1

Temat: Ważność dokumentów na dzień ich złożenia

Witam.
Mam pytanie, które zaprezentuję na podstawie przykładu:
1. 30.09.2016 - dzień składania ofert
2. warunkiem udziału w postępowaniu jest posiadanie środków finansowych w wysokości 100 tyś. zł
3. zgodnie z rozporządzeniem w sprawie dokumentów ww. dokument nie może być starszy niż 1 miesiąc przed dnie składania ofert - załóżmy że dokument bank wystawił w dniu 01.09.2016
4. prowadzę procedurę odwróconą na podstawie art. 24aa ustawy Pzp
5. po dokonanej ocenie ofert wzywam wykonawce, który złożył najkorzystniejszą ofertę do złożenia info. z bank, które ma być ważne na dzień złożenia, tj. w moim przypadku załóżmy będzie to 10.10.2016
6. dokument z banku w dniu 10.10.2016 będzie już nieaktualny

Jak należy zachować się w takiej sytuacji, czego żądać?
Czy można wymagać aktualniejszego dokumentu z banku, który załóżmy miałby być wystawiony nie wcześniej niż 1 miesiąc przed dniem na który wyznaczono jego złożenie (tylko czy to nie kłóci się z rozporządzeniem w sprawie dokumentów)?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

2

Odp: Ważność dokumentów na dzień ich złożenia

Jest gdzieś coś, zdaje się w rozp. W spr. Dok., że może potwierdzić aktualność. Poszukaj tam.

3

To jednak nie to. Pomyliłam z 26.2f. Wezwij do uzupełnienia z zaznaczeniem, że ma być ważny na dzień złożenia

4

Moim zdaniem poszło to teraz w dobrą stronę, po co wykonawcy mają biegać za dokumentami jak nie wiadomo czy mają szansę aby ich oferta została uznana za najkorzystniejszą, w wezwaniu zaznacz dokładnie na jaki termin mają być ważne jak pisze motylek.

5

Bazylek, pkt 6- dlaczego uważasz że 10.10 dokument będzie nieważny czy raczej nieaktualny?

6

No właśnie mam problem czy aktualny czy nieaktualny.  Przy wezwaniu do złożenia dokumentów z art. 26 ust. 2 mowa jest, że dokument ma być ważny na dzień złożenia. Skoro info z banku jest z dnia 01.09.2016, dzień składania ofert to 30.09.2016 to czy dnia 10.10.2016 info z banku jest nadal ważne, skoro jego ważność to 1 miesiąc przed dniem składania ofert?

7

Nie jest ważny.

8

Dokument złożony w dniu 10.10 nadal może być aktualny (jeżeli zawarta w nim informacja jest ciągle aktualna, nic się nie zmieniło i przedstawia stan bieżący), pomimo że dokument został wystawiony w dniu 1.09.
Dokument został wystawiony w prawidłowym terminie bo w terminie miesiąca od terminu składania ofert.

Ja to tak widzę, na początku też miałem problem z rozumieniem tego ,,aktualne na dzień złożenia".

9

janek159 napisał/a:

Dokument złożony w dniu 10.10 nadal może być aktualny

Ale jak to potwierdzić inaczej niż przez uzupełnienie z 26.3? Przecież musimy mieć pewność, a tej kasy na koncie u wykonawcy może już nie być, czy zdolność kredytowa może być diametralnie inna.

10

Czy w takim wypadku należy przyjąć, że skoro Wykonawca złoży to info z banku, to bierze na siebie odpowiedzialność za to, iż informacje zawarte w dokumencie są nadal aktualne (świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń?
Czy dobrze rozumuje, że w pierwszej kolejności należny sprawdzić czy dokument był ważny na dzień składania ofert, a następnie "UWIERZYĆ" Wykonawcy, że skoro go złożył w odpowiedzi na wezwanie z art. 26 ust. 2, to informacje zawarte w dokumencie nadal są aktualne (tzn. nadal posiada wymaganą zdolność kredytową lub być może ta zdolność kredytowa wzrosła)?

11

Katiqq napisał/a:
janek159 napisał/a:

Dokument złożony w dniu 10.10 nadal może być aktualny

Ale jak to potwierdzić inaczej niż przez uzupełnienie z 26.3? Przecież musimy mieć pewność, a tej kasy na koncie u wykonawcy może już nie być, czy zdolność kredytowa może być diametralnie inna.

Uważacie więc, że należy domagać się dokumentu najbardziej aktualnego tzn. najlepiej z data wystawienia = dacie złożenia dokumentu?

Ja uważam że prawidłowe jest moje podejście do tematu, ale może się mylę, choć wątpie.

Żaden dokument najbardziej aktualny (w sensie daty wystawienia) i tak w 100% nie zagwarantuje że środki są w tej chwili na koncie.

12

bazylek napisał/a:

Czy w takim wypadku należy przyjąć, że skoro Wykonawca złoży to info z banku, to bierze na siebie odpowiedzialność za to, iż informacje zawarte w dokumencie są nadal aktualne (świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń?
Czy dobrze rozumuje, że w pierwszej kolejności należny sprawdzić czy dokument był ważny na dzień składania ofert, a następnie "UWIERZYĆ" Wykonawcy, że skoro go złożył w odpowiedzi na wezwanie z art. 26 ust. 2, to informacje zawarte w dokumencie nadal są aktualne (tzn. nadal posiada wymaganą zdolność kredytową lub być może ta zdolność kredytowa wzrosła)?

ja uważam że tak właśnie

13

Od czego liczycie ten miesiąc w takim razie ?
a jeżeli dzień otwarcia to np. 20.09, dołączony do oferty dokument bankowy wystawiony 19.09 to i tak wzywalibyście do uzupełnienia po otwarciu  ? bo już się zaczynam mieć mętlik

14

Moim zdaniem należy zastosować art. 26 ust. 3. Tak jak, było do tej pory - dokument jest straszy niż wynika z rozporządzenia - złóż aktualny. Niewątpliwie jest rozbieżność pomiędzy treścią rozporządzenia "potwierdzającej wysokość posiadanych środków
finansowych ..., w okresie nie wcześniejszym niż 1 miesiąc przed upływem terminu składania ofert ", a treścią art. 26 ust. 1 vs 26 ust. 2 "aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1". Biorąc pod uwagę rangę aktu prawnego kierowałabym się w stronę zapisu ustawy - czyli ma być aktualny na dzień złożenia, ale nie starszy niż 1 miesiąc. Ale to tylko moja opinia.

15

Katiqq napisał/a:

Moim zdaniem należy zastosować art. 26 ust. 3. Tak jak, było do tej pory - dokument jest straszy niż wynika z rozporządzenia - złóż aktualny. Niewątpliwie jest rozbieżność pomiędzy treścią rozporządzenia "potwierdzającej wysokość posiadanych środków
finansowych ..., w okresie nie wcześniejszym niż 1 miesiąc przed upływem terminu składania ofert ", a treścią art. 26 ust. 1 vs 26 ust. 2 "aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1". Biorąc pod uwagę rangę aktu prawnego kierowałabym się w stronę zapisu ustawy - czyli ma być aktualny na dzień złożenia, ale nie starszy niż 1 miesiąc. Ale to tylko moja opinia.

jak dokument jest starszy niż wynika z rozporządzenia, skoro jest wystawiony w okresie miesiąca przed terminem składania ofert, (wystawiony 01.09, termin składania 30.09)

16

Nie zrozumiałeś mnie ma być aktualny na dzień złożenia, ale nie starszy niż 1 miesiąc. Nigdzie nie napisałam, że od dnia składania ofert.

17

Liczymy od daty złożenia, a nie terminu składania ofert jak było przed nowelą.

18

Marcel napisał/a:

Liczymy od daty złożenia, a nie terminu składania ofert jak było przed nowelą.

co liczymy od daty złożenia?

19

Ja rozumiem to tak: Informacja z banku powinna potwierdzać wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową wykonawcy w okresie nie wcześniejszym niż 1 miesiąc przed upływem terminu składania ofert. Czyli informacja z dnia 01.09. będzie nadal aktualna jeśli termin składania ofert to 30.09.2016.

20

Czyli jeśli wykonawca posiada na dzień składania ofert ważną opinię bankową (bo jest wystawiona nie wcześniej niż 1 miesiąc przed upływem terminu składania ofert) to ta opinia nie straci ważności w okresie późniejszym kiedy zostanie wezwany do złożenia dokumentu - skoro punktem wyjściowym jest data upływu składania ofert...

21

Cieszy mnie, że można się rozumieć w tym temacie.

22

Katiqq napisał/a:

to tak na spokojnie  - w takim jesli dobrze Cie rozumiem to w Twojej opinii  Wykonawca  nie musi składać jak rozumiem info z banku bo i tak zgodnie z art. 26. ust. 1 Zamawiający wezwie go niezależnie od tego czy dołączy do oferty opinię zachowującą miesiąc. W takim razie kuriozum tego byłby przypadek gdy Wykonawca składa dokładnie kropka w kropkę tą samą informację raz do oferty, raz na wezwanie :-|

...i la mnie nadal nie jasne jest co pokazują wypowiedzi powyżej od kiedy bo jedni od daty złożenia, inni od daty otwarcia liczą miesiąc.

23

Z dyrektywy klasycznej wynika:
"Istotne jest, by decyzje instytucji zamawiających opierały sie na aktualnych informacjach, w szczególnosci jesli chodzi o podstawy wykluczenia, z uwagi na to, że ważne zmiany mogą zachodzić dość szybko, np. w przypadku trudności finansowych, które sprawiałyby, że dany wykonawca staje się nieodpowiedni...".
Dla mnie to jest punkt wyjścia. Z różnych przyczyn postępowanie może być dość przewlekłe, a sytuacja finansowa danego wykonawcy może się zmienić. Jak zatem sprawdzisz czy nadal jest on odpowiedni do wykonania zamówienia - bo to jest intencją ustawodawcy unijnego. Różne zapisy w ustawie i rozporządzeniu w mojej opinii to niedopatrzenie legislatorów, bo nie potrafię określić intencji formułowania ich w tak różny sposób. Inna sprawa, że wystarczyłoby odpowiednie przeredagowanie 26.2f poprzez dopisanie "zamawiający może na każdym etapie postępowania wezwać wykonawcę bądź wykonawców"

24

Dla mnie aktualny na dzień złożenia to wystawiony nie wcześniej niż miesiąc przed upływem terminu składania ofert. Nigdzie nie jest napisane, że ma być wystawiony nie wcześniej niż miesiąc przed datą złożenia oświadczenia... Roztrząsając znaczenie "aktualnych na dzień złożenia" możemy równie dobrze dojść do wniosku, że jeśli wykonawca jest wezwany do złożenia dokumentu np. na dzień 15.10. to dokument wystawiony np.  10.10 też jest nieaktualny bo aktualny byłby gdyby był wystawiony 15.10...

25

Ale ja nie mówię, że mój pogląd jest jedyny słuszny. Po to zdaje się jest to forum, żeby przedyskutować różnice w poglądach i sobie doradzić. Niech każdy robi jak uważa.