1 (edytowany przez rybicka81 2016-08-23 05:16:19)

Temat: art 29 ust. 3a czy zamawiajacy musi

jak rozumieć ten artykuł mam wymagać od wykonawcy aby przedstawił umowy o pracę osób które u niego pracują ?
a w art 36 ust 2 pkt 8a w przypadku gdy zamawiający przewiduje wymagania, o których mowa w art. 29 ust. 3a

To w opisie przedmiotu zamówienia zamawiający określa czyli musi ?
W przypadku gdy przepisy ustawy nie stanowią inaczej, specyfikacja istotnych warunków zamówienia zawiera również art 36 ust 2 pkt 8a w przypadku gdy zamawiający PRZEWIDUJE wymagania, o których mowa w art. 29 ust. 3a

2

Odp: art 29 ust. 3a czy zamawiajacy musi

Temat był poruszony w wątku o nowelizacji. Poszukaj tam. Moim zdaniem w umowach jest zbyt wiele danych, których zamawiający nie ma prawa widzieć.

3

właśnie a może ograniczyć się tylko do oświadczeń wykonawcy ze osoby pracujące u niego maja umowy o prace

4

Tak, głównie będziemy pracować na oświadczeniach i wykazach pracowników sporządzonych przez Wykonawcę.

5

Tylko, że świadczenie złoży na początku, a skoro zamawiający postawił taki wymóg, to w umowie wypadałoby napisać w jaki sposób będzie to weryfikowane.

6

Osobiście odstąpiłem ostatnio od tego wymogu w przypadku kierowników robót, uznając że co do tych czynności osoby te wykonują samodzielne funkcje itd. 

Jednak jeżeli już ktoś postawi wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę to nie wydaje mi się słuszne poprzestanie na wykazach osób, oświadczeniach wykonawców jako potwierdzenie spełnienia tego wymogu. Uważam (zresztą nawet taka była propozycja wzory umowy dot. klauzula społecznych zamieszczona na stronie UZP) że należy wprowadzić opis obowiązków w zakresie okazania tych umów na żądanie zamawiającego  i kary umowne za niedochowanie tego obowiązku.

Po konsultacji z panią ABI, w przypadku gdy wykonawca uzyskałby zgodę od osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę celem okazania zamawiającemu, to taką umowę można zamawiającemu okazać.

7

ale czy jak zamawiający nie określi wymogu art 29 ust. 3 czym to może skutkować

8

Ja z kolei rozmawiałam z kadrowcem i doszłyśmy do wspólnego wniosku, że najlepszym wyjściem jest żądanie na etapie realizacji zamówienia przedkładania przez wykonawcę oświadczenia pod groźbą odpowiedzialności karnej o zatrudnianiu tych osób na umowie o pracę i ewentualnie co jakiś czas ( np raz na kwartał) weryfikacja zatrudnienia przez PIP (o czym uważam należałoby poinformować wykonawców już w SIWZ).
Umowy o której piszesz niestety nie udało mi się odnaleźć, ale nadal można znaleźć starą opinię UZP co do klauzul społecznych. Szału nie ma: "zamawiający może określić w SIWZ rodzaj czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, a w określonych przypadkach, uzasadnionych charakterem zamówienia, może sprecyzować w SIWZ również liczbę osób, które wykonawca i/lub podwykonawca będzie zobowiązany zatrudnić na podstawie umowy o pracę, okres wymaganego zatrudnienia tych osób, sposób dokumentowania ich zatrudnienia. W przypadku postawienia powyższych wymagań zamawiający powinien okreslić w umowie sankcje związane z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem umowy w przedmiotowym zakresie."
Jak zwykle lakonicznie i po łebkach. wink

9

rybicka81 napisał/a:

ale czy jak zamawiający nie określi wymogu art 29 ust. 3 czym to może skutkować

Naruszenie art. 29 ust 3 i ewentualne korekty z tego tytułu przy dofinansowanych.

10

i tak bardzo ładnie znalazłaś...

była taka umowa kiedyś na uzp, bo zastosowałem pewne jej zapisy w tych sprawach, jak znajdę czas to sam pogrzebię może ją znajdę

11

to zamówienia poniżej  progów wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8.

12

To jeszcze o niczym nie stanowi. Wymóg dotyczy zarówno zamówień poniżej jak i powyżej progów UE.

13

Kati z tą odpowiedzialnością karną to ostrożnie. Składanie oświadczenia pod groźbą odpowiedzialności karnej jest możliwe tylko w sytuacji kiedy przepisy prawa wyraźnie przewidują odpowiedzialność karną za składanie nieprawdziwego oświadczenia. Tu chyba tego nie będzie.

14

http://prawosamorzadowe.pl/odpowiedzialnosc-karna-za-podanie-nieprawdy-przed-organami-administracji-publicznej/

15

Panowie! Macie rację, ale nic nie szkodzi zastosować formułkę z druczków UZP:
Oświadczam, że wszystkie informacje podane w powyższych oświadczeniach są aktualne i zgodne z prawdą oraz zostały przedstawione z pełną świadomością konsekwencji wprowadzenia zamawiającego w błąd przy przedstawianiu informacji.

A konsekwencje można wpisać w karach umownych.

16

Racja motylku, formułka będzie ok, nie zaszkodzi.

17

tu są propozycje ze strony uzp, ciągle nie mogę znaleźć umowy o której mówiłem (wykluczam że to był sen),
w tych propozycjach jest też to że wykonawca będzie potwierdzał umowy o pracę - oświadczeniem, wiec Marcel też racja,

http://starastrona.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2875

18

Tu mam http://starastrona.uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=8460

19

Czy można żądać dostarczenia przez Wykonawcę kopii umów? Czy to zbyt rygorystyczny warunek?

20

ab123 napisał/a:

Czy można żądać dostarczenia przez Wykonawcę kopii umów? Czy to zbyt rygorystyczny warunek?

cała dyskusja ta i w fragmentarycznie w  temacie nowelizacji toczy się właśnie wobec tego, że raczej nie można.

21

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/969819,zamowienia-publiczne-klauzule-spoleczne-poza-kontrola.html

22

No to wiemy że nie można.

A jak to jest z wykazem osób, mogę żądać wskazania z imienia i nazwiska osób skierowanych do wykonania zamówienia?

23

Ja na dziś mam pomysł taki:
1) W. w umowie oświadcza, że zatrudnia pracowników na etat. Nie wnikam z imienia i nazwiska jakich.
2) Każdy pracodawca musi co miesiąc złożyć do ZUS za każdego pracownika druk RCA. W poz. III.B.01 kod tytułu ubezpieczenia 01.10 mówi o tym, że pracownik podlega ubezpieczeniu emerytalnemu i zdrowotnemu.
3) W. co miesiąc z fakturą składa wykaz zatrudnionych na etat osób + dla każdej osoby kopię druku RCA. Tam może nawet być wszystko prócz nazwiska i tegoż kodu zatipsowane.
4) Z. weryfikuje czy osoby z wykazu mają w RCA kod 01.10. Jeśli nie, kara, np. 1 tys. za miesiąc/za pracownika nie zatrudnionego na podstawie umowy o pracę. (daję głowę, że będą miały ten kod, a czy w miesięcznym wykazie wymienią osoby, które faktycznie pracowały, to już inna sprawa).

24 (edytowany przez Katiqq 2016-08-25 06:04:48)

A teraz nie odprowadza się składek także za umowy zlecenia?

25

Katiqq napisał/a:

A tera nie odprowadza się składek także za umowy zlecenia?

Właśnie mamy kontrolę z ZUS, ponoć sympatyczną :-) Zapytam, dopytam, może coś doradzą.