1

Temat: referencje

Witam,
mam pytanie dotyczące oceny dokumentów potwierdzających należyte wykonanie usług, a mianowicie: żadałam aby wykonawca miał wykonane minimum 2 usługi w okresie ostatnich 3 lat przed wszczęciem postępowania zbliżone zakresem do przedmiotu zamówienia, a do wykazu tych usług załączył dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie....  Wykonawcy załączyli dokumenty te wystawione w trakcie trwania danej usługi. Czy mam prosić o uzupełnienie dokumentów? Czy traktować jako prawidłowe?
Druga sprawa jest to postępowanie w dialogu konkurencyjnymi i każda wykazana usługa powyżej 2 wymaganych była punktowana- co w przypadku gdy Wykoanwca spełnia warunek bo wskazał 2 usługi spełniające wymagania, a w pozostałych są błędu. Czy ma tu zastosowanie art. 26 ust 3? uzupełniam?
Z góry dziekuję za szybką odpowiedź.

2

Odp: referencje

pakinsia napisał/a:

Wykonawcy załączyli dokumenty te wystawione w trakcie trwania danej usługi. Czy mam prosić o uzupełnienie dokumentów? Czy traktować jako prawidłowe?

Jeśli te dokumenty dotyczą świadczeń okresowych lub ciągłych, to są prawidłowe.

pakinsia napisał/a:

Druga sprawa jest to postępowanie w dialogu konkurencyjnymi i każda wykazana usługa powyżej 2 wymaganych była punktowana- co w przypadku gdy Wykoanwca spełnia warunek bo wskazał 2 usługi spełniające wymagania, a w pozostałych są błędu. Czy ma tu zastosowanie art. 26 ust 3? uzupełniam?

Na czym polegają te błędy?

3

Te usługi nie sa okresowe ani ciągłe - zostały wskazane wykonane usługi.
Przykład: Wykonawca w wykazie napisal date wykonania 30 listopad 2007
a referencje sa wystawione z data 3 listopada 2007 przed zakończeniem usługi z tym, że jest w nich mowa o tym iż realizacja jest w toku.

Aczkolwiek trafily mi sie usługi gdzie z referencji wystawionych z datą np 3 lutego 2007 wynika iz usługa została zrealizowana, a w wykazie date wykonania Wykonawca wpisał 28 lutego 2007, i to w tej samej procedurze

4

pakinsia napisał/a:

Te usługi nie sa okresowe ani ciągłe - zostały wskazane wykonane usługi.
Przykład: Wykonawca w wykazie napisal date wykonania 30 listopad 2007
a referencje sa wystawione z data 3 listopada 2007 przed zakończeniem usługi z tym, że jest w nich mowa o tym iż realizacja jest w toku.

Więc jak to w końcu jest?
Usługi są wykonane? Czy też są wykonywane, czyli w toku?

5

wszystko zapisane jest w  Dz. U. z 2006 r Nr. 87 poz. 605 z dnia 24 maja 2006 roku, gdzie na delegacji z art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych
-w sprawie wykazu )  ZAMAWIAJACY  MOŻE RZĄDAĆ / LUB RZĄDA... wykazu wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawom lub usługom stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców oraz załączenia dokumentów potwierdzających, że te dostawy lub usługi zostały wykonane należycie
- Zakwalifikuj wiec swoje usługi będące przedmiotem zamóweinia -   to podstawa czy uwzględniasz  tylko usłygi zakończone , czy będęce w toku realiacaji .
masz chyba problem z  z rozbieżnością i niespójnowcią miedzy tym co Wykonawca napisał w wykazie złożonym przez siebie , a co innego napisane zostało w referencjach. ( pojawiaja się dwie różne daty )

6

Tzn. sytuacja wygląda tak: (niżej wymienione sytuacje są od siebie niezależne.)
problem 1.:
- w wykazie usług wskazano datę zakończenia np. 30 grudnia 2007 r.
- refeencje są z datą 01.12.2007 r. i z nich wynika że zostały wystawione po wykonaniu tej usługi.
problem 2.:
- referencje są wystawione w trakcie realizacji usługi i z nich wynika iż ona jest w toku, a moja wątpliwość dotyczy tego czy mam dopuścić te referencje czy zażądać uzupełnienia o referencje wystawione po jej wykonaniu?
problem 3:
-  wystawione referencje dotyczą ogólnie wszystkich usług wykonywanych przez Wykonawcę dla danej firmy, czy powinnam żądać referencji potwierdzających należyte wykonanie jedynie tej usługi wskazanej w wykazie?

7

problem 1 - dziwne, zwróciłabym się o wyjaśnienie
problem 2 -  muszą uzupełnic referencję (czy usługa została należycie wykonana)
problem 3 - nie powinnaś żądać, te referencję są ok.