Temat: oferta wspólna wykonawców
czy oświadczenie wykonawcy odnośnie spełniania warunków określonych w art. 22 powinien złożyć każdy z wykonawców składających ofertę wspólną?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy oświadczenie wykonawcy odnośnie spełniania warunków określonych w art. 22 powinien złożyć każdy z wykonawców składających ofertę wspólną?
Jeśli zakres pełnomocnictwa pozwala to może to zrobić pełnomocnik w imieniu każdego z konsorcjantów, a jak nie pozwala to wzywasz do uzupełnienia.
nie, składa je reprezentant
A kto to jest reprezentant?
tak nazwałam pełnomocnika, który podpisuje ofertę - ten pełnomocnik nie podpisuje w imieniu każdego tylko w imieniu konsorcjum (oświadczenie jest wspólne)
Chcesz mi wmówić, że jak do oferty każdy z konsorcjantów dołączy własne oświadczenie to jest źle?
a spotkałeś się żeby każdy dołaczał osobno, bo ja jeszcze nie (nie mówię że byłoby to nieprawidłowe)
Mówiąc szczerze to u mnie przeważnie są osobno.
dziwię się - to po co zakładają konsorcjum jeżeli każdy z nich i tak spełnia warunku (z zasady to po to tworzą konsorcjum aby łacznie spełnić wymagania zamawiającego) na pewno masz w ofercie kilka oświadczeń z art. 22?
w komentarzu becka tak jest napisane:
"w odniesieniu do świadczenia o spełnianiu warunków wskazanych w art. 22 ust.1 pkt 1-3 uznać należy, że mogą je złożyć wszyscy wykonawcy występujący wspólnie lub pełnomocnik konsorcjum w imieniu wszystkich jego członków. Oświadczenia takiego nie może złożyć pojedynczy członek konsorcjum, jeżeli samodzielnie warunków tych nie spełnia. Co do zasady bowiem konsorcjum tworzą podmioty, które samodzielnie nie spełniają warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt. 1-3 Pzp i dlatego wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia. (...) Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, o którym mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 Pzp, powinien złożyć odrębnie każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia."
reasumując wg mnie najlepiej jest zrobić 2 druki, jeden dla art. 22 ust 1 pkt 1-3 i drugi dla art. 22 ust.1 pkt 4.
oferta wspólna - wspólnie druk dla art. 22 ust 1 pkt 1-3, każdy osobno druk dla art. 22 ust.1 pkt 4.
szczerze mowiac u mnie tez zawsze sporo firm skladalo osobno.... do pewnego momentu.... kiedy nalezalo sie nad tym mocniej zastanowic.
wydaje sie ze jedno oswiadczenie zlozone przez pelnomocnika firm jest ich wspolnym osw woli.
wydaje sie ze jedno oswiadczenie zlozone przez pelnomocnika firm jest ich wspolnym osw woli.
wydaje sie??? - ja jesetm pewny ze tak jest
a tak ladnie brzmialo oczywiscie prawda tez i Twa teza jest heh
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc