26

Odp: obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę

Jeden z zapisów umownych dot. danych osobowych:

10.    Każdorazowo na żądanie Zamawiającego, w terminie wskazanym przez Zamawiającego nie krótszym niż 7 dni roboczych, Wykonawca zobowiązuje się przedłożyć do wglądu kopie umów o pracę zawartych przez Wykonawcę z osobami świadczącymi usługi w ramach niniejszej umowy. W tym celu Wykonawca zobowiązany jest do uzyskania od pracowników zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych.

A dalej, można żądać wykazu osób (na czas postepowania nie musza one być jeszcze zatrudnione na umowę o pracę), ale  należy postawić wymóg że na czas realizacji zamówienia będą zatrudnione na podstawie umowy o pracę,

27

Katiqq napisał/a:

Ale umowy zawierają dane wrażliwe. O to chodzi, że nie można o tak sobie uzyskać dostępu do nich. Nawet składając podanie o pracę musisz wyrazić zgodę na przetwarzanie danych przez pracodawcę. W tych okolicznościach dodatkowo pracownik musiałby wyrazić zgodę na przetwarzanie danych przez zamawiającego.

jakby było tylko imię i nazwisko i reszta danych zamazana to może by przeszło

28

Daleki jestem od żądania od wykonawców umów o pracę. Nie wydaje mi się że ustawa Pzp daje takie prawo stronie umowy cywilnoprawnej.

Warunek + wykaz osób. Wykonawca oświadcza i jak skłamie niech się boi odpowiedzialności karnej.

29 (edytowany przez Katiqq 2016-08-17 07:26:59)

A ja wam powiem, że problem z egzekwowaniem tego warunku będzie się ciągnął jak nie powiem co. Skoro sam UZP na jednym ze szkoleń nie był w stanie odpowiedzieć na pytanie w jaki sposób to zrobić, przy okazji delikatnie sugerując, że może jednak tak zwrócić się np do PIP. Sami nie wiedzą, ot co, ale nam nakazuje się opisanie w jaki sposób będziemy to weryfikować.
Uważam jak Jarosław, że żądanie umów jest bezpodstawne. Za wiele tam danych, których zamawiający nie ma prawa widzieć.

30

My wstawiliśmy taki zapis w usługach projektowych. Architekci należa do grupy wolnych zawodów i albo się samo zatrudniają, albo często biura są jedno-dwu branąowe.

Wymagania dotyczące zatrudnienia osób wykonujących czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia  na podstawie art.. 29 ust. 3 UPZP
Zamawiający nie określa w opisie przedmiotu zamówienia żadnych wymagań dotyczących zatrudnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez Zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.).
Zgodnie z art.12 ustawy Prawo budowlane działalność obejmującą projektowanie może wykonywać osoba pełniąca samodzielną funkcję techniczną w budownictwie.
Samodzielną funkcję techniczną w budownictwie mogą wykonywać wyłącznie osoby posiadające ?uprawnienia budowlane?. Uprawnienia budowlane przyznawane są imiennie. W związku z powyższym do opracowania projektu budowlanego nie jest wymagane nawiązanie stosunku pracy pod kierownictwem pracodawcy.
Co Wy na to?

31

też tak sadzę

chyba zrezygnuje z zapisu o obowiązku zatrudnienia na podstawie umowy o prace w stosunku do czynności wykonywanych w ramach stanowisk kierowników robót w różnych branżach, chyba nie kwalifikuje się pod to o czym mowa w art. 22 ust. 1

olać to!!!!  chyba że będą jakieś szczegółowe wytyczne w tym zakresie,

32

faktycznie lepiej niech kontrolujący próbuje udowodnić że powinien być taki zapis niż zamawiacz miałby sie tłumaczyć że taki zapis umieścił

33

Ja w swojej umowie wprowadziłem wprowadziłem następujące zapisy:
"5. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest zapewnić osobę, która podczas wykonywania robót budowlanych objętych przedmiotem niniejszego zamówienia będzie obecna na terenie budowy oraz będzie miała powierzone następujące czynności:
1) ścisła współpraca z kierownikiem budowy podczas realizacji przedmiotu zamówienia,
2) nadzór nad prawidłowością i jakością wykonania robót budowlanych,
3) nadzór nad pracownikami, w tym podwykonawcami i powierzonym sprzętem,
4) kontrola dostaw i stanu materiałów budowlanych,
5) nadzór nad przestrzeganiem przepisów BHP na terenie budowy objętym niniejszym zamówieniem.
Osobą wypełniającą czynności opisane powyżej może być np. kierownik robót, majster lub brygadzista.
Wykonawca musi zapewnić do realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia taką ilość osób, aby podczas wykonywania robót budowlanych na terenie budowy znajdowała się przynajmniej jedna osoba pełniąca w/w czynności.
6. Z uwagi na wysoką odpowiedzialność osoby/osób, o której mowa w ust. 5 Zamawiający wymaga, aby ta osoba / te osoby wykonywały wskazane czynności w ramach zatrudnienia
u Wykonawcy lub podwykonawcy na podstawie umowy o pracę.
7. Wykonawca przekaże Zamawiającemu najpóźniej w dniu przekazania terenu budowy następujące dokumenty:
1) listę osób, o których mowa w ust. 5 wraz z oświadczeniem o ich zatrudnieniu na umowę o pracę oraz,
2) kopię dokumentów potwierdzających zatrudnienie tych osób z zachowaniem przepisów o ochronie danych osobowych.
8. Wykonawca zobowiązany jest do aktualizacji listy osób, o której mowa w ust. 7 pkt 1)
w każdym przypadku wystąpienia okoliczności powodujących jej zmianę. Zamawiający jest uprawniony do kontroli na każdym etapie realizacji przedmiotu zamówienia spełniania przez Wykonawcę postanowień umownych, w tym m.in zobowiązań wynikających  z ust. 5 - 6."

W karach umownych dorzuciłem sankcje.

Myślę, że co do czynności to w żaden sposób nie naruszam zasad konkurencyjności.

34

pytanie, czy obowiązki osoby co do której stawiasz wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę spełniają okoliczności o których mowa tu:

kodeks pracy - art. 22§1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.

bo to że obowiązki te są obarczone wysoką odpowiedzialnością nie są przesłanką do stawiania takiego wymogu w nawiązaniu do art. 22 par. 1 Kodeksu Pracy, a są nimi: pod kierownictwem, w ustalonym miejscu i czasie

35

Myślę, że wskazane czynności będą wykonywane pod kierownictwem (osoba ta ma swojego przełożonego), no i w ustalonym miejscu i czasie (określona budowa , przez cały okres jej trwania).
Zgodzę się z przedmówcami, że wątpliwym byłoby stawianie takiego warunku wobec Kierownika budowy. Często bowiem jest tak, że realizują oni swoje obowiązki na podstawie umówi cywilno - prawnych.

Ponadto jak to powiedział jeden ze szkoleniowców - dla KIO to nie jest żaden problem. Oni przyjmą na klatę każde odwołanie i będą rozstrzygać wyręczając w tym PIP, US i inne instytucje.

Jak PIP sobie nie daje rady niech się zwróci o pomoc do KIO smile

36

peri78 napisał/a:

Ja w swojej umowie wprowadziłem wprowadziłem następujące zapisy:
"5. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest zapewnić osobę, która podczas wykonywania robót budowlanych objętych przedmiotem niniejszego zamówienia będzie obecna na terenie budowy oraz będzie miała powierzone następujące czynności:
1) ścisła współpraca z kierownikiem budowy podczas realizacji przedmiotu zamówienia,
2) nadzór nad prawidłowością i jakością wykonania robót budowlanych,
3) nadzór nad pracownikami, w tym podwykonawcami i powierzonym sprzętem,
4) kontrola dostaw i stanu materiałów budowlanych,
5) nadzór nad przestrzeganiem przepisów BHP na terenie budowy objętym niniejszym zamówieniem.
Osobą wypełniającą czynności opisane powyżej może być np. kierownik robót, majster lub brygadzista.
Wykonawca musi zapewnić do realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia taką ilość osób, aby podczas wykonywania robót budowlanych na terenie budowy znajdowała się przynajmniej jedna osoba pełniąca w/w czynności.
6. Z uwagi na wysoką odpowiedzialność osoby/osób, o której mowa w ust. 5 Zamawiający wymaga, aby ta osoba / te osoby wykonywały wskazane czynności w ramach zatrudnienia
u Wykonawcy lub podwykonawcy na podstawie umowy o pracę.
7. Wykonawca przekaże Zamawiającemu najpóźniej w dniu przekazania terenu budowy następujące dokumenty:
1) listę osób, o których mowa w ust. 5 wraz z oświadczeniem o ich zatrudnieniu na umowę o pracę oraz,
2) kopię dokumentów potwierdzających zatrudnienie tych osób z zachowaniem przepisów o ochronie danych osobowych.
8. Wykonawca zobowiązany jest do aktualizacji listy osób, o której mowa w ust. 7 pkt 1)
w każdym przypadku wystąpienia okoliczności powodujących jej zmianę. Zamawiający jest uprawniony do kontroli na każdym etapie realizacji przedmiotu zamówienia spełniania przez Wykonawcę postanowień umownych, w tym m.in zobowiązań wynikających  z ust. 5 - 6."

W karach umownych dorzuciłem sankcje.

Myślę, że co do czynności to w żaden sposób nie naruszam zasad konkurencyjności.

Cos się chyba koledze pomyliło .... nie narzucaj Wykonawcy jak ma prowadzić budowę i jakie obowiązki mają należeć do kier. robót czy brygadzisty - zabawa w kadrowego ??? są to ponadto stanowiska samodzielne.

37

Za daleko brniecie widzę. Przecież nie jest to obowiązkiem zamawiającego, ponieważ - jeżeli wykonywanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w Kodeksie pracy". Tak więc w usługach i robotach budowlanych trzeba wskazać zakres czynności, które spełniają cechy stosunku pracy z Kodeksu pracy. Jeżeli czynności nie mają charakteru stosunku pracy, to nie trzeba wskazywać tego zakresu w SIWZ. .

38

Darek W. napisał/a:

Tak więc w usługach i robotach budowlanych trzeba wskazać zakres czynności, które spełniają cechy stosunku pracy z Kodeksu pracy.  .

Co rozumiesz przez ten "zakres czynności" ? Proces budowlany składa się z setek jeśli nie tysięcy czynności. Czy mamy sporządzać kilkunastostronicowy wykaz ? Poniżej przykład kilku czynności:
1. Wykonanie wykopów
2. Zbrojenie, ścian fundamentowych
3. Wykonanie szalunków
4. Betonowanie/murowanie ścian fundamentowych
5. Wykonanie izolacji cieplnej i przeciwwilgociowej
6. Zasypanie wykopów
itd, itd poprzez wykonanie ścian, stropów, posadzek, instalacji, montaż stolarki aż do robót dekarskich.
Każdy z tych elementów od 1 do 6 również można dalej rozbijać bo są to tylko ogólne hasła. Każdą z tych robót mogą robić inni ludzie i na dużych budowach często tak jest więc jeżeli wpiszę ogólnie "wykonanie fundamentów" to mogę otrzymać pracowników na etacie wyłącznie do pkt.4.

39

marekw2 - dlatego nie pisz nic o zatrudnieniu - BO NIE MA OBOWIĄZKU takiego - nie zgodzę się tu z innymi, że jest to obligatoryjne, szczególnie przy r.b. , które trwają np. miesiąc lub usługach, które trwają np. 2 tygodnie.

40

Wymóg jest obligatoryjny, czynności trzeba wskazać (w gestii zamawiającego)

41

Marcel napisał/a:

Wymóg jest obligatoryjny, czynności trzeba wskazać (w gestii zamawiającego)

Nie jest to obligatoryjny. Zależy od rodzaju zamówienia, czyli w gestii zamawiającego, czy będzie wymagał.

42

Darek W na czym opierasz swoje zdanie, że zacytowany niżej przepis prawa nie jest obligatoryjny.

Zamawiający określa w opisie przedmiotu zamówienia na usługi lub roboty budowlane wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. ? Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.6)).

Ja nie znajduję tam nigdzie sformułowania "zamawiający może", przepis mówi jednoznacznie "zamawiający określa"

43

Oczywiście, że określa, jeśli przewiduje. Jak nie przewiduje to nie określa. Powtarzam - nie jest to obowiązek.

44

Ustawodawca wskazuje na obowiązek, jednak pozostawia dookreślenie czynności.