1

Temat: prawidłowość wadium

w siwz był zapis, że w przypadku konsorcjum w gwarancji ubepieczeniowej czy bankowej mają być wymienieni wszyscy członkowie konsorcjum - a nie są. Czy mogę taką ofertę odrzucić?

2

Odp: prawidłowość wadium

a kto jest wpisany? lider?

3

tak

4

lider reprezentuje konsorcjum i na to pewnie ma pelnomocnictwo - nie wiem dlaczego wymagasz aby czlonkowie byli tam wpisani.
przeciez oferte zabezpieczaja gwarancja - wadium (pyt: to jest gwarancja wadialna?)

5

Tak wadialna. Ja nie pisałam tej siwz. Ale taki zapis jest i nikt nie miał do niego wcześniej pretensji.

6

Karolino w siwz słusznie zapisano, że gwarancja ma być wniesiona w imieniu wszystkich konsorcjantów - jeżeli bank lidera nie będzie powiadomiony że ten wykonawca występuje o gwarancję bankową nie we własnym i tylko własnym imieniu a w imieniu konsorcjum to takie wadium nie zabezpiecza interesów zamawiającego - jest w tej kwestii kilka wyroków ZA

7

tak tu masz racje - oczywiscie zakladam ze taka informacja zostala przekazana ale w takim przypadku gwarancja nie musi zosatc wypisana na wszystkich czlonkow wystarczy zapis lider konsorcjum (w domysle : bank posiada informacje o jego czlonkach - gdyz nie wystawil by gwarancji na konsorcjum gdyby nie znal skladu - chyba ze sa jeszcze takie instytucje nie dbajace o wlasne dobro smile)

8

Skoro żądanie dotyczyło  aby w gwarancji bankowej czy ubezpieczeniowej znalazły sie nazwy wszystkich wykonawców to wykonawca miał obowiązek spełnić ten wymóg zamawiajacego i nie można tutaj powoływać się na pełnomocnictwo dla lidera.

9

oferta moim zdaniem do odrzucenia smile

10

Ja tez bym raczej odrzucił.

11

a mozesz narzucic tresc gwarancji??

12

lolilap napisał/a:

a mozesz narzucic tresc gwarancji??

No własnie nie moge.
Więc jak jest zła, to odrzucam oferte.

13

Ale możesz zastrzec, że wadium nie może mieć zapisów ograniczających mozliwość ściągnięcia wadium

14

Dziwne bo ja bym wykluczył wykonawce a Państwo piszący  w tym topicu chą odrzucać oferte.. wink Wiem wiem czepiam sie tongue