1

Temat: podwykonawcy

czy po czerwcowej nowelizacji mogę żądać od wykonawców wskazania w ofercie podwykonawców tzn. nazwy i adresu czy tylko wskazania w ofercie części zamówienia jaką wykonawca powierzy podwykonawcy?

pozdro

szad

2

Odp: podwykonawcy

Zgodnie z art.36.4 możesz jedynie  żądać od wykonawcy wskazania tej części zamówienia ,która zostanie powierzona do wykonania podwykonawcom bez imiennego wskazania podwykonawcy.

3 (edytowany przez Janusz 2008-01-02 08:50:27)

Serdeczne życzenia na Nowy Rok dla wszystkich - karnawał w pelni.
A teraz powrót do rzeczywistości. Zamowienie dotyczy usług nie żądałem w SIWZ wskazania wykonywania  przez podwykonawcę. Kryterium to najniższa cena. Jeden Wykonawca wniósł protest ponieważ zauważył, że konkurent który wygrał postępowanie nie ma jednych uprawnień Mnie to nie przeszkadza ponieważ wiem, że i tak zrealizuje moje zamówienie. Pytanie czy mogę oddalić protest poniważ nie żądałem w SIWZ wskazania wykonywania części zamowienia przez podwykonawcę? Proszę o podpowiedź.

4

Nie bardzo rozumiem co mają uprawnienia do podwykonawców?

5

Tak jak piszę, że Wykonaca który wygrał postępowanie nie przedstawil uprawnień na jeden typ urządzeń, ale przystąpił do protestu po mojej stronie uzasadniając ,że tą część zamówienia na którą nie ma uprawnień wykona przy pomocy podwykonawców.

6

Jeśli zamawiający żądał uprawnień a WYKONAWCA ich nie przedstawił to obowiązkiem zamawiającego jest protest uwzględnić i wezwać wykonawce do uzupełnienia uprawnień.

7

Żądałem uprawnień ale z drugiej strony nie zakazałem zlecić wykonania części zamówienia przez podwykonawców I co Ty na to Marko?

8

Ja na to krótko: uprawnienia ma mieć wykonawca a nie podwykonawca smile. Wezwać do uzupełnienia koniecznie.

9

Ok dzięki

10

Janusz napisał/a:

Żądałem uprawnień ale z drugiej strony nie zakazałem zlecić wykonania części zamówienia przez podwykonawców I co Ty na to Marko?

Jeśli żądałeś a wykonawca nie miał mógł zawrzeć konsorcjum z tym co je ma, więc jak po wezwaniu na uzupełnienie nie przedstawi podlegał będzie wykluczeniu.

11

Ok dzieki może jakieś inne rozwiązanie Ci się nasunie to napisz

12

Napisz jakie to uprawnienia - czy przysługują one podmiotowi (jakaś koncesja dla firmy) czy może to uprawnienia nadawane osobie fizycznej. Jeśli opcja 2ga to nic nie stoi na przeszkodzie by wykazać osobe od tego podwykonawcy (wykonawca ma dysponować osobami - to nie oznacza stosunku pracy w rozumieniu KP), jeśli zaś opcja pierwsza to wyleci z postępowania (jak zauważył słusznie Skorowidz.)

13

są to uprawnienia do napraw sprzetu anestezjologicznego czyli do znieczuleń - nie jest to koncesja . podwykonawca Wygranego złożył wypowiedzenie w swojej dotychczasowej firmie, ktore nie zostalo przyjęte. Chce przejść do Wygranego wykonawcy i tu jest problem.

14

Janusz napisał/a:

Żądałem uprawnień...

A jak brzmiało to żądanie?