1

Temat: 26.2. w przypadku złożenia dokumentów wraz z ofertą.

PN poniżej progów. Przewidziana procedura z 24aa.
Wszyscy W. jak jeden mąż wraz z ofertą złożyli dokumenty, które należało złożyć (formularz oferty+oświadczenie 25a) + GK z 24.11 + dokumenty wskazane w SIWZ, do których złożenia będzie zobowiązany W. "najlepszy" zgodnie z 26.2.

Na podstawie tychże dokumentów przyznałam punktację i zbadałam ofertę najwyżej ocenioną.

Rozsądek podpowiedział mi, że jeśli wszystkie wymagane dokumenty są już w moim posiadaniu to nie będę wzywała z 26.2 do złożenia czegoś co już mam. Ale cień wątpliwości pozostał, czy aby na pewno mam rację. A może nie mam?

2

Odp: 26.2. w przypadku złożenia dokumentów wraz z ofertą.

Dobrze że masz wątpliwości jednak dokumenty muszą aktualne na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów, a więc jaką masz pewność np. do wykazu osób że nadal jest aktualny?

3

Ja wiem jak powinno być, ale ciśnie mi się na usta "nadmierny formalizm"...

4

Można by było jeszcze spróbować zastosować par 10 ust 2 rozporządzenia. Pytanie jak traktować pojęcie "wskazania" przez wykonawców dokumentów i oświadczeń.

Ciekawe jak to się wszystko rozwinie bo pola do interpretacji nowych przepisów jest wiele.

5

Możesz np . uznać że skoro masz już dokumenty  to na podstawie art 26. 6 nie wzywasz do złożenia. Cudnie, można wszystko.

6

janek159 napisał/a:

Możesz np . uznać że skoro masz już dokumenty  to na podstawie art 26. 6 nie wzywasz do złożenia..

Niestety nie jest to oczywiste a wręcz się z tym nie zgadzam.

7

Marcel napisał/a:
janek159 napisał/a:

Możesz np . uznać że skoro masz już dokumenty  to na podstawie art 26. 6 nie wzywasz do złożenia..

Niestety nie jest to oczywiste a wręcz się z tym nie zgadzam.

Oby tylko W. mojego wezwania nie wysłał do Teleexpressu jako ciekawostkę przyrodniczą smile

8 (edytowany przez HL.90 2016-09-07 10:32:53)

Witam,
po dłuższej chwili udało mi się dodzwonić na infolinię UZP. Zadałem pytanie dotyczące przekazywania oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do grupy kapitałowej. Co robić w sytuacji, gdy jeden z Wykonawców załączył mi je do oferty, natomiast pozostali przekazali je w terminie 3 dni (zgodnie z art. 24 ust. 11). Czy mam wzywać do uzupełnienia, czy uznać to oświadczenie. Po pytaniu Pana z UZP o tryb postępowania i mojej odpowiedzi, że chodzi o PN otrzymałem odpowiedź, że art. 24 ust. 11 nie dotyczy przetargu nieograniczonego, tylko postępowań wieloetapowych...

9

HL.90 napisał/a:

Witam,
po dłuższej chwili udało mi się dodzwonić na infolinię UZP. Zadałem pytanie dotyczące przekazywania oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do grupy kapitałowej. Co robić w sytuacji, gdy jeden z Wykonawców załączył mi je do oferty, natomiast pozostali przekazali je w terminie 3 dni (zgodnie z art. 24 ust. 11). Czy mam wzywać do uzupełnienia, czy uznać to oświadczenie. Po pytaniu Pana z UZP o tryb postępowania i mojej odpowiedzi, że chodzi o PN otrzymałem odpowiedź, że art. 24 ust. 11 nie dotyczy przetargu nieograniczonego, tylko postępowań wieloetapowych...

Bzdura totalna. Nigdzie nie ma o tym mowy. Posłuchaj sobie https://www.youtube.com/playlist?list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a

10

hahaha, coraz więcej wiemy

11

Katiqq, gość mnie mocno zszokował. Nie zgadzam się z tym, co powiedział. Nasunęła mi się taka myśl - jak my mamy "ogarnąć" nowe przepisy, skoro nawet tacy fachowcy jak ci z UZP sami tego nie ogarniają.

12

O lol...

HL.90 napisał/a:

Witam,

13

Posłuchaj dokładnie tu od 17:09
https://www.youtube.com/watch?v=1fLbdri84Ag&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=5

14

I tu jest bardzo ciekawa rzecz:19:13
https://www.youtube.com/watch?v=1fLbdri84Ag&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=5

Jeżeli wykonawca nie należy do żadnej GK, to nie ma przeszkód, żeby złożył tę informację razem z ofertą smile

15

Dziękuję Ci za te linki, na pewno będą pomocne. smile

16

Co do opinii na UZP (informacja prawna) jest słaba, naprawdę słaba, dzwoniłem tez w jednej sprawie po noweli i było ......... sami wiecie.

17

Przydatny artykuł dot. oświadczenia o grupie kapitałowej:

http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/oswiadczenie-o-grupie-kapitalowej-juz-z-oferta/

18

Katiqq napisał/a:

Ja wiem jak powinno być, ale ciśnie mi się na usta "nadmierny formalizm"...

mieliśmy taką sytuację i radca tak się właśnie wyraził nadmierny formalizm od złożenia oferty + 3 dni na grupę kapitałową i rozstrzygnięto przetarg bo najwyżej oceniony miał wszystkie dokumenty złożone - przecież to nawet głupio pisać ...

19

Marcel napisał/a:

Dobrze że masz wątpliwości jednak dokumenty muszą aktualne na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów, a więc jaką masz pewność np. do wykazu osób że nadal jest aktualny?

Marcel, tak mi nie daje spokoju więc wracając do twojego wyrażenia - skoro w obecnym stanie prawnym data dokumentu nie ma żadnego znaczenie (z dokumentu nie musi wynikać stan na dzień X)  to jaka różnica - czy dołączy coś do oferty czy złoży  z datą sprzed otwarcia na skutek uzupełnienia  ?