1

Temat: RNC po staremu

Kontrolujący doczepił się bezprawnego wezwania wykonawcy w sprawie RNC. Po staremu przyjmowałam obliczając ewentualne wezwanie do RNC brutto do brutto, netto do netto. Kontrolujący uważa iż powinno być netto szacunku do brutto wykonawcy. Poratujcie mnie jakimś orzeczeniem lub czymś bo mnie to osłabiło

2

Odp: RNC po staremu

ak podkreśliła Krajowa Izba Odwoławcza, porównanie wartości szacunkowej netto z wartością ofert określanych w kwotach brutto, prowadziłoby do konieczności oceny nieporównywalnych de facto elementów. W efekcie, literalna interpretacja pojęcia ?wartość zamówienia? ze znaczeniem tego pojęcia, jakie mu nadaje art. 32 ust. 1 p.z.p. szczególnie w sytuacji dot. rażąco niskiej ceny, prowadziłaby do absurdalnych wniosków. Nie można przecież porównywać ceny netto z ceną brutto.

Z tego względu KIO stoi na stanowisku, że dla celów porównawczych i oceny czy konkretna cena ofertowa nie jest rażąco niska zasadnym jest ?ubruttowienie? szacunku zamawiającego.

Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 9 lutego 2015 r. (KIO 165/15).

powiedz kontrolującemu żeby się doszkolił big_smile

3

Odp: RNC po staremu

sygn. akt KIO 148/15)

Co prawda rzeczywiście szacunkowa wartość zamówienia, zgodnie z art. 32 ust.
1 ustawy Prawo zamówień publicznych, odnosi się do ?całkowitego szacunkowego wynagrodzenia wykonawcy, bez podatku od towarów i usług?, a w art. 90 ustawy Prawo zamówień publicznych nie wskazano, że wartość ta ma być powiększona o ten podatek, jednak nie można tego przepisu interpretować z całkowitym pominięciem zasad logiki. Tak więc należy porównywać ze sobą rzeczy porównywalne, czyli wartość netto z netto lub brutto z brutto, inaczej już na samym wstępie porównanie to będzie obarczone wadą w istotny sposób fałszującą jego wynik, gdyż przy podstawowej stawce podatku od towarów i usług ? 23%, prawie cała wartość 30% zostanie ?konsumowana? przez ów podatek i realnie będzie się porównywać pozostałe 7% lub też zsumowane 53%, a nie wskazane w przepisie 30%.