 2/ z postu Miraa ale na szkoleniu nie potrafili powiedzieć jak to ma fizycznie wyglądąć i jak to sprawdzać
np odbiór odpadów kierowcy śmieciarek i ich pomocnicy mają być na umowę (zapis w SIWZ) i do podpisania umowy kopie umów??
Kopie umów o pracę raczej nie wchodzą w grę, nie można ich żądać a jedynie poprzestać na oświadczeniu wykonawcy.
36. 8a) mówi o dokumentowaniu:
w przypadku gdy zamawiający przewiduje wymagania, o których mowa w art. 29 ust. 3a, określenie w szczególności:
a) sposobu dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a,
b) uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a, oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań,
c) rodzaju czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia;
Tylko to o dziwo mamy stwierdzenie: "w przypadku gdy zamawiający przewiduje wymagania"
swego czasu był fajny wzór umowy do wykorzystania na stronie UZP w tej sprawie (dot. postawionego obowiązku zatrudnienia na podstawie umów o pracę)
MIRAS, raczej MUSIMY
"Zamawiający określa"
a nie: "może określić"
Nie jest to takie oczywiste, o czym oczywiście już wiesz
Myślę, że generalnie musimy.
A co do stwierdzenia "w przypadku gdy zamawiający przewiduje wymagania"
to wydaje mi się, że nie przewidzimy takich wymagań w sytuacji, gdy one faktycznie nie występują. Tzn nie ma takich czynności wykonywanych przez "pracowników" wykonawcy, które wymagałyby umowy o pracę, np w całości można je wykonać o dowolnej porze i miejscu (np uszycie czegoś, wydanie opinii, przygotowanie projektu itd).
Miraa, czytaj artykuł, będzie ciężko
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/klopotliwy-wymog-zatrudnienia-na-umowe-o-prace-w-nowelizacji-pzp
Wiem niestety ta nowelizacja mnie przeraża.
no kontrole będą szaleć
kontrolerzy też są przerażeni, dopiero będą się zastanawiać jak zadać pytanie czy postawić zarzut, żeby się nie skompromitować
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/klopotliwy-wymog-zatrudnienia-na-umowe-o-prace-w-nowelizacji-pzp
Ten art. niewiele wyjaśnia.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc