1

Temat: zaświadczenie z US - pilne

Mam wykonawcę, który startuje w 3 PN. W 2 pierwszych postępowaniach dołączył ważne zaświadczenie z US, ale postępowania zostały unieważnione ze względu na brak środków. W 3 PN załączył zaświadczenie z US, ale na dzień składania ofert jest ono nieważne. Wezwałam Wykonawcę do uzupełnienia, a on mi przedstawił własne oświadczenie, że nie zalega z podatkami na dzień składania oferty wraz z tłumaczeniem. Co mam teraz zrobić? po raz 4 nie chcę ogłaszać PN, bo nie wiem czy w ogóle ktoś mi się zgłosi. Czy możemy jako Komisja Przetargowa uznać taką sytuację?

2

Odp: zaświadczenie z US - pilne

Nie możecie. Oświadczenie to nie zaświadczenie o którym mowa w rozporządzeniu.

3

Niestety, Wykonawca podlega wykluczeniu.

4

Ale jedną rzecz teraz zauważyłam, że zaświadczenie jest ważne na dzień wypełnienia oferty i jej złożenia. Czy w takiej sytuacji Wykonawca jednak spełnił wymóg Zamawiającego?

5

Jak jest ważne o o co biega? big_smile

6

ważne penie na dzień złożenia oferty ale na dzień składania ofert już nie

7

własnie już sama się zamotałam big_smile Bo teraz to odkryłam, tylko czy może tak być. bo na dzień 11.07.2016 r. - zaświadczenie jest ważne - a na dzień otwarcia ofert - 14.07.2016 r. - już nie.

8

Zaświadczenia muszą być ważne na dzień składania ofert - dzień, który wyznaczyłaś w SIWZ i ogłoszeniu.

9

TO JA JUŻ SAMA NIE WIEM, CO ZROBIĆ Z OFERTĄ. Mam jedną ofertę.

10

Jeśli zaświadczenie nie jest aktualne na dzień składania ofert tj. w twoim przypadku na dzień 14.07.2016 r. to wykluczasz wykonawcę z postępowania i tym samym unieważniasz postępowanie (jest jedna oferta złożona w postępowaniu) na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 1.

11

Jak poprzednicy, nic nie zrobisz, oświadczenie nie jest dozwolone w tym wypadku, niestety.

12

Jaka jest data wystawienia zaświadczenia? Jaki jest termin składania, a jaki otwarcia ofert? Podajesz dwa różne terminy 11 i 14 lipca. Z tego co zrozumiałam 14 otwierałaś oferty. A co się działo 11 lipca???
Zaświadczenie mogło być wystawione 11 lipca i jest ważne 3 miesiące. Mogło być też tak, że było wystawione 11 kwietnia i w dniu otwarcia ofert nie jest już aktualne.

13

Moi Drodzy, oferta została wypełniona w dniu 11.07.2016 r., a termin składania ofert upłynął w dniu 14.07.2016 r. Z tym, że wykonawca poprosił o wydłużenie terminu złożenia uzupełnienia i złożył stosowne zaświadczenie aktualne na dzień 21.07.2016 r wraz  oświadczeniem, że na dzień składania ofert nie zalegał z podatkami, czy coś takiego może miec miejsce. Co o tym sadzicie?

14

Bardzo proszę o odpowiedź i poradę

15

ale w tej sprawie jest już kilka jednakowych odpowiedzi, oświadczenie nie może potwierdzać ważności dokumentu na jakiś moment, to musi wynikać z dokumentu więc wykonawca podlega wykluczeniu

16

joannad88 napisał/a:

Moi Drodzy, oferta została wypełniona w dniu 11.07.2016 r., a termin składania ofert upłynął w dniu 14.07.2016 r. Z tym, że wykonawca poprosił o wydłużenie terminu złożenia uzupełnienia i złożył stosowne zaświadczenie aktualne na dzień 21.07.2016 r wraz  oświadczeniem, że na dzień składania ofert nie zalegał z podatkami, czy coś takiego może miec miejsce. Co o tym sadzicie?

17

Wykonawca winien przedstawić zaświadczenie z datą jego wystawienia tj. 21.07.2016 ale z treści winno wynikać ,że na dzień 14,07,2016 roku nie zalegał lub te inne dopuszczone . Tak na marginesie jeżeli nie zalegał na dzień 11.07.-zaświadczenie z oferty i na dzień 21.07. - z uzupełnienia to kiedy zalegał ???