1

Temat: Warunki udziału

Wykonawca w wykazie robót budowlanych wskazał robotę, która jest w trakcie realizacji. Z załączonych do oferty referencji wynika, iż Wykonawca jest związany kontraktem na lata 2014-2016. Ponadto w referencjach wskazano, iż  Wykonawca wykonał robotę budowlaną na wartość.... terminowo i zgodnie z zasadami sztuki budowlanej w roku 2014. Czy można uznać warunek za spełniony, jeżeli robota jest w trakcie realizacji?

2

Odp: Warunki udziału

Z rozporządzenia w sprawie dokumentów wynika, że co do robót mają być one wykonane. W trakcie realizacji można wykazywać jedynie usługi okresowe/ciągłe. Nie można uznać warunku za spełniony. Wezwij z 26.3 do uzupełnienia wykazu.

3

Jak motylek.

4

Mógłby się podeprzeć jeszcze protokołem częściowym zakresu robót jeśli ta część spełniałaby warunki postępowania

5 (edytowany przez Ellizabet 2016-07-11 12:55:52)

Robota dotyczy malowania pasów. Co nam da protokół częściowy w sytuacji, gdy Wykonawca w roku 2016 wykona część robót nienależycie. Czy w tej sytuacji po zrealizowaniu robót (całej umowy) referencje będą potwierdzały należyte wykonanie umowy?

6

W mojej ocenie warunek został spełniony, ponieważ w każdym roku Wykonawca rozpoczyna i kończy prace związane z oznakowaniem poziomym, a zatem za każdym razem Zamawiający dokonuje ich odbioru (po wykonaniu robót w każdym roku).

7

Widzę, że zdania są podzielone a mi kończy się termin związania ofertą.
Czy w tym przypadku można uznać referencje wydane podczas realizacji umowy na roboty budowlane polegające na malowaniu pasów, biorąc pod uwagę, że Wykonawca co roku powtarza tę samą czynność?

8

Roboty budowlane - wykonane,
Usługi i dostawy - wykonane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywane.

9

I nad czym tu deliberować? Jak Miraa.

10

Miraa napisał/a:

Roboty budowlane - wykonane,
Usługi i dostawy - wykonane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywane.

Mi też tak się wydaję ale mój szef jest odmiennego zdania. Macie może jakiś wyrok, którym można było by się podeprzeć?

11

A pan szef ma wyrok potwierdzający swoje zdanie? Pytanie retoryczne oczywiście.

KIO 363/13
Co prawda brak jest ustawowej definicji wykonania robót zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowego ich ukończenia, nie mniej oczywiste jest - tak jak wskazał zamawiający - że wykonywanie prawidłowe i zgodnie ze sztuką budowlaną oznacza również to, że muszą być one wykonywane zgodnie z przepisami prawa, a więc m.in. w ramach pozwolenia na budowę tam, gdzie jest to wymagane. W przeciwnym razie jest to samowola budowlana oraz przestępstwo, o którym mowa w art. 90 ustawy Prawo budowlane, a zatem trudno mówić, że roboty takie zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej. Roboty te muszą także zostać prawidłowo ukończone - a więc po pierwsze zgodnie z umową zawartą z inwestorem, a po drugie należy wziąć pod uwagę, kiedy zgodnie z umową, sztuką budowlaną (zwyczajem) i przepisami prawa roboty uważa się za zakończone. Takim punktem w czasie jest niewątpliwie uzyskanie pozwolenia na użytkowanie obiektu, gdyż do tego momentu kwestia ukończenia - i to prawidłowego - robót pozostaje otwarta. Należy zwrócić uwagę, że nawet odbiór przez samego inwestora może być wątpliwy jako zakończenie robót, gdyż inwestor nie musi posiadać profesjonalnej wiedzy z zakresu budownictwa pozwalającej ocenić jakość tego wykonania, a już niewątpliwie jego opinia w tej kwestii nie ma tej mocy, co opinia inspektora nadzoru budowlanego. Zatem, co do zasady, prawidłowe ukończenie robót można stwierdzić tylko, gdy zostanie wydane pozwolenie na użytkowanie obiektu (jeśli takie pozwolenie danego obiektu dotyczy). Zamawiający może w warunku określić też inny moment, który uzna za zakończenie prac (np. wydanie świadectwa przejęcia przy kontraktach wg FIDIC), lecz powinno to być określone w tych warunku.

12

Jest jeszcze uwaga w książce J. Pieroga tej oto http://www.sklep.presscom.pl/karta-produktu/134,oswiadczenia-i-dokumenty-w-zamowieniach-publicznych.html na str. 29:
"Roboty budowlane muszą więc być już definitywnie zakończone, a wykonawca nie może przedstawiać w wykazie robót, które są nadal w trakcie realizacji.".

13

No tak, ale mamy tu do czynienia z inną specyfiką robót, nie jest to budynek czy inny obiekt budowlany tylko malowanie pasów. Wykonawca odmaluje pasy w danym roku, Zamawiający dokona ich odbioru i jeżeli jest ok może poświadczyć należyte wykonanie robót - i tak w każdym roku. Dla mnie warunek do uznania za spełniony.

14 (edytowany przez janek159 2016-07-14 08:18:39)

Pomimo waszego literalnego czytania przepisów o robotach budowlanych, które mają być zakończone, w omawianej sprawie jestem zdania, że jeżeli umowa przewidywała etapy wykonania zamówienia i ich odrębne odbiory, to jeżeli dany etap został należycie wykonany i zostało to potwierdzone referencjami, powinien być uznany do spełnienia warunku doświadczenia.

15

janek159 napisał/a:

Pomimo waszego literalnego czytania przepisów o robotach budowlanych, które mają być zakończone, w omawianej sprawie jestem zdania, że jeżeli umowa przewidywała etapy wykonania zamówienia i ich odrębne odbiory, to jeżeli dany etap został należycie wykonany i zostało to potwierdzone referencjami, powinien być uznany do spełnienia warunku doświadczenia.

Zamawiający nie posiada wiedzy, czy umowa na roboty budowlane przewidywała etapy wykonania zamówienia i ich odrębne odbiory. Są tylko referencje, z których wynika, że w 2014 roku wykonano roboty budowlane polegające na malowaniu pasów. roboty wykonano terminowo i zgodnie z zasadami sztuki budowlanej. Z referencji można wywnioskować, że Wykonawca miał zlecone roboty dot. malowania pasów w danym roku i wykonał je należycie.
A wyroków za przyjęciem lub odrzuceniem w tej sprawie brak.

16 (edytowany przez Katiqq 2016-07-14 10:10:38)

Skąd masz wiedzę, że kontrakt jest na lata 2014-2016?

17

Katiqq napisał/a:

Skąd masz wiedzę, że kontrakt jest na lata 2014-2016?

W referencjach podano, że kontrakt jest na lata 2014-2016.

18

Niestety jestem za tym, że zamówienia nie można uznać za zrealizowane. Jego realizacja zakończy się dopiero w bieżącym roku. Nie wiem, czy gdybym dokonała wyboru takiej oferty nie miałabym większego problemu z uzasadnieniem swojego stanowiska jak w przypadku wykluczenia tego wykonawcy z postępowania. IMO zamówienia nie można uznać za wykonane, nie przewidziałaś też takiej możliwości w siwz, że mogą ubiegać się wykonawcy, którzy wykonali jakiś etap inwestycji. Wykonane zamówienie = protokół końcowy = poświadczenie za całość robót.