1 (edytowany przez samzam 2016-09-19 05:52:34)

Temat: 24aa - druga z ofert - brak oświadczenia o wykluczeniu

Procedura odwrócona.
W drugiej z rankingu ofert, brakuje oświadczenia o wykluczeniu.
Czy muszę wzywać do uzupełnienia?

2

Odp: 24aa - druga z ofert - brak oświadczenia o wykluczeniu

Nie.

3

No ale co z zawiadomieniem o wyborze oferty. Czy w zawiadomieniu mam podać, że wykonawca podlega wykluczeniu?

4

Przyłączam się do pytania, wykluczamy bez uprzedniego wezwania do uzupełnienia? takie nowości?

5

Badasz tylko ocenionego najwyżej pod kątem wykluczenia, a więc to że nie załączył oświadczenia póki co o niczym nie świadczy, wszystkie oferty należy natomiast zbadać pod względem odrzucenia.

6

Marcel nie postawiłeś kropki nad i.

Rozumiem, że zamawiający w procedurze odwróconej w ramach obowiązku poinformowania o wykluczeniach powinien napisać:

,,Zamawiający nie informuje o wykonawcach wykluczonych gdyż w niniejszej procedurze ocena pod tym kątem nie została przewidziana"

7

Nie, po prostu piszę że np. żadni wykonawcy nie zostali wykluczeni bo nie zostali skoro takiej oceny nie przeprowadzałem.

8

można by na tym poprzestać, jednak co jak będzie pozostawał w GK lub nie złoży tego oświadczenia o GK, czy też ni podamy tu informacji o wykluczeniu?

9

Co do tego to jak widać są rozbieżności

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=15644

10

Janek, pomału wychodzi na nasze smile

24aa decyduje o tym że nie prowadzi się dla kolejnych wykonawców procedury badania pod kątem wykluczenia, więc i podstaw do wykluczenia brak.

O braku konieczności wezwania, w tej sytuacji decyduje opinia UZP, która w/g mnie nie budzi żadnych wątpliwości jak ma postąpić zamawiający.

11

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/procedura-uregulowana-w-art.-24aa-ustawy-pzp,-tzw.-procedura-odwrocona

12

jarosław napisał/a:

Janek, pomału wychodzi na nasze smile

24aa decyduje o tym że nie prowadzi się dla kolejnych wykonawców procedury badania pod kątem wykluczenia, więc i podstaw do wykluczenia brak.

O braku konieczności wezwania, w tej sytuacji decyduje opinia UZP, która w/g mnie nie budzi żadnych wątpliwości jak ma postąpić zamawiający.

Tak. Jednak ja idę jeszcze dalej i uważam że w procedurze odwróconej (pomimo zapisów ustawy i opinii uzp) zbędne jest żądanie oświadczeń czy też JEDZu załączane do oferty z oczywistych powodów, nie oceniamy ich (z wyjątkiem najlepszego) i nie wzywamy do uzupełnień nawet jak ich brak. Skupiamy się tylko na ofercie. Po co żądać tych oświadczeń/Jedzu skoro nieząłaczenie ich do oferty niczym nie skutkuje. Owszem od najlepszego tak, on powinien potwierdzić spełnienie warunków udziału / niepodleganie wykluczeniu i być do tego wezwany po dokonaniu oceny punktowej.

Ale to tylko moje spostrzeżenia. Szczególnie w tej procedurze będzie musiała się wykształcić określona praktyka stosowania.

13

Masz dobre spostrzeżenia, uważam tak samo.

14

A co w przypadku, gdy po wyborze ten drugi w kolejce, który nie złożył oświadczenia, wniesie odwołanie? czy to odwołanie może zostać rozpatrzone?

15 (edytowany przez seniorcristobal 2016-09-20 10:30:29)

Kto może wnieść odwołanie wynika z ustawy:

Środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów niniejszej ustawy.

Gdyby uznać, że nie może wnieść odwołania - to oznaczałoby, że w takim postępowaniu wykonawcy z kolejnych miejsc, którzt nie złożą wraz z ofertą oświadczenia- są całkowicie pozbawieni środków ochrony prawnej. A przecież oświadczenie takie zawsze można uzupełnić...