1

Temat: Kryterium CENY powyżej 60%

Przetarg na materiały opatrunkowe. Chcielibyśmy w tym przetargu dać Kryterium powyżej 60% a nawet 100%. Czy Waszym zdaniem można, jeżeli tak to jak to uzasadnić w protokole

2

Odp: Kryterium CENY powyżej 60%

Jeżeli są ustalone standardy jakościowe do których można się odwołać + koszty cyklu życia, to tak.
W przypadku materiałów jednorazowych wydaje się ze koszty cyklu życia wystarczy uzasadnić jednorazowym charakterem zamawianego towaru.

3

jarosław napisał/a:

koszty cyklu życia wystarczy uzasadnić jednorazowym charakterem zamawianego towaru.

Jarosław a mógłbyś przybliżyć co dokładnie masz na myśli, bo ja czegoś tu nie rozumiem. Na studiach uczono mnie, że LCC obejmuje koszty inwestycyjne i operacyjne, czyli obejmuje koszty aż od produkcyjnych do utylizacji, co więc ma do tego jednorazowy charakter zamówienia?

Ostatnio na szkoleniu też usłyszałam, że jak najbardziej zasadne jest zastosowanie w rb ceny 100%, bo można LCC opisać w ten sposób, że bez względu na wykonawcę, pozostaną one w tej samej wysokości. Tylko to nie jest to, czego żąda ustawodawca "w jaki sposób w opisie przedmiotu zamówienia uwzględniono koszty cyklu życia".

4

ZB nie kombinuj. Daj cena 60 %, termin dostawy 40 % i wstaw widełki minimalnego i maksymalnego terminu. Oczywiście ten minimalny musi być na tyle długi aby wszyscy bez problemu mogli go dotrzymać. Wszyscy wykonawcy chcąc otrzymać pkt w kryterium termin i tak zaoferują Ci ten minimalny i masz cenę 100 %

5

marekw2 napisał/a:

ZB nie kombinuj. Daj cena 60 %, termin dostawy 40 % i wstaw widełki minimalnego i maksymalnego terminu. Oczywiście ten minimalny musi być na tyle długi aby wszyscy bez problemu mogli go dotrzymać. Wszyscy wykonawcy chcąc otrzymać pkt w kryterium termin i tak zaoferują Ci ten minimalny i masz cenę 100 %

w 100% się zgadzam, drugie kryterium to fikcja, wszyscy wala maksa lub minima, co de facto oznacza, że cena stanowi 100%

6

Macie racje, dzięki

7

Katiqq napisał/a:
jarosław napisał/a:

koszty cyklu życia wystarczy uzasadnić jednorazowym charakterem zamawianego towaru.

Jarosław a mógłbyś przybliżyć co dokładnie masz na myśli, bo ja czegoś tu nie rozumiem. Na studiach uczono mnie, że LCC obejmuje koszty inwestycyjne i operacyjne, czyli obejmuje koszty aż od produkcyjnych do utylizacji, co więc ma do tego jednorazowy charakter zamówienia?

Ostatnio na szkoleniu też usłyszałam, że jak najbardziej zasadne jest zastosowanie w rb ceny 100%, bo można LCC opisać w ten sposób, że bez względu na wykonawcę, pozostaną one w tej samej wysokości. Tylko to nie jest to, czego żąda ustawodawca "w jaki sposób w opisie przedmiotu zamówienia uwzględniono koszty cyklu życia".

Właściwie to powiem to co ty wyżej, powtarzam to co mi mówili na szkoleniu smile
Przy zakupie jednorazowych produktów należy w uzasadnieniu wskazać że wszelkie koszty związane z cyklem życia ujęte zostały w cenie zakupu. Jakie to mogą być koszty, nie wiem. Jedyne co mi przychodzi do głowy w przypadku materiałów opatrunkowych lub innych produktów jednorazowych to koszty utylizacji które w tym przypadku będą jednakowe dla wszystkich.

8

Nabycie+posiadanie+likwidacja. Przy materiałach opatrunkowych nie ma z tym strasznego problemu, ale przy obiekcie budowlanym jakimkolwiek? Masakra.