1

Temat: wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej

Wykonawca złożył wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej. Jako komisja przetargowa mam ocenić czy te wadium jest zgodne z SIWZ. Niepokoi mnie jeden zapis, a mianowicie:
" Niniejsza gwarancja obowiązuje począwszy od dnia 18.12.2007 r.
Nasza gwarancja ważna jest w terminie do dnia 17.01.2008 r. i wygasa automatycznie i całkowicie w przypadku gdy:
a. zgodnie z umową Zleceniodawca dostarczy wymaganą przez Was gwarancję należytego wykonania kontraktu albo jeżeli taka gwarancja nie jest wymagana, z chwilą zawarcia umowy ze Zleceniodawcą."

Daty się zgadzają otwarcie było 19 grudnia to akurat do 17.01.2008 r., ale ten punkt a.  gdzie jest albo - my będziemy wymagać zabezpieczenia należytego wykonania umowy przed podpisaniem umowy, czy jeżeli Wykonawca dostarczy zabezpieczenie przed podpisaniem umowy, a jeszcze nie podpisze umowy to wadium jest nieważne z chwilą dostarczenia fizycznego do Zamawiającego ? Bardzo to mnie nurtuje, czy z chwilą zawarcia umowy dotyczy pierwszego członu zdania i drugiego czy tylko drugiego.
Ja uważam, że tych dwóch członów zdania. Proszę o mądrą opinię.

2

Odp: wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej

Moim skromnym zdaniem jest ok:
a. zgodnie z umową Zleceniodawca dostarczy wymaganą przez Was gwarancję należytego wykonania kontraktu
to sformułowanie najszczęśliwsze nie jest bo wynika z niego, że najpierw następuje zawarcie umowy i dopiero wniesienie zabezpieczenia. Wg mnie zabezpieczenie zamawiający musi mieć najpóźniej w chwili zawarcia umowy - ale to spór o zwrot i uważam że nie czyni przedmiotowej gwarancji nieważną.

3

ewelinek napisał/a:

czy jeżeli Wykonawca dostarczy zabezpieczenie przed podpisaniem umowy, a jeszcze nie podpisze umowy to wadium jest nieważne z chwilą dostarczenia fizycznego do Zamawiającego ?

Według mnie tak. Zamawiający będzie wtedy w posiadaniu dwóch bezużytecznych dokumentów: gwarancji wadialnej (która już wygasła) i gwarancji kontraktowej (która jeszcze nie weszła w życie). A wykonawca będzie mógł podpisac umowę albo nie.

4 (edytowany przez lolilap 2008-01-07 12:28:55)

to podpisz umowe w dniu dostarczenia gwarancji i problem z glowy!

jesli nie - zgadzam sie z piterem.