Temat: Żądanie dokumentów na podstawie art. 26
Może ktoś mi pomoże.
W specyfikacji określiłem warunki udziału w postępowaniu. W treść oświadczenia o braku przesłanek do wykluczenia i spełnianiu warunków udziału w postępowaniu wplotłem stare tabelki wykazu robót i wykazu osób.
Z początku chciałem skorzystać z art. 26 ust. 2 i przewidzieć możliwość późniejszego wezwania Wykonawcy do złożenia wykazu robót wraz z dowodami oraz wykaz osób.
Póki co niby wszystko jest proste.
Ale załóżmy, że Wykonawca będzie korzystał z zasobów podmiotu trzeciego.
§9 pkt 2 Rozporządzenia w sprawie dokumentów wskazuje jednoznacznie: "Zamawiający żąda od wykonawcy, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art 22a ustawy, przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 5 pkt 1-9.
O ile w postępowaniach powyżej progów Unijnych żądanie tych dokumentów jest oczywiste, o tyle w procedurze krajowej jest pozbawione sensu. Czytając bowiem literalnie ten przepis wnioskuję, że muszę żądać złożenia tych dokumentów i basta.
Czyli... pomiot trzeci będzie zobowiązany złożyć więcej oświadczeń i dokumentów niż sam wykonawca. Gdzie tu logika?
A... jeszcze jedno pytanie.
Powiedzmy, że zrezygnuję z możliwości skorzystania z art 26 ust. 2 ustawy, a Wykonawca będzie korzystał z zasobów pomiotu trzeciego. Czy zobowiązanie tego podmiotu mogę żądać na etapie złożenia oferty?