Ja w swojej umowie wprowadziłem wprowadziłem następujące zapisy:
"5. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest zapewnić osobę, która podczas wykonywania robót budowlanych objętych przedmiotem niniejszego zamówienia będzie obecna na terenie budowy oraz będzie miała powierzone następujące czynności:
1) ścisła współpraca z kierownikiem budowy podczas realizacji przedmiotu zamówienia,
2) nadzór nad prawidłowością i jakością wykonania robót budowlanych,
3) nadzór nad pracownikami, w tym podwykonawcami i powierzonym sprzętem,
4) kontrola dostaw i stanu materiałów budowlanych,
5) nadzór nad przestrzeganiem przepisów BHP na terenie budowy objętym niniejszym zamówieniem.
Osobą wypełniającą czynności opisane powyżej może być np. kierownik robót, majster lub brygadzista.
Wykonawca musi zapewnić do realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia taką ilość osób, aby podczas wykonywania robót budowlanych na terenie budowy znajdowała się przynajmniej jedna osoba pełniąca w/w czynności.
6. Z uwagi na wysoką odpowiedzialność osoby/osób, o której mowa w ust. 5 Zamawiający wymaga, aby ta osoba / te osoby wykonywały wskazane czynności w ramach zatrudnienia
u Wykonawcy lub podwykonawcy na podstawie umowy o pracę.
7. Wykonawca przekaże Zamawiającemu najpóźniej w dniu przekazania terenu budowy następujące dokumenty:
1) listę osób, o których mowa w ust. 5 wraz z oświadczeniem o ich zatrudnieniu na umowę o pracę oraz,
2) kopię dokumentów potwierdzających zatrudnienie tych osób z zachowaniem przepisów o ochronie danych osobowych.
8. Wykonawca zobowiązany jest do aktualizacji listy osób, o której mowa w ust. 7 pkt 1)
w każdym przypadku wystąpienia okoliczności powodujących jej zmianę. Zamawiający jest uprawniony do kontroli na każdym etapie realizacji przedmiotu zamówienia spełniania przez Wykonawcę postanowień umownych, w tym m.in zobowiązań wynikających z ust. 5 - 6."
W karach umownych dorzuciłem sankcje.
Myślę, że co do czynności to w żaden sposób nie naruszam zasad konkurencyjności.