Temat: Ściąga - procedowanie po nowemu w PN
Polecam. Elegancko opisane.
http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/przebieg-postepowania-przetargowego-kolejnosc-czynnosci-nowelizacji-pzp-2016-r/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Ściąga - procedowanie po nowemu w PN
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Polecam. Elegancko opisane.
http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/przebieg-postepowania-przetargowego-kolejnosc-czynnosci-nowelizacji-pzp-2016-r/
Motylku, widzę że szukasz i znajdujesz , myślę że przyda się każdemu.
Nie cierpię cierpieć Marcelku. I błądzić w ciemnościach też nie cierpię.
to jest ciekawe
http://kartaprzetargowa.pl/artykuly/zastosowanie-odwroconej-procedury-wyboru-moze-zmienic-wynik-przetargu/
Ciekawe, tylko szczerze mówiąc nie bardzo to rozumiem. W procedurze standardowej najpierw wykluczasz, w odwróconej oceniasz pod kątem art. 89 ust. 1 bez badania oświadczeń, tak?
Trudno mi zrozumieć, że w standardowej wykluczysz wykonawcę na podstawie tylko i wyłącznie oświadczeń, bo z praktyki wiem, że zawsze wszyscy piszą, że spełniają warunki i nie podlegają wykluczeniu. Prawdziwa weryfikacja odbywa się dopiero na podstawie dokumentów, które złoży wykonawca najwyżej oceniony. Wg mnie wyliczenie punktacji czy w procedurze standardowej, czy odwróconej będzie takie samo przy założeniu, że w oświadczenia są takie same, tzn. w standardzie nie dają podstaw do wykluczenia.
pewnie chodzi o JEDZ powyżej progów po wezwaniu do uzupełnienia ktoś np nie składa
W odwróconej wykluczysz tylko wtedy jeśli na wezwanie nie uzupełni oświadczenia GK. I wtedy policzysz punktację dla 2 pozostałych ofert, czyli zajdzie sytuacja opisana w artykule w "Efekt tradycyjnego wyboru najkorzystniejszej oferty".
W odwróconej wykluczysz tylko wtedy jeśli na wezwanie nie uzupełni oświadczenia GK. I wtedy policzysz punktację dla 2 pozostałych ofert, czyli zajdzie sytuacja opisana w artykule w "Efekt tradycyjnego wyboru najkorzystniejszej oferty".
Jednak to o czym piszesz ma się nijak do tego o czym tu mowa:
Art. 24aa. 1. Zamawiający może, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego, najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego
oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu, o ile taka możliwość została przewidziana w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu.
porąbane to wszystko i tyle wam powiem
Nikt nie mówił że będzie łatwo.
wzniosłem się już na wyżyny intelektualne i dalej nic
przy procedurze odwróconej wykluczenie może nastąpić jedynie jak wykonawca nie złoży info o GK (no chyba że będzie taki chojrak i w samym oświadczeniu napisze, że podlega wykluczeniu za coś tam )
tak się zastanawiam, czy z badaniem ofert nie poczekać aż wpłyną te wszystkie infa o GK?
oceniać (przyznawać punkty) będziemy przecież tylko oferty tych wykonawców, którzy nie podlegają wykluczeniu.
oczywiście czekając te 3 dni na spływ inf. o GK można już sobie te oferty przejrzeć pod kątem zgodności z siwz i nisko rażącej ceny, żeby nie tracić czasu.
tak się zastanawiam, czy z badaniem ofert nie poczekać aż wpłyną te wszystkie infa o GK?
.
Nie czekaj, zaoszczędzisz czas, za wiele tego badania nie będzie.
przy procedurze odwróconej wykluczenie może nastąpić jedynie jak wykonawca nie złoży info o GK (no chyba że będzie taki chojrak i w samym oświadczeniu napisze, że podlega wykluczeniu za coś tam )
oceniać (przyznawać punkty) będziemy przecież tylko oferty tych wykonawców, którzy nie podlegają wykluczeniu.
oczywiście czekając te 3 dni na spływ inf. o GK można już sobie te oferty przejrzeć pod kątem zgodności z siwz i nisko rażącej ceny, żeby nie tracić czasu.
Na to wychodzi, że przy procedurze odwróconej wykluczenie może nastąpić jedynie jak wykonawca nie złoży info o GK, chyba, że coś tam nie zagra z oświadczeniami.
Tak, jak piszesz, chyba będzie lepiej poczekać te 3 dni, dokonać odrzuceń, ew. wykluczeń i wysłać info do wszystkich, a później zawołać dokumenty od najwyżej ocenionego.
JEDZ nie jest taki prosty, może oferta pierwsza w rankingu pomimo wezwań z 26 ust 3 lub 4 (może być kilka??) może być do odwalenia
wzniosłem się już na wyżyny intelektualne i dalej nic
Odpocznij, może pomoże.
JEDZ nie jest taki prosty, może oferta pierwsza w rankingu pomimo wezwań z 26 ust 3 lub 4 (może być kilka??) może być do odwalenia
dlatego uważam, że w postępowaniach powyżej progu procedura odwrotna ma swoje plusy, bo jak dobrze wszystko sie ułoży, to badasz tylko jednego JEDZ-a, a nie wszystkich wykonawców.
Witam wszystkich!
A mi się ta procedura bardzo podoba. Aczkolwiek na szkoleniu guru z apexxxx rozłożył się ciut na temacie:). Czas pokaże, ale myślę, że za parę lat wszystko będzie w odwrotnej procedurze robione. Bo teraz jest cyrk: na malucha: mam 10 ofert, po otwarciu lukają na stronę, i ponad połowa nie uzupełnia mi GK. Bo walczy o inne kontrakty. A później wygrywający ucieka i co? Szukam kolejnego a tu zonk, że drugiego i trzeciego zdążyłem wykluczyć za brak GK, a czwarty już wcale nie taki tani... A drugi z trzecim, jakby wiedzieli, że mogą by wybrani toby przywieźli w zębach.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc