Temat: a czy to jest pomyłka rachunkowa?
Wykonawca posumowując każdy rozdział kosztorysu celowo (!) zaokrąglił wartości do pełnych złotych.
czy moge to poprawić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca posumowując każdy rozdział kosztorysu celowo (!) zaokrąglił wartości do pełnych złotych.
czy moge to poprawić?
nieprawidłowo ale jeżeli określiłaś, że cena jest ceną ryczałtową za całość zamówienia to niczego nie poprawiasz tylko przyjmujesz końcowy wynik i jest ok.
a jeżeli nie określiłam, że cena jest ceną ryczałtową...
to zależy jak określiłaś w siwz sposób obliczenia ceny.
nora
nie wiemy czego dotyczył ten kosztorys, napisz jak oferent miał obliczyć cenę oferty to zobaczyma co da się zrobić
w skrócie to brzmi mniej więcej tak:
"w celu obliczenia ceny wykonawca wypełnia załączony przedmiar
cena fertowa jest sumą cen w poszczególnych rozdzialach"
trochę to za mało. Nie na[isałaś z jaką dokładnością ma podać cenę oferty (np. z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku). Jednak skoro tak brzmi zapis, to nie bardzo masz co poprawiać, bo wykonawca obliczył, jak uważał (zaokrąglił końcówkę do 1 zł).
nora
z tego co skromnie piszesz wnioskuję że nie przewidujesz ingerencji w zakres zamówienia, sądzę że mamy do czynienia z ceną reyczałtową a ponieważ nie (tak jak pisze Nora) nie napisałać jak ma obliczyć tą cena uznałabym że obliczył prawidłowo (on się nie pomylił tylko zaokrąglił)
mam nieodparte wrażenie, że jeżli nie piszę że cenę wolno zaokrąglić do pełnych złotych to należy ją podać z groszami
mam nieodparte wrażenie, że jeżli nie piszę że cenę wolno zaokrąglić do pełnych złotych to należy ją podać z groszami
Jeżeli w przedmiarze (rozdziałach) grosze sie pojawiały to podzielam Twoje wrażenie
jak wyżej - pełna zgoda!
nora
cieszę się bardzo, tylko czy ja mam mu to poprawić z art.88 czy uznać że oferta jest niezgodna z siwz?
poprawiasz w oparciu o art. 88 ust. 1 pkt. 2a - o ile pamiętam chodziloo sumowanie.
nora
nie za bardzo bo z tego co pisze Karolina to wynika że ten wykonawca to już w częściach źle zsumował, ja miałam na myśli art. 88 ust. 1 pkt 3a
przecież pisałam, że nie jest to cena ryczałtowa..
nora
popraw karolino i nie wdawaj sie w dywagacje
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc