1

Temat: przesłanki wykluczenia

Czy, jeżeli nie zastosuję fakultatywnych przesłanek wykluczenia z art. 24 ust. 5, to nie mogę żądać odpowiednio dokumentów z rozporządzenia z par. 5 ust. 2, 3, 4, 7, 8, 9?

2

Odp: przesłanki wykluczenia

4, 7, 8 to na pewno nie możesz żądać.
2, 3, 9 to są różne zdania. na forum już to było poruszane.

3

Skoro nie stawiasz fakultatywnych to dokumenty były by zbyteczne, nie ma w tym wówczas żadnego celu.

4

A jeżeli chodzi o przesłanki obligatoryjne, czy do nich muszę koniecznie wymagać dokumentów z rozporządzenia z np. par. 5 ust. 1?

5

Nie, pisze wyraźnie że można żądać.

6

ab123 napisał/a:

A jeżeli chodzi o przesłanki obligatoryjne, czy do nich muszę koniecznie wymagać dokumentów z rozporządzenia z np. par. 5 ust. 1?

poniżej progu unijnego to nie, ale powyżej progu to już chyba tak.

7

szad napisał/a:
ab123 napisał/a:

poniżej progu unijnego to nie, ale powyżej progu to już chyba tak.

tylko z czego to wynika bo nie widze

8

może z 26.1?

9

Z 26.1 to nie wynika, tutaj jest mowa o obowiązkowym wezwaniu dok. których właśnie żądano.

10

Marcel napisał/a:

Z 26.1 to nie wynika, tutaj jest mowa o obowiązkowym wezwaniu dok. których właśnie żądano.

jeżeli dobrze rozumiem Twoją odpowiedź, to w przypadku przetargu powyżej progu unijnego wybieram z rozporządzenia np. 5.1 i 5.6, wpisuję te dokumenty w siwz i wtedy żądam od najwyżej ocenionego po otwarciu ofert te dwa dokumenty?

11

No właśnie, sprawa czy wszystkie czy wybrane, zgodnie z rozporządzeniem można wybrać lecz ostatnio dowiedziałem się że wskazane jest żądanie wszystkich big_smile

12

powiedziałbym że powyżej progu unijnego wymieniamy wszystkie okoliczności wykluczenia obligatoryjne i żądamy od najwyżej ocenionego adekwatnych dokumentów które mają potwierdzić brak podstaw wykluczenia

13

na szkoleniu tak uczono jak mówi janek159

14

ok. czyli ustalone, że powyżej progu żądamy wszystkich dokumentów z rozporządzenia, które dotyczą przesłanek z art. 24.1.

tylko, które dokumenty z par. 5 dotyczą 24.1. było to już na forum poruszane, ale chyba nie doszliśmy do jednolitego stanowiska.
jak dla mnie to: 5.1, 5.5, 5.6 no i 5.10 (które i tak musi być złożone przez wszystkich wykonawców)

15

Dla mnie też.

16

Jeszcze art.24.1.15 - par.5 pkt.2,3,5.

17

czyli robi się taka sytuacja:

dla 24.1.15 mamy par. 5 pkt 2,3 i 5 bo mowa o wyroku lub ostatecznej decyzji

dla 24.5.8 mamy par. 5 pkt 2,3 i 9 bo nie ma mowy o wyroku, ale w grę wchodzą podatki i opłaty lokalne

zwracam uwagę, że w par. 5 pkt 7 zabrakło informacji o karze aresztu, o czym z kolei jest mowa w 24.5.5

18

Marcel napisał/a:

5 ok ale dlaczego 2 i 3

19

2, 3 i 9 to dla mnie pasują do 24.5.8

20

jo napisał/a:
Marcel napisał/a:

5 ok ale dlaczego 2 i 3

Bo tylko na zaświadczeniu możesz mieć informację o decyzji administracyjnej?

21

Jeżeli chcę żądać US, ZUS/KRUS - to zaznaczam w ogłoszeniu art. 24 ust. 5 pkt 8, a jeżeli CEIDG/KRS - to art. 24 ust. 5 pkt 1?

22

Co do KRS/CEIDG to tak, natomiast jeśli chodzi o 24.5.8, to moim zdaniem powinieneś żądać także oświadczenia o niezaleganiu w podatkach i opłatach lokalnych.

23

Przetarg poniżej progów to chyba nie ma obowiązku wzywania wszystkich dokumentów dot. wykluczenia.

24

Nie ma obowiązku.

25

W przetargu poniżej progów możesz bazować na podstawie oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia bez dodatkowych dokumentów np. ZUS, US, KRK itd. Zgodnie z rozporządzeniem zamawiający może (nie musi) żądać dokumentów dot. braku postaw wykluczenia czy spełniania warunków udziału w postępowaniu. Powyżej progów już masz obowiązek.