1

Temat: art. 26 ust. 2.

Witam. Mam pytanie. Mały przetarg poniżej progów - dostawa. Zastosowanie ma art. 24aa.  Nie stawiam żadnych warunków.

Wykonawca ma tylko dać z ofertą oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia.

Chodzi mi o treść art. 26 ust. 2 - czy ja w siwz mam zapisać, że zamawiający "nie wezwie wykonawcy", którego oferta została najwyżej oceniona do złożenia  dokumentów, oświadczeń czy, że "może wezwać wykonawcę". Jak pisałem wcześniej nie wymagam dokumentów na spełnianie warunków udziału, brak podstaw do wykluczenia czy dokumentów przedmiotowych.

2

Odp: art. 26 ust. 2.

W ogóle nawet jakbym wymagał np wypisu  z rejestru czy trzeba to już określać, że napewno wezwę czy można wpisać, że "może wezwę"?

3

Jeżeli określasz warunek, to na potwierdzenie żądasz złożenia dokumentu. Może wezwać nie dotyczy chcenia zamawiającego, tylko takiej właśnie sytuacji, o której piszesz. Nie będzie przecież wzywał ten, który nie określał warunków.

4

ok. dzięki.

5

Katiqq napisał/a:

Jeżeli określasz warunek, to na potwierdzenie żądasz złożenia dokumentu.

Moim zdaniem, poniżej progu, nawet jak postawisz warunek, to nie trzeba żądać złożenia dokumentu. Można bazować tylko na samym oświadczeniu.

6

Zgadzam się. Można bazować jedynie na oświadczeniu.

7

Zastanawiam się tylko czy jak w siwz nie wymieni się tych dokumentów, to potem można je żądać?
Czy trzeba je podać mimo, że potem możemy ich nie żądać?

8

uważacie że jak już zam. określił warunek udziału czy też fakultatywne wykluczenie to może poprzestać na złożeniu oświadczenia o spełnieniu warunku i niewykluczeniu i potem najwyżej ocenionego nie wzywać do złożenia dokumentów potwierdzających spełnienie warunku w trybie art. 26 ust. 2? dlatego że jest tam ,,może" .....

9

Tak uważam.
Powyżej progu unijnego musi żądać zgodnie z 26.1

10 (edytowany przez janek159 2016-09-05 10:46:15)

szad napisał/a:

Zastanawiam się tylko czy jak w siwz nie wymieni się tych dokumentów, to potem można je żądać?
Czy trzeba je podać mimo, że potem możemy ich nie żądać?

jak wskazujesz warunek zgodnie z art. 25.1, to nie może to występować bez potwierdzenia spełnienia tego warunku

11

potwierdzeniem może być samo oświadczenie.

chodzi mi tu o sytuację, że stawiam warunek na doświadczenie i w siwz podaję jakie dokumenty wykonawca ma mieć na potwierdzenie (np. wykaz wykonanych usług).

czy potem zgodnie z 26.2 mogę nie żądać od najwyżej ocenionego wykonawcy tego wykazu? czy jak już go podałem w siwz to powinienem go potem żądać?

12

szad napisał/a:

potwierdzeniem może być samo oświadczenie.

chodzi mi tu o sytuację, że stawiam warunek na doświadczenie i w siwz podaję jakie dokumenty wykonawca ma mieć na potwierdzenie (np. wykaz wykonanych usług).

czy potem zgodnie z 26.2 mogę nie żądać od najwyżej ocenionego wykonawcy tego wykazu? czy jak już go podałem w siwz to powinienem go potem żądać?

no to właśnie uważam że trzeba żądać tego dokumentu,

13

a ja ciągle się nad tym zastanawiam.
może z czasem zostanie wypracowany jeden pogląd na ten temat.

14

Wg mnie art. 26.2 mówi o tym co zamawiający na etapie przygotowania postępowania może określić w SIWZ jako dokumenty niezbędne do złożenia przez "najlepszego" wykonawcę.
Na etapie po złożeniu ofert zamawiający nie ma już dowolności tylko wzywa do przedstawienia dokumentów które mógł wcześniej dowolnie wskazać w SIWZ.

15

Skoro żądasz (precyzujesz warunki) to wymagasz późniejszego złożenia dokumentów od najwyżej ocenionego, nie żądasz nie wzywasz.

16

Dokładnie jak Jarosław i Marcel. Skoro w SIWZ powiedziało się A, to później należy powiedzieć B.