1

Temat: Stosowanie ustawy o zakładach opieki zdrowotnej

Mam problem! Czy ktos może mi odpowiedziec czy uzdrowiska, których obowiązuje ustawa PZP podlegają pod zakłady opieki zdrowotnej, nawet jesli nie wykonują zabiegów operacyjnych a w swojej strukturze mają Zakła opieki zdrowtnej ( niepubliczny) to czy musze stosowac rozporzadzenie Ministra zdrowia z dnia 10 listopada 2006 w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadac pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia.......itd. Chodzi o to, czy uzdrowisko musi stosowac to rozporzadzenie i pralnia, która będzie świadczyc uslugi pralnicze winna miec tzw. barierę higieniczną. Mam opinie prawników, ze musimy stosowac ale z znów inny prawnik twierdzi, ze nie musimy, zamawiający uniewąznil postepowanie bo wygrałaby oferta droższa ale spełniająca wymogi SIWZ- tzn posiadała bariere higieniczną. I teraz się zastanwiaja czy uzdrowisko powinno stosować to rozporzadzenie, prosze o pomoc!

2

Odp: Stosowanie ustawy o zakładach opieki zdrowotnej

Czy uzdrowisko jest Niepublicznym Zakładem Opieki Zdrowotnej  czy Samodzielnym Publicznym Zakładm Opieki Zdrowotnej ???bo własnie od tego zależy stosowanie lub nie ustawyPZP

3

Uzdrowisko jest Społka skarbu państwa i musi stosowac ustawę PZP a w swoich strukturach ma niepubliczny zakład opieki zdrowotnej.

4

celowo pytam o to czy to SP ZOZ czy NZOZ i jżeli w postępowanieu występujesz jako SP ZOZ to stosujesz ustawę PZP ,jeżeli występujesz jako NZOZ to nie stosujesz ustawy.  wynika to z ustawu o zakładach opieki zdrowotnej i z ustawy PZP i z ustawy KSH. Co konkrenie chcesz wiedzieć?

5

Czy uzdrowisko musi stosowac ustawe o zakładach opieki zdrowotnej a konkretnie czy ogłaszając przetarg na uslugi pralnicze musze wymagac od Wykonawców alby posiadali tzw. barierę higieniczną? kancelaria prawna twierdzi, że musimy stosowac i ja ( takie jest moje zdanie) robię wszystko zgodnie z literą prawa a kierownik jednostki się wyłamuje i jak zobaczył,z e oferta wykoanwcy, który posiada barierę jest droższa kazal mi unieważnic postepowanie i przygotowac nowe, a więc uniewazniłam zgodnie z wolą najwyzszego i wykonawca zniósl protest (no bo i mial takie prawo) teraz nie wiem, choc mam opinię kancelarii, ze muszę protest uwzględnic ale oczywiście wódz trzyma sie swojej wersji, że nie musimy stosować ustawy o zakładach opieki zdro......a co za tym idzie nie musimy od Wykoanwcy wymagac posiadania tzw. bariery higienicznej. No i jestem w kropce!

6

No cóż,moje wyrazy ubolewania z powodu takiego "wodza" ja walczyłam z tymi wiatrakami przez kilka lat smile A wracając do sprawy to pozostaje Ci jedynie :protest należu uwzględnić  a "wodzowi" przedłożyć na biurko wymogi rozporządzenia w tej sprawie. A co do stosowania ustawy  przez SP ZOZ to art.2pkt12 - należy do sfery finansów publicznych. pozdrawiam wink

7

dzięki za rade ale do "takiego wodza" i tak nic nie dociera :-)

8

wiem i dlatego polecam wersję drukowaną na biurko wink zapomniałam dopisać ,że to rozporządzenie musisz stosować , to wynika z ustawy o ZOZ-ach, pozdrawiam