1

Temat: a czy to jest pomyłka rachunkowa?

Wykonawca posumowując każdy rozdział kosztorysu celowo (!) zaokrąglił wartości do pełnych złotych.
czy moge to poprawić?

2

Odp: a czy to jest pomyłka rachunkowa?

nieprawidłowo ale jeżeli określiłaś, że cena jest ceną ryczałtową za całość zamówienia to niczego nie poprawiasz tylko przyjmujesz końcowy wynik i jest ok.

3

a jeżeli nie określiłam, że cena jest ceną ryczałtową...

4

to zależy jak określiłaś w siwz sposób obliczenia ceny.

smile nora

5

nie wiemy czego dotyczył ten kosztorys, napisz jak oferent miał obliczyć cenę oferty to zobaczyma co da się zrobić

6

w skrócie to brzmi mniej więcej tak:
"w celu obliczenia ceny wykonawca wypełnia  załączony przedmiar
cena fertowa jest sumą cen w poszczególnych rozdzialach"

7

trochę to za mało. Nie na[isałaś z jaką dokładnością ma podać cenę oferty (np. z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku). Jednak skoro tak brzmi zapis, to nie bardzo masz co poprawiać, bo wykonawca obliczył, jak uważał (zaokrąglił końcówkę do 1 zł).

smile nora

8

z tego co skromnie piszesz wnioskuję że nie przewidujesz ingerencji w zakres zamówienia, sądzę że mamy do czynienia z ceną reyczałtową a ponieważ nie (tak jak pisze Nora) nie napisałać jak ma obliczyć tą cena uznałabym że obliczył prawidłowo (on się nie pomylił tylko zaokrąglił)

9

mam nieodparte wrażenie, że jeżli nie piszę że cenę wolno  zaokrąglić do pełnych złotych to należy ją podać z groszami

10

Karolina napisał/a:

mam nieodparte wrażenie, że jeżli nie piszę że cenę wolno  zaokrąglić do pełnych złotych to należy ją podać z groszami

Jeżeli w przedmiarze (rozdziałach) grosze sie pojawiały to podzielam Twoje wrażenie

11

jak wyżej - pełna zgoda!

nora

12

cieszę się bardzo, tylko czy ja mam mu to poprawić z art.88 czy uznać że oferta jest niezgodna z siwz?

13

poprawiasz w oparciu o art. 88 ust. 1 pkt. 2a - o ile pamiętam chodziloo sumowanie.

smile nora

14

nie za bardzo bo z tego co pisze Karolina to wynika że ten wykonawca to już w częściach źle zsumował, ja miałam na myśli art. 88 ust. 1 pkt 3a

15

przecież pisałam, że nie jest to cena ryczałtowa..

smile nora

16

popraw karolino i nie wdawaj sie w dywagacje smile