351

Odp: Nowelizacja - pogłoski

Dokładnie smile jest ryzyko jest zabawa
zastanawiam się tylko z czym to miło ułatwić prace

352

Miraa napisał/a:

Mam jeszcze taką poważną wątpliwość.

Na którym etapie możemy żądać kosztorysów?

A co myślicie o tym?

353

dla mnie kosztorys, jeżeli tego wymagamy, albo mamy wynagrodzenie kosztorysowe jest częścią oferty. i nawet skoro mamy badać najkorzystniejszą to na podstawie czegoś, bo tam np. omyłki rachunkowe mogą wystąpić

354

też myślę że na wstępie od wszystkich żeby wiedzieć czy oferta nie podlega odrzuceniu jak chodzi np. o cenę czy zakres przedmiotowy, przy rozliczeniu kosztorysowym raczej

355 (edytowany przez Katiqq 2016-07-15 12:40:58)

jo napisał/a:
Katiqq napisał/a:

Art. 19.

;

czyli nie nowe umowy tylko aneks do starej??

Na to wygląda.

356

w zapisie dotyczącym GK nie widzę żadnej logiki. jaki sens ma czekanie 3 dni na papier, który i tak jest wymagany. Z art. 24.11 nie wynika, że oświadczenie o GK składa tylko ten najkorzystniejszy, więc chyba muszą złożyć wszyscy.

następny niepotrzebny wg mnie obowiązek, to informowanie przez kierownika zamawiającego o odpowiedzialności karnej przy składaniu oświadczeń z art. 17. do tej pory po otwarciu ofert zbieraliśmy oświadczenia, a teraz będziemy musieli je składać przy staroście/burmistrzu wójcie?

357

faktycznie szad, przeanalizowałem to i sensu braaaaaaaaaaak,
czyli co ? robię PN

1/ otwarcie ofert,
2/ umieszczam na swojej www. protokół z otwarcia,
3/ i wzywam wszystkich żeby złożyli ośw. o grupie kapitałowej /GK/?
czytając literalnie to tak by wychodziło ? czy tylko tego jednego,

nie żadąć od wykonawcy na etapie składania ofert oświad. o GK leczy tylko po otarciu ofert mimo że w PN poniżej progów oświadczenia trzeba wymagać od wykonawców ?

358

Gordon nie wzywasz. Tam nie ma mowy o wezwaniu, tylko o tym, że wykonawca ma ci przekazać oświadczenie w terminie 3 dni od zamieszczenia protokołu z otwarcia. IMO zamieszczasz stosowną informację w SIWZ i czekasz. W materiałach ze szkolenia UZP mam dopisek "brak sankcji za złożenie po terminie" tak żeby było zabawniej ...

359

a faktycznie to jeszcze lepiej ale po tych 3 dniach to już wzywam ? prawda,

360

Prawda, wzywasz z 26.3 Pzp

361

1) czy to oświadczenie ma być w formie pisemnej i liczyć się będzie data stępla pocztowego ( i czy to jakieś znaczenie jeżeli nie ma sankcji) czy wystarczy np skan lub fax.
2) czy zobowiązani podmiotu trzeciego 22a ust 2 nie musi być w formie pisemnej??

362

W związku z nowelizacją ustawy nie wiem czy dobrze rozumiem wykonuję kolejno czynności:
PROCEDURA ODWRÓCONA
- sesja otwarcia ofert,
- zamieszczenie na str. internetowej informacji - art. 86 ust.5,
- czekam 3 dni, az wykonawcy dostarczą mi oświadczenie o przynależności lub nie do grupy kapitałowej w stosunku do oferentów, którzy złożyli oferty - art.24 ust.11 oraz art. 24 ust.1 pkt 23,
- wybieram najkorzystniejszą ofertę (nie badam oświadczeń wszystkich wykonawców)i wzywam wykonawce do złożenia dok. wymaganych w siwz art. 26 ust. 1 lub 2 ( w zależności od procedury)
- wykonawca składa mi dokumenty, oceniam jeśli jest ok to zamieszczczam informację o wyborze najkorzystniejszej oferty + pisma do wykonawców jeśli nie jest ok to wzywam do uzupełnienia - art. 26 ust. 3, 3a jesli uzupełni i jest ok to wybieram go jeśli nie to wzywam kolejnego wykonawcę, który jest w następnej kolejności

PROCEDURA ZWYKŁA
- sesja otwarcia ofert,
- czekam 3 dni, az wykonawcy dostarczą mi oświadczenie o przynależności lub nie do grupy kapitałowej w stosunku do oferentów, którzy złożyli oferty - art.24 ust.11 oraz art. 24 ust.1 pkt 23,
- sprawdzam wszystkie oferty na podstawie oświadczenia dołączonego do oferty,
- wybieram najkorzystniejszą,
- i wzywam wykonawce do złożenia dok. wymaganych w siwz art. 26 ust. 1 lub 2 ( w zależności od procedury)
wybieram najkorzystniejszą ofertę i wzywam wykonawce do złożenia dok. wymaganych w siwz art. 26 ust. 1 lub 2 ( w zależności od procedury)
- wykonawca składa mi dokumenty, oceniam jeśli jest ok to zamieszczczam informację o wyborze najkorzystniejszej oferty + pisma do wykonawców jeśli nie jest ok to wzywam do uzupełnienia - art. 26 ust. 3, 3a jesli uzupełni i jest ok to wybieram go jeśli nie to wzywam kolejnego wykonawcę, który jest w następnej kolejności

I teraz moje pytanie kolejne brzmi co z kosztorysem ofertowym w przypadku np. robót budowlanych? czy wykonawca składa mi dopiero w momencie jak wzywam go do złożenia dokumentów wymaganych w SIWZ czy odrazu do oferty. Ustawa mówi tylko o oświadczeniu. Gdy wykonawca złoży mi ofertę wraz z oświadczeniem i kosztorysem to jestem w stanie przeliczyć wszystkie oferty i poprawić omyłki (może być tak że po poprawieniu omyłek oferta która jest najkorzystniejsza cenowo oraz na podstawie innych kryteriów spada na drugie miejsce i tym samym nie jest już najkorzystniejsza). W momencie gdy najkorzystniejszy wykonawca dostarczy mi dokumenty wymagane siwz w tym kosztorys ofertowy może okazać się że mimo że ma wszystkie dok. ok to w kosztorysie są omyłki w wyniku których już nie jest najkorzystniejszy.

363

kosztorysy chyba od razu do ofert
po sesji i zamieszczeniu i po trzech dniach chyba trzeba
-  jeżeli trzeba 26 ust 3 do oświadczenia najkorzystniejszego -  odwrócona i wszystkich - zwykła i
-  RNC najkorzystniejszego -  odwrócona i wszystkich - zwykła,
- art 87 najkorzystniejszego -  odwrócona i wszystkich - zwykła
i potem wezwanie do dokumentów  od pierwszego w rankingu
ale na szkoleniu mówili że wybór najkorzystniejszej po dostarczeniu dokumentów przez najwyższego w rankingu

364

1) Jeszcze jeden bubel ustawy a mianowicie wpis do ewidencji lub krs. Zgodnie z art. 26 ust. 6 jeśli możemy sobie sami sprawdzić lub mamy w posiadaniu dokumentu to nie wzywamy wykonawcę. To moim zdaniem bez sensu jest w projekcie rozporządzenia ws. dok. jakich może żądać zamawiajacy od wykonawcy - wpis do ewidencji ...... Wiadomo że mozemy sobie wejść na stronę i sprawdzić krs lub wypis z ewidencji. Ponadto w w/w projekcie rozporządzenia jest napisane - o ile wykonawca wskaże stronę internetową na której można to sprawdzić (powyżej progów JEDZ ok ale poniżej jest własne oświaczenie zamawiającego które składa wykonawca - no chyba ze w tym oświadczeniu wykropkuje miejsce by wykonawca wpisał stronę internetowa ale różnie to bywa jeden wpisze inny nie tak samo w przypadku JEDZ.

2) A co z GK ? Wykonawca w ciągu 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej musi dostarczyc mi sam oświadczenie o przynależności lub nie do grupy kapitałowej w stosunku do oferentów, którzy złożyli oferty - art.24 ust.11 oraz art. 24 ust.1 pkt 23. Powiedzmy że 2 nie złożyło. I teraz moje pytanie co robimy z tymi wykonawcami tzn. czy jest jakaś sankcja za niedostarczenie oświadczenia?

3)W związku z nowelizacją ustawy - komunikat na stronie UZP. Jak czytać zapis że ustawa wchodzi w życie ..... z wyjątkiem art. 22 pkt 1-3 Patrzę a tu nie widzę.

3) Jak rozumieć zapis  (dz.u. poz. 1020) -  przepis przejściowe art. 18 5) a) i b) tj. art. 43 ust. 2 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejsza ustawą wynosi 40 dni, art. 52 ust. 2 ................... wynosi 35 dni. To w końcu stosujemy te skrócone terminy tj. 35 dni (p.n. UE) oraz 30 dni (p.o UE)

365

Witam. Mam pytanie o przepisy przejściowe dotyczące JEDZ oraz
stosowania środków elektronicznych. Chodzi o trzy daty. Rozmawiałem z
infolinią UZP i oni też mają wątpliwości. Tzn. chodzi mi o to czy jeśli od
18.10.2018 należy stosować środki elektroniczne to dlaczego od 18.04.2018
jedz ma być w formie elektronicznej. Wychodzi na to, że od 18.04 do 18.10
jedz ma być elektronicznie a pozostałe papiery. I tak samo centralny, jeśli
będzie wszczynał postępowanie po 18.04.17 to ma używać środków
elektronicznych, natomiast jedz dopiero od 18.04.18. Czy to jest
nielogiczne czy ja nie rozumiem. Jak rozumiem, środki elektroniczne tj. podpisane za pomocą elektronicznego podpisu? Poza tym, się dowiedziałem, że szykują jakąś interpretację bo jest bardzo dużo niejasności.

366

ustawa nie jest pisana pod Zamawiacza tylko pod Wykonawcę bo w kontekcie tych nowych zapisów mozna wiele kombinować a to z dokumentami, a to terminami itp smile a będzie jeszcze lepiej jak wejdzie postępowanie elektroniczne, już teraz e-PUAP działa .......... albo nie działa, serwery bazodanowe w róznych instytucjach najlepiej wykorzystywać wieczorem smile

367 (edytowany przez seniorcristobal 2016-07-19 12:17:18)

Art. 24aa (Procedura odwrócona) w PN.

Jeśli zamawiacz przewidział ją w SIWZ-e - to dalszą procedurę (odwróconą) wyjaśnia przepis. I jest ok.

A jeśli nie przewidzi w siwz - to co? Jak wtedy wygląda procedura po nowemu w PN?

368

Chyba logiczne, że jak nie przewidzi w siwz  lub w ogłoszeniu to nie może zastostować procedury odwróconej to stosuje procedurę zwykłą.

369

eva napisał/a:

PROCEDURA ZWYKŁA
- sesja otwarcia ofert,
- sprawdzam wszystkie oferty na podstawie oświadczenia dołączonego do oferty,
- wybieram najkorzystniejszą,
- i wzywam wykonawce do złożenia dok. wymaganych w siwz art. 26 ust. 1 lub 2 ( w zależności od procedury)
wybieram najkorzystniejszą ofertę i wzywam wykonawce do złożenia dok. wymaganych w siwz art. 26 ust. 1 lub 2 ( w zależności od procedury)

.

370

A ja miałam wrażenie po szkoleniu UZP, że procedura zwykła, to taka którą obecnie stosujemy.

371

Tylko ta "zwykła" też ulega zmianie big_smile

372

Wrzucam Ci Marcelku fragment dyskusji z grupy tematycznej na FB:
-Są dwie drogi badania. Klasyczna (sprawdzam podmioty potem oferty) i droga "odwrotna" - ocena ofert, potem badanie podmiotu.
-Elżbieta ma rację. 24aa oznacza, że najpierw oceniam oferty, a potem badam pod kątem kwalifikacji podmiotowej tylko wykonawcę, który złożył najkorzystniejszą ofertę. Oświadczenia innych wykonawców mnie nie interesują. Odmienna interpretacja (czyli badam wszystkich) powoduje, że przepis art. 24aa byłby dokładnie tym samym, co klasyczna droga badania. Swoją drogą badanie tylko jednego podmiotu, czyli wykonawcy który złożył ofertę najkorzystniejszą, jest najsłabszą stroną tego przepisu - masa odwołań się szykuje

373

Skoro przepis art. 24aa przewiduje taki sposób działania, czyli badanie jednego podmiotu, to dlaczego mają być na to odwołania.

Zwiększona ilość odwołań może być w związku z rozszerzeniem katalogu okoliczności na które można składać odwołania do progów unijnych.

374

eva napisał/a:

2) A co z GK ? Wykonawca w ciągu 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej musi dostarczyc mi sam oświadczenie o przynależności lub nie do grupy kapitałowej w stosunku do oferentów, którzy złożyli oferty - art.24 ust.11 oraz art. 24 ust.1 pkt 23. Powiedzmy że 2 nie złożyło. I teraz moje pytanie co robimy z tymi wykonawcami tzn. czy jest jakaś sankcja za niedostarczenie oświadczenia?

Myślę, że jak nie złoży to 26.3. Kluczowe tutaj jest: lub innych dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania.
A jak na wezwanie nie złoży, bo np. z jego wstępnych rachunków wynika, że będzie na ostatnim miejscu... to nie wiem sad

375

Jeżeli nie złoży dokumentu po wezwaniu do uzupełnienia, można go wykluczyć z art. 24 pkt 12