1

Temat: Kilka pytań przy tworzeniu SIWZ

Witam.

Mam Kilka pytań i byłbym wdzięczny za wyjaśnienie:

SIWZ poniżej progów, dostawa.

1.  art. 36b - muszę obowiązkowo żądać wskazania przez wykonawcę części zamówienia, które zamierza powierzyć i jednocześnie podania nazw podwykonawców. Pytam bo zauważyłem, że jedni żądają tylko nazw części.

2. Nie stawiam żadnych warunków udziału w postępowaniu (kompetencje ,ekonomiczne techniczne itd). Czy żądam tylko oświadczenia o nie podleganiu wykluczeniu czy również wykonawca musi złożyć oświadczenie o spełnianiu  warunków udziału w postępowaniu?
Pytam bo w ogłoszeniu BZP  tego nie rozdzielają i trzeba zaznaczyć "oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu".

3. SIWZ będzie zawierać m.in. form. ofertowy, formularz cenowy i ZESTAWIENIE WARUNKÓW I PARAMETRÓW WYMAGANYCH. W tym ostatnim wykonawca ma podać nazwę oferowanego urządzenia, wpisać w odpowiednich rubrykach "TAK" jeśli zaoferowany artykuł spełnia wymóg lub podać parametr, wpisać okres gwarancji itd.
Jest to dopuszczalne po nowelizacji? Traktować to jako treść oferty, która nie podlega uzupełnieniu.

pozdrawiam

2

Odp: Kilka pytań przy tworzeniu SIWZ

1. żądaj nazw, masz to np. w formularzy oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu wg wzoru prezesa uzp,
2. wymagaj złożenia tylko oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu,
3. jako treść oferty, załączane do oferty, nie jako tzw., dokument przedmiotowy o którym mowa w 25.1.2

3

Tzn ustawa pzp w art. 36b wymaga aby żądać nazw podwykonawców? Te nazwy nie są mi do niczego potrzebne, ale żądać ich muszę?

4

36b.1 wyraźnie mówi, że wykonawca podaje podwykonawców

5

niestety...