1

Temat: pełnomocnictwo - zakres?

Wykonawca do oferty załączył pełnomocnictwo o treści: upoważniam pana X do reprezentowania firmy Z i podpisywania w zastępstwie wszelkich dokumentów związanych z działalnością firmy Z. Czy na podstawie ww. pełnomocnictwa pełnomocnik może złożyć (podpisać) ofertę w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w imieniu Wykonawcy, a także podpisać umowę? Czy należy jednak wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa ze względu za zbyt ogólne sformułowanie? Bardzo proszę o opinie.

2

Odp: pełnomocnictwo - zakres?

Wydaje mi się że do przyjęcia...

3

http://www.temidium.pl/artykul/pelnomocnictwo_a_prawo_zamowien_publicznych-229.html

4

Artykuł został już przeze mnie wcześniej przeczytany ale nadal mam wątpliwości czy tak sformułowane pełnomocnictwo należy zaliczyć do pełnomocnictwa ogólnego właściwego w postępowaniu przetargowym?

5

Nie musisz mieć nazwy pełnomocnictwa "ogólne", liczy się treść.

6

Czyli rozumiem, że skoro z treści wynika umocowanie do podpisywania w zastępstwie wszelkich dokumentów, jest ok i mogę dokonać wyboru oferty i podpisać ważną umowę?

7

Może ktoś jeszcze by mi coś podpowiedział i rozwiał moje wątpliwości co do uznania tego pełnomocnictwa za właściwe.

8

Nie wiem czy widziałeś to http://blogprawazamowienpublicznych.blogspot.com/2012/06/penomocnictwo-do-zozenia-oferty-ogolne.html
Wg nich wystarczy ogólne.

9

Ja też jestem zdania że wystarczy pełnomocnictwo ogólne, tylko treść tego pełnomocnictwa budzi moje wątpliwości co do zakresu umocowania (... do reprezentowania i podpisywania w zastępstwie wszelkich dokumentów związanych z działalnością firmy), tzn. czy pełnomocnik mógł podpisać ofertę a także zawrzeć umowę przy ww. zapisie - bez wskazania, że pełnomocnik może występować w imieniu Wykonawcy w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego? Czy lepiej wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa ponieważ jego treść budzi wątpliwości dot. uprawnienia pełnomocnika do złożenia oferty?

10

Nie macie prawnika u siebie? Najlepiej, żeby on to ocenił.

11

jstan1 napisał/a:

Może ktoś jeszcze by mi coś podpowiedział i rozwiał moje wątpliwości co do uznania tego pełnomocnictwa za właściwe.

Jest wystarczające do złożenia oferty i podpisania umowy.