Temat: zwrot wadium bez oferty
mam pytanie, wykonawca wpłacił wadium a nie złożył oferty.
Kiedy zwracam wadium, zgodnie z art. 46 ust. 1 po wyborze najkorzystniejszej oferty, czy skoro nie złozyli oferty to od razu, po otwarciu ofert?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam pytanie, wykonawca wpłacił wadium a nie złożył oferty.
Kiedy zwracam wadium, zgodnie z art. 46 ust. 1 po wyborze najkorzystniejszej oferty, czy skoro nie złozyli oferty to od razu, po otwarciu ofert?
Poczekaj - po wyborze
Wadium nie ma czego zabezpieczyć, bo nie ma oferty. Moim zdaniem nie powinnaś czekać do wyboru, tylko zwrócić natychmiast.
Ja bym oddał po wyborze.
ja oddałem od razu
przepisu nie ma ale po co zatrzymywać? czemu ma to służyć niech napisze wniosek o zwrot ( od razu podkładka dla pracowników księgowości)
Witam, mieliśmy podobną sytuację i postąpiliśmy następująco - wykonawca napisał nam pismo z wyjaśnieniami dotyczącej braku oferty i wpłaty określonej kwoty wadium (które de facto nie zabezpieczało oferty, bo jej nie było), po czym zwróciliśmy tą kwotę - mając na uwadze art. 405 Kodeksu cywilnego.
Edycja:
Znalazłem taki artykuł (dosyć stary bo z 2010), ale może się przyda: http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/wadium-od-osoby-ktora-nie-bierze-udzialu-w-przetargu
żądanie złożenia wyjaśnień nie złożenia oferty uważam za zbędne
czy w takiej sytuacji oddać wadium z odsetkami czy bez?
z odsetkami
skąd ta pewność? masz jakąś interpretacje tej sytuacji?wydział finansowy mnie męczy..
a dlaczego miało by to stanowić dochód gminy??
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc