1

Temat: ile czasu na uzupełnienie dokumentów

mam pytanie. ile Wykonawaca ma czasu na przesłanie brakujących dokumentów.  Pytam ponieważ Wykonawca przesłał faksem o godz. 17 (po godzinach pracy) w piątek prosbę o dostarczenie barkującego zestawienia  a oczekiwąl ze 3 01 2008 bedzie juz fizycznie u niego. Przesłam faksem barkujący dokument ale Zamawiający odrzucił moja oferte za niedotrzymanie terminu osobistegio złożenia dokumentacji. Czy to w ogołe fair ?? przeciez jezeli ja otrzymała pismo w poniedzialek, przygotowałam je od razu i na następny dzień wysłaam listem to i tak nie ma fizycznej mozliwosci zeby to do nich doszło w wymaganym terminie

2

Odp: ile czasu na uzupełnienie dokumentów

Powinien wyznaczyc realny termin na uzupełnienie dokumentu. Jeżeli wysłałąś faxem w wymaganym terminie i w slad za tym poszedł listem poleconym - musi to uznać. Moim zdaniem naruszył zasady uczciwej konkurencji.

3

Ja często daję termin z dniz na dzień ale piszę wyraźnie że przesłanie dokumentu faksem będzie uważane za dotrzymanie terminu. Wygrać protest będzie jednak trudno mogłać wysłać przez kuriera. przykro mi ale tak myślę

4

Wg mnie nic zamawiającemu nie pozwala uznawać uzupełnianych dokumentów przesłanych faxem bo rozporządzenie mówi o formach dokumentów (oryginał,kopia) a fax nie jest żadną z nich i kreatywność zamawiającego jest w tym miejscu odrobine bezprawna wink. Przykro mi ale tak myśle

5

No tak, najlepiej wysłać wezwanie do uzupełnienia o 15.59 i wyznaczyc termin dnia następnego do godz. 9.00... I pozamiatane. Przykro mi, ale tak myslę wink

6

w rozmowie telefonicznej z Zamawiającym, poprosilam o wskazanie sposbu ktory umozliwiłby dostarczenie wymaganego dokumetu w terminie, ten odpowiada "Uchylam sie od odpowiedzi" smile  moim zdaniem to jest celowe utrudnienie ze strony Zamawiającego !

7

zgadzam się z Marko. Z zastrzeżeniem, że zamawiający wyznaczy realny termin na dostarczenie tych dokumentów, a nie z sufitu i swojego widzi mi się, co niestety dość często nie ma nic wspólnego z kreatywnością zamawiaczy.

Dostarczenie dokumentów ze Szczecina do Lublina z dnia na dzień jest raczej nierealne. Moje zastrzeżenie budzi fakt, że zamawiający wzywając do uzupenienia może korzystać z przywileju przesłania informacji o wezwaniu - faksem (pewnie stąd krótkie terminy), przeciwnie wykonawca, zgodnie z tezą Marko, dokument może dostarczyć w formie określonej w rozporządzeniu. Jeżeli uznać, że działania danaug są także dopuszczalne to rodzi się niebezpieczeństwo, że wezwany wykonawca może nigdy określonej formy dokumentu przesłanego faksem, nie dostarczyć. Co wtedy??

smile nora

8

agata888 napisał/a:

w rozmowie telefonicznej z Zamawiającym, poprosilam o wskazanie sposbu ktory umozliwiłby dostarczenie wymaganego dokumetu w terminie, ten odpowiada "Uchylam sie od odpowiedzi" smile  moim zdaniem to jest celowe utrudnienie ze strony Zamawiającego !

to jest kreatywność wg. zamawiacza. Ale, zawsze pozostaje napisać protest. wink

nora

9

Realność terminu uzupełnienia jest tak oczywistą oczywistością, że nawet o tym nie wspomniałem smile.

10

No tak, jeżeli nie akceptujemy faksu pomimo że zastrzegamy obowiązek jednoczesnego wysłania np. pocztą to powidzcie jaki to jest ten "realny termi" obecnie gdy Poczta Polska to nie wiem czy w ciągu miesiąca to na pewno dostarczy?, a jeżeli kurier to dlaczego nie termin na jutro? - no może na pojutrze?

11

Dlatego nie na jutro, że skoro nie złożył to pewnie dokumentu nie ma i musi go uzyskać a nie każdy dostanie od ręki. Argument Poczty Polskiej jest obalalny momentalnie bo jak sama podałaś może skorzystać z firmy kurierskiej lub dostarczyć osobiście.

12

uznawaniefaxu jako dokumentu zgodnego z rozpporzadzeniem nie jest rozwiazaniem rozsadnym ... conajmniej!

zawsze mozesz rozpoznac rynek  (wszyscy juz wiedza o poczcie polskiej) i wyznaczyc realny termin!

13

powiedzcie, czy Zamawiający ma prawi wymagac ode mnie abym dokumenty wysyla za pomoca poczty kurierskiej ? (przypominam ze opcja do okreslonej godziny kosztuje czasami niemal 70 zł) ??

14

agata888 napisał/a:

powiedzcie, czy Zamawiający ma prawi wymagac ode mnie abym dokumenty wysyla za pomoca poczty kurierskiej ?

No nie..., to już jest przegięcie... Gdzie dają takich "zamawiających" ?

15

UM szczecin !!

16

Hmm, ale to może jest forma zalecana - co by wykonawca zdążył dostarczyć a nie jedyna słuszna dopuszczalna forma ? Jeśli dostarczysz osobiście to nie uznają? Nie wierze...

17 (edytowany przez lolilap 2008-01-10 11:27:37)

no nie ma ale jesli zazada np dostarczenia w ciagu 3 dni a ty chcesz wyslac poczta - zwyklym listem smile (czyli ok 10 dni) smile to samo przez sie skorzystasz z innego rozwiazania smile

zamawiajacy zapewne nie dopusci mozliwosci doslania dokumentu w ciagu 20 dni smile gdyz przewaznie terminy terminy terminy go gonia...

18

UM Szczecin! Juz do was jedzie UOKiK, CBA, CBŚ, UZP, NIK, RIO i chłopaki z Wołomina...;)

19

ale się uśmiałam Jacku smile

20

Sie nie ma co smiać, oni juz wyjechali smile

21

Jacku, Ty ich wysłałeś? wink

nora

22