1

Temat: szacowanie robót budowlanych

w obecnym stanie prawnym zgodnie z art. 33 ust.2 uwzględnia się wartość dostaw i usług oddanych przez zamawiającego do dyspozycji wykonawcy o ile są niezbędne do wyk. robót budowlanych.
czyli jak rozumiem dostawy to np. materiał czy urządzenia inwestora czyli zamawiającego , które będą wbudowane a usługi to wartość dokumentacji projektowej, wycinka drzew itp.
Czy tak szacujecie?

2

Odp: szacowanie robót budowlanych

Projektu bym nie doliczał.
Tylko to co na etapie budowy jest niezbędne do wykonania RB a stanowi "wkład" zamawiającego. Jeżeli projekt przewiduje wycinkę drzew to jak najbardziej.

3

a ja jestem świeżo po szkoleniu Noweprzetargi i jak najbardziej wartość projektu ma być wliczana do wartości zamówienia.

4

mam wątpliwości i dlatego pytam

5

Osobiście nie zgadzam się z prowadzącym szkolenie. Dokumentacja projektowa stanowi opis przedmiotu zamówienia, a nie jest usługą, z której wykonawca ma korzystać w trakcie realizacji robót budowlanych. Taką usługą będą zasoby zamawiającego wykorzystywane przez wykonawcę wycinka drzew, usługi transportowe itd.

6

MS napisał/a:

a ja jestem świeżo po szkoleniu Noweprzetargi i jak najbardziej wartość projektu ma być wliczana do wartości zamówienia.

Chyba tylko w "zaprojektuj i wybuduj".

7

Oczywiście, w procedurze jak wskazał motylek smile

8

w projektuj -buduj to oczywiste!!!

9

Nie można 2x szacować tego samego przedmiotu zamówienia, tzn raz do ustalenia wartości wykonania dokumentacji projektowej a drugi raz dodając wartość tej dokumentacji do wartości szacunkowej RB. Nie da rady.