Gordon napisał/a:w opiniach UZP znalazłem, że
.......Z uwagi na okoliczność, iż procedura udzielania zamówień publicznych na usługi społeczne w oparciu o art. 138o ustawy Pzp tworzona jest przez samego zamawiającego, który zobowiązany jest jedynie do uwzględnienia norm zawartych w art. 138o ust. 2?4 znowelizowanej ustawy Pzp, a które to przepisy nie przewidują konieczności stosowania przepisów ustawy Pzp dotyczących opisu przedmiotu zamówienia, kryteriów oceny ofert czy umów w sprawie zamówienia publicznego, należy stwierdzić, iż zamawiający w tym zakresie nie jest związany rozwiązaniami ustawowymi.
To trochę ciekawe, co napisali w tej "opini".
Art. 138o. [Zamieszczenie ogłoszenia o zamówieniu na usługi społeczne] [538] 1. Jeżeli wartość zamówienia na usługi społeczne jest mniejsza niż kwoty określone w art. 138g ust. 1, zamawiający może udzielić zamówienia stosując przepisy ust. 2?4.
Skoro zamawiający może, to znaczy, że nie musi. Poza tym, w art. 138 ust. 3 jest mowa o ogłoszeniu o zamówieniu które należy zamieścić na BIP (jeśli się go ma).
Zam. publiczne to nie jest mój konik, ale wyprostujcie mnie jeśli źle myślę.
W usługach niepriorytetowych było to wszystko ładnie opisane, natomiast obecnie, jest jeden art 138o (poniżej progów) , i to jeszcze w rozdziale który traktuje o zam. na usługi społeczne powyżej progów.