Temat: 94.1.2 czy 94.2.3
Pn tzw. "krajowy". Nie było odrzucenia, wykluczenia.
Zawiadomienie o wyborze oferty przesyłam mailem.
W jakim terminie mogę podpisać umowę i na podstawie którego art?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → 94.1.2 czy 94.2.3
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pn tzw. "krajowy". Nie było odrzucenia, wykluczenia.
Zawiadomienie o wyborze oferty przesyłam mailem.
W jakim terminie mogę podpisać umowę i na podstawie którego art?
Moim zdaniem, jeżeli przesłano za pomoc środków komunikacji elektronicznej ( opatrzony certyfikowanym podpisem ) to możesz po upływie 5 dni
W krajówce masz 94.1.2. Czas na wniesienie odwołania od wyboru oferty najkorzystniejszej zaczyna bieg w momencie kiedy otrzymają twoje zawiadomienie, więc nie możesz zastosować 94.2.3
Skoro i tak czekam min. 5 dni, to jaka jest różnica między tymi 2 przepisami?
A taka, że teraz nie wskazujesz w informacji o wyborze terminu, w którym umowa może zostać podpisana. Możesz wybrać i np będą święta (przerwa 5 dniowa), wracasz i możesz podpisać umowę z dnia na dzień, bo termin na wniesienie odwołania minął
Zasadnicza. Dawniej na podstawie 94.2.3 jeżeli nikt nie został odrzucony/wykluczony mozna było korzystać z tej podstawy i sam przepis był często stosowany (np. przeze mnie). Dzisiaj przez dodanie możliwości odwołania na czynność wyboru najkorzystniejszej oferty (180.2.6) przepis 94.2.3 staje się mocno "egzotyczny" i raczej rzadko kiedy będzie mozna z niego korzystać.
No faktycznie nie podaję terminu. Ale z której podstawy prawnej korzystam przy zawarciu umowy? Jaka jest różnica między tymi przepisami?
Zasadnicza. Dawniej na podstawie 94.2.3 jeżeli nikt nie został odrzucony/wykluczony mozna było korzystać z tej podstawy i sam przepis był często stosowany (np. przeze mnie). Dzisiaj przez dodanie możliwości odwołania na czynność wyboru najkorzystniejszej oferty (180.2.6) przepis 94.2.3 staje się mocno "egzotyczny" i raczej rzadko kiedy będzie mozna z niego korzystać.
Czyli i tak czekam 5 dni?
Ale na czym polega ta egzotyka? BO nadal nie rozumiem intencji ustawodawcy, skoro i tak mam czekać min 5 dni
Moim zdaniem, jeżeli przesłano za pomoc środków komunikacji elektronicznej ( opatrzony certyfikowanym podpisem ) to możesz po upływie 5 dni
A jak prześle zawiadomienie e-mail (skan zawiadomienia w załączniku) bez certyfikowanego podpisu - to nie mogę podpisać po 5 dniach.? /Droga e-mail dopuszczona w postępowaniu jako podstawowa forma komunikacji i przekazywania informacji/
Ale na czym polega ta egzotyka? BO nadal nie rozumiem intencji ustawodawcy, skoro i tak mam czekać min 5 dni
Różnica polega raczej na tym, co w przepisie 94.2.3 jest po słownie "lub".
A dlaczego e-mail ma być podpisany podpisem certyfikowanym?
po nowelizacji mamy w art. 18 przepisów przejściowych wyraźny sposób komunikacji - operator pocztowy, fax lub elektronicznie - w rozumieniu ustawy o użyciu środków komunikacji elektronicznej.
Niestety ale chyba nasze wcześniejsze emaile zwykłe odpadają.
po nowelizacji mamy w art. 18 przepisów przejściowych wyraźny sposób komunikacji - operator pocztowy, fax lub elektronicznie - w rozumieniu ustawy o użyciu środków komunikacji elektronicznej.
Niestety ale chyba nasze wcześniejsze emaile zwykłe odpadają.
Definicja legalna z ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną:
środki komunikacji elektronicznej - rozwiązania techniczne, w tym urządzenia teleinformatyczne i współpracujące z nimi narzędzia programowe, umożliwiające indywidualne porozumiewanie się na odległość przy wykorzystaniu transmisji danych między systemami teleinformatycznymi, a w szczególności pocztę elektroniczną;
Reasumując - Jak wysyłam mailem, to muszę czekać 5 dni?
w błędzie tkwiłam??? ale ciesze się na to bardzo jeśli bez certyfikatu , super
Podstawowy przepis stanowiący regułę to art 94.1.2, który mówi kiedy można umowę podpisać.
Te podstawowe terminy to 5 lub 10 dni zaleznie od sposobu komunikacji.
Art 94 ust 2 stanowi wyjątek od reguły czyli mówi kiedy mozna wcześniej podpisać umowę. A mozna kiedy jest jedna oferta - pkt 1 i pkt 2 minął czas na wniesienie odwołania.
Egzotyczność pkt 2 polega na tym ze są to warunki związane dość rzadkimi przypadkami stosowania procedury inne niż PN.
Dawne brzmienie art 94.2.3 pozwalało na skrócenie terminu podpisania umowy jeżeli ne wykluczono lub nie odrzucono żadnej oferty oraz tej drugiej "egzotycznej" przesłanki. Dzisiaj poprzez dodanie nowej przesłanki odwołania (art 180.2.6) każdy wykonawca w terminie 5 dni może się odwołać więc zostaje tylko ta "egzotyczna" przesłanka.
Nie ma tu mowy o podpisie certyfikowanym.
certyfikowany jest w przejściowych w 18.4 - przy ofertach, za zgodą zamawiającego
W odniesieniu do ofert i wniosków o dopuszczenie. Nie ma tu informacji o wyborze.
nie wiem czy musi być certyfikowany podpis
Mój prawnik twierdzi, że nie.
Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że zawiadomienie o wyborze oferty ma być opatrzone certyfikowanym podpisem. Wysyłasz zwykłym mailem skan zawiadomienia o wyborze oferty odczekujesz 5 dni i podpisujesz umowę.
Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że zawiadomienie o wyborze oferty ma być opatrzone certyfikowanym podpisem. Wysyłasz zwykłym mailem skan zawiadomienia o wyborze oferty odczekujesz 5 dni i podpisujesz umowę.
Tak a nie inaczej.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc