1

Temat: Stosowanie odwróconej procedury art. 24aa

Witam wszystkich.

Mam gorącą prośbę. Może ktoś w tym temacie uporządkować sposób stosowania tej procedury? Krok po kroku.
Czy ofertę którą jest najkorzystniejsza po otwarciu mogę badać od razu czy mam czekać aż Wykonawcy przyślą mi oświadczenie o GK? Teoretycznie może być tak że Wykonawca który jest po otwarciu pierwszy w rankingu, może okazać się że będzie wykluczony z uwagi wynik oceny oświadczeń o GK.

Czy jeśli jednak mogę od razu weryfikować oświadczenie Wykonawcy i żądać dokumentów na potwierdzenie oświadczeń, to zwracam się do Wykonawcy na podstawie jakiego przepisu...art. 26 ust. 1 lub ust. 2?

Dzięki

2

Odp: Stosowanie odwróconej procedury art. 24aa

Czekasz na oświadczenia grupy kapitałowej, jednak po otwarciu ofert weryfikujesz każdą ofertę pod kątem prawidłowości SIWZ, ewentualne omyłki w świetle przepisu 87.2 oraz RNC.

3 (edytowany przez eva 2016-08-18 06:07:46)

1. otwarcie ofert
2. zamieszczenie na stronie informacje z otwarcia ofert zgodnie z ustawą,
3. czekasz aż otrzymasz od wykonawców oświadczenie o przynależności lub nie do GK
4. jeśli to np. robota budowlana i masz wynagrodzenie kosztorysowe (załączony do oferty również kosztorys ofertowy wykonawcy) sprawdzasz kosztorys najkorzystniejszego wykonawcy poprawiasz ewentualne omyłki, wzywasz do wyjaśnień rażąco niskiej ceny - jeśli zajdzie taka konieczność - jest to niezbędne by utwierdzić się w przekonaniu, że jest to najkorzystniejsza oferta (mając również na względzie inne kryteria oceny ofert określone w SIWZ) tj. czy oferta która była pierwsza w rankingu po poprawieniu omyłek np. nie spadła na drugie miejsce (oczywiście uwzględniając inne kryteria oceny ofert określone w SIWZ),
5. wzywasz najkorzystniejszego wykonawcę do złożenia wymaganych w siwz dokumentów (nie badasz jak w przypadku procedury zwykłej oświadczeń w postępowaniach poniżej progów unijnych lub JEDZ w przypadku postępowania powyżej progów wszystkich wykonawców) - w przetargu poniżej progów dajsz termin min. 5 dni, powyżej progów min. 10 dni,
6. wykonawca uzupełnia - sprawdzasz - jeśli jest ok wybierasz go jako najkorzystniejszego - zawiadamiasz wszystkich wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty,
7. wzywasz do zabezpieczenie należytego wykonania umowy - o ile było wymagane
8. po dostarczeniu zabezpieczenia (o ile było wymagane) podpisujesz umowę
9. ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - w terminie 30 dni

4

pkt 4) chyba wszystkie oferty badasz a tylko oświadczenie albo JEDZ pierwszego w rankingu

5

też tak myślę, że oferty nadal bada się pod kątem ich odrzucenia z art. 89 ust. 1, a ideą było odstąpienie od badania pod kątem Wykonawcy (wykluczenia).

6

dorzucę do wątku w sprawie procedury odwróconej swoje spostrzeżenie takie:

art. 24aa mówi że zamawiający ,,dokona oceny ofert" (wszystkich tu należy rozumieć rzecz jasna), jednak w sytuacji gdy zamawiający będzie wymagał na potwierdzenie zgodności przedmiotu dostawy, usługi czy rb dokumentów (przedmiotowych) zgodnie z art. 25.1.2 - zamawiający nie oceni zgodności przedmiotu oferty z SIWZ (wszystkich ofert) lecz tylko tego najwyżej ocenionego, bo te dokumenty przedmiotowe (razem z podmiotowymi) może na wezwanie składać tylko on. 

Więc ta ocena ofert w procedurze odwróconej w wyżej opisanym przypadku wydaje się połowiczna. Jest tu możliwość pełnej oceny zgodności oferty z SIWZ tylko w stosunku do wykonawcy najwyżej ocenionego.

7

to prawda i to kolejny dziwny przepis, jak to się ma do zasady nienegocjowania przedmiotu zamówienia.
art. 25 ust. 1 pkt 2 powinien dotyczyć tylko dokumentów typu certyfikaty, tłumaczenia itd. Nie wyobrażam sobie, że Wykonawca na jego podstawie uzupełnia  np. parametry techniczne sprzętu.

8

Dziękuję wszystkim. W razie potrzeby będę wracał po pomoc smile

9

Pod względem odrzucenia, omyłek i RNC bada się wszystkie oferty, oświadczenia i dok. najkorzystniejszego w rankingu.

10

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/procedura-uregulowana-w-art.-24aa-ustawy-pzp,-tzw.-procedura-odwrocona

11 (edytowany przez Marcel 2016-08-19 13:41:32)

No tak, opinia jest lecz moim zdaniem mało precyzyjna, stąd te pytania smile

12

Temat trochę stary, ale postaram się go odświeżyć lekko. A to dlatego, że za żadne skarby nie mogę się dodzwonić na infolinię prawną UZP smile
Mianowicie chodzi mi o dokumenty przedmiotowe w procedurze odwróconej. Dlaczego niby nie powinienem żądać certyfikatów odnoszących się do oferowanego przedmiotu zamówienia na etapie składania ofert?
Czytając literalnie art 24 aa oraz art. 26 us. 1 lub 2 spostrzegam istotne różnice.

Mianowicie art. 26 odwołuje się do art. 25 ust. 1 w pełnym zakresie. W procedurze odwróconej odwołanie jest jedynie do weryfikacji spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy, którego oferta wstępnie została uznana za najkorzystniejszą. Zatem w pierwszej kolejności należy zbadać, czy któraś ze złożonych ofert nie podlega odrzuceniu. Potwierdza to zresztą treść artykułu podanego w linku powyżej przez szad jak i Pani Fundowicz podczas konferencji PARP ( https://www.youtube.com/watch?v=QavV5mMkwos&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=6 ) od 15 min 41 sek.

Czytając również Dyrektywę stwierdzam, że ustawodawca konsekwentnie przeniósł zapisy do naszej ustawy w tym zakresie.

Dlatego też nie do końca rozumiem wątpliwości.
No ... chyba, że ktoś mnie wyprostuje w tym temacie - za co oczywiście będę wdzięczny.

13

Dorzucę pytania:
1. Po umieszczeniu informacji an stronie czekamy 3 dni na GK. W tym czasie badamy oferty pod kątem odrzucenia i RNC. C do GK to interesuje nas tylko czy przyśle ją wykonawca, którego oferta jest najwyżej oceniona. Zgadza się?

2. Umieszczając w SIWZ zapis o MOŻLIWOŚCI zastosowania 24.aa rozumiem, że zostawiamy sobie otwartą furtkę a nie podejmujemy decyzję na tym etapie, że zastosujemy na 100% procedurą "odwróconą" ?
Przykładowo: dostajemy mało ofert to robię standardową, a dostaję dużo ofert to robię odwróconą

14

peri78 napisał/a:

Temat trochę stary, ale postaram się go odświeżyć lekko. A to dlatego, że za żadne skarby nie mogę się dodzwonić na infolinię prawną UZP smile
Mianowicie chodzi mi o dokumenty przedmiotowe w procedurze odwróconej. Dlaczego niby nie powinienem żądać certyfikatów odnoszących się do oferowanego przedmiotu zamówienia na etapie składania ofert?
Czytając literalnie art 24 aa oraz art. 26 us. 1 lub 2 spostrzegam istotne różnice.

Mianowicie art. 26 odwołuje się do art. 25 ust. 1 w pełnym zakresie. W procedurze odwróconej odwołanie jest jedynie do weryfikacji spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy, którego oferta wstępnie została uznana za najkorzystniejszą. Zatem w pierwszej kolejności należy zbadać, czy któraś ze złożonych ofert nie podlega odrzuceniu. Potwierdza to zresztą treść artykułu podanego w linku powyżej przez szad jak i Pani Fundowicz podczas konferencji PARP ( https://www.youtube.com/watch?v=QavV5mMkwos&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=6 ) od 15 min 41 sek.

Czytając również Dyrektywę stwierdzam, że ustawodawca konsekwentnie przeniósł zapisy do naszej ustawy w tym zakresie.

Dlatego też nie do końca rozumiem wątpliwości.
No ... chyba, że ktoś mnie wyprostuje w tym temacie - za co oczywiście będę wdzięczny.

Dlategoż, że najpierw oceniasz ofertę stosując kryteria oceny ofert, zawarte w ofercie i wraz z ofertą tylko oświadczenie lub JEDZ. Art. 25a 1 lub 2 pzp. O potem najwyżej ocenionego wzywasz by dostarczył dokumenty zawarte w art. 25.

15

Arek1980 napisał/a:

Dorzucę pytania:
Umieszczając w SIWZ zapis o MOŻLIWOŚCI zastosowania 24.aa rozumiem, że zostawiamy sobie otwartą furtkę a nie podejmujemy decyzję na tym etapie, że zastosujemy na 100% procedurą "odwróconą" ?
Przykładowo: dostajemy mało ofert to robię standardową, a dostaję dużo ofert to robię odwróconą

Poczytałem opinie w tym temacie, oczywiście są różne.

Zwrot "Zamawiający MOŻE" oznacza, że ma prawo coś zastosować, zapisać, itp. Ale jak to zrobi to musi tego przestrzegać. Podobnie jest w wielu innych zapisach w ustawie, gdzie występuje zwrot MOŻE.

Jednakże, nie o samo słowo MOŻE chodzi w 24aa a jeszcze o MOŻLIWOŚĆ.

I tutaj porównanie z innym zapisem ustawowym:

Art. 24aa. 1 - Zamawiający MOŻE ... , o ile taka MOŻLIWOŚĆ została przewidziana w ...
Art. 93 ust. 1a - Zamawiający MOŻE ... , jeżeli ... , a MOŻLIWOŚĆ unieważnienia postępowania na tej podstawie została przewidziana w ...

Porównanie niejako jeden do jednego. Ponieważ z 93 1a wynika, że możemy zapisać a potem MOŻEMY zastosować, ale NIE MUSIMY, to poprzez analogię podobnie należałoby rozumieć zapisy w 24aa

Co Wy na to ? :-)

16 (edytowany przez Marcel 2017-01-25 12:02:06)

Możesz zrezygnować z 24aa po otwarciu ofert tak zdaje się wynika z najnowszych opinii, dla ,mnie jednak to bez sensu.

17 (edytowany przez Arek1980 2017-01-25 12:18:05)

Ja powiem więcej. Dostaję 3 oferty - stwierdzam robię standardową. Sprawdzam JEDZ, 2 dobre 1 do poprawy. Od razu widzę, że najwyżej oceniona oferta ma dobry JEDZ. Aby skrócić postępowanie ZMIENIAM DECYZJĘ i robię odwróconą, wzywając tego od najwyżej ocenionej oferty do złożenia dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków? Mogę? Wydaje się, że tak :-)

18

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/procedura-uregulowana-w-art.-24aa-ustawy-pzp,-tzw.-procedura-odwrocona

Zgodnie z art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp, zamawiający ma prawo przewidzieć zastosowanie tzw. ?procedury odwróconej? w ramach prowadzonego przetargu nieograniczonego. Brak przewidzenia zastosowania tej procedury, zgodnie z w/w przepisem ustawy Pzp, z całą pewnością uniemożliwia zamawiającemu skorzystanie z udogodnień przewidzianych tym przepisem. W sytuacji odwrotnej jednak, kiedy zamawiający przewidział możliwość zastosowania tzw. ?procedury odwróconej?, a następnie w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego stwierdza, że jest to nieuzasadnione z jakichś względów czy niecelowe (np. w postępowaniu została złożona tylko jedna oferta), może odstąpić od stosowania tej procedury. Na powyższe rozumienie przepisu wskazuje określenie: ?możliwość? skorzystania z tzw. ?procedury odwróconej?, a więc uprawnienia występującego po stronie zamawiającego.

19

Czytałem, ale jest zbyt ogólna ta opinia, bo opiera się na subiektywnym odczuciu Zamawiającego, że odwrócona będzie niecalowa w danej sytuacji. Akurat podali oczywisty przykład jednej oferty, gdzie odwrócona i standard będą wyglądać identycznie :-)

20

Tak to jest z przykładami. Ważne, że wynika z tego, że jeśli przewidziałeś, to możesz zastosować, ale nie musisz.

21

Ja wychodzę z założenia, skoro przewiduję to stosuję.

22

Procedura odwrócona RB, potrzebuje się upewnić czy dobrze robię:
1.Wykonawca składa ofertę badam ja pod katem RNC, błędów i robię ranking z cena + drugie kryterium.
2. Czekam na GK od wszystkich wykonawców
3. Po wyborze oferty najkorzystniejszej wzywam Wykonawcę do złożenia oświadczeń dot. podstaw wykluczenia oraz spełnienia warunków, wykaz osób i wykaz robót -  czy one winny być złożone z ofertą ?

23

Ruda26 napisał/a:

3. Po wyborze oferty najkorzystniejszej wzywam Wykonawcę do złożenia oświadczeń dot. podstaw wykluczenia oraz spełnienia warunków, wykaz osób i wykaz robót -  czy one winny być złożone z ofertą ?

Tylko od najwyżej ocenionego.

24 (edytowany przez jo 2017-09-19 10:06:44)

Ruda26 napisał/a:

Procedura odwrócona RB, potrzebuje się upewnić czy dobrze robię:
1.Wykonawca składa ofertę badam ja pod katem RNC, błędów i robię ranking z cena + drugie kryterium.
2. Czekam na GK od wszystkich wykonawców

oświadczeń dot. podstaw wykluczenia oraz spełnienia warunków - z ofertą
i na gk czekasz od wszystkich ale wzywasz pierwszego z rankingu

25

Jaki jest czas na uzupełnienie dokumentów (wykaz usług i robót) przez wykonawcę wybranego jako najkorzystniejszego