Temat: 24aa - druga z ofert - brak oświadczenia o wykluczeniu
Procedura odwrócona.
W drugiej z rankingu ofert, brakuje oświadczenia o wykluczeniu.
Czy muszę wzywać do uzupełnienia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → 24aa - druga z ofert - brak oświadczenia o wykluczeniu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Procedura odwrócona.
W drugiej z rankingu ofert, brakuje oświadczenia o wykluczeniu.
Czy muszę wzywać do uzupełnienia?
Nie.
No ale co z zawiadomieniem o wyborze oferty. Czy w zawiadomieniu mam podać, że wykonawca podlega wykluczeniu?
Przyłączam się do pytania, wykluczamy bez uprzedniego wezwania do uzupełnienia? takie nowości?
Badasz tylko ocenionego najwyżej pod kątem wykluczenia, a więc to że nie załączył oświadczenia póki co o niczym nie świadczy, wszystkie oferty należy natomiast zbadać pod względem odrzucenia.
Marcel nie postawiłeś kropki nad i.
Rozumiem, że zamawiający w procedurze odwróconej w ramach obowiązku poinformowania o wykluczeniach powinien napisać:
,,Zamawiający nie informuje o wykonawcach wykluczonych gdyż w niniejszej procedurze ocena pod tym kątem nie została przewidziana"
Nie, po prostu piszę że np. żadni wykonawcy nie zostali wykluczeni bo nie zostali skoro takiej oceny nie przeprowadzałem.
można by na tym poprzestać, jednak co jak będzie pozostawał w GK lub nie złoży tego oświadczenia o GK, czy też ni podamy tu informacji o wykluczeniu?
Co do tego to jak widać są rozbieżności
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=15644
Janek, pomału wychodzi na nasze
24aa decyduje o tym że nie prowadzi się dla kolejnych wykonawców procedury badania pod kątem wykluczenia, więc i podstaw do wykluczenia brak.
O braku konieczności wezwania, w tej sytuacji decyduje opinia UZP, która w/g mnie nie budzi żadnych wątpliwości jak ma postąpić zamawiający.
https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/procedura-uregulowana-w-art.-24aa-ustawy-pzp,-tzw.-procedura-odwrocona
Janek, pomału wychodzi na nasze
24aa decyduje o tym że nie prowadzi się dla kolejnych wykonawców procedury badania pod kątem wykluczenia, więc i podstaw do wykluczenia brak.
O braku konieczności wezwania, w tej sytuacji decyduje opinia UZP, która w/g mnie nie budzi żadnych wątpliwości jak ma postąpić zamawiający.
Tak. Jednak ja idę jeszcze dalej i uważam że w procedurze odwróconej (pomimo zapisów ustawy i opinii uzp) zbędne jest żądanie oświadczeń czy też JEDZu załączane do oferty z oczywistych powodów, nie oceniamy ich (z wyjątkiem najlepszego) i nie wzywamy do uzupełnień nawet jak ich brak. Skupiamy się tylko na ofercie. Po co żądać tych oświadczeń/Jedzu skoro nieząłaczenie ich do oferty niczym nie skutkuje. Owszem od najlepszego tak, on powinien potwierdzić spełnienie warunków udziału / niepodleganie wykluczeniu i być do tego wezwany po dokonaniu oceny punktowej.
Ale to tylko moje spostrzeżenia. Szczególnie w tej procedurze będzie musiała się wykształcić określona praktyka stosowania.
Masz dobre spostrzeżenia, uważam tak samo.
A co w przypadku, gdy po wyborze ten drugi w kolejce, który nie złożył oświadczenia, wniesie odwołanie? czy to odwołanie może zostać rozpatrzone?
Kto może wnieść odwołanie wynika z ustawy:
Środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów niniejszej ustawy.
Gdyby uznać, że nie może wnieść odwołania - to oznaczałoby, że w takim postępowaniu wykonawcy z kolejnych miejsc, którzt nie złożą wraz z ofertą oświadczenia- są całkowicie pozbawieni środków ochrony prawnej. A przecież oświadczenie takie zawsze można uzupełnić...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc