1

Temat: ogłoszenie o zamówieniu

dotyczy: przetarg powyżej progów unijnych

Proszę o informację kiedy należy (wg nowo obowiązujących przepisów pzp) umieścić ogłoszenie o zamówieniu na stronie internetowej i w siedzibie zamawiającego.

2

Odp: ogłoszenie o zamówieniu

Art. 40. 1. Zamawiający wszczyna postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego, zamieszczając ogłoszenie o zamówieniu w miejscu publicznie dostępnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej.

3. Jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający przekazuje ogłoszenie o zamówieniu Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej.

Art. 42. 1. Specyfikację istotnych warunków zamówienia udostępnia się na stronie internetowej od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych albo publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej do upływu terminu składania ofert.

Czyli nic się nie zmieniło - a wystarczy poszukać w ustawie -

3

Wykreślono ust. 5 i 6 w art. 40, co de facto nie wiele zmienia. Było że ogłoszenie nie wcześniej jak przed dniem przekazania do Dziennika. Teraz tego nie ma. Uważam że dla równego traktowania uczestników polskich i europejskich ogłoszenie powinno być zamieszczone na stronie internetowej w dniu publikacji w Dzienniku UE tak jak SIWZ zgodnie z art. 42.1

4 (edytowany przez jo 2016-09-23 06:31:09)

gdzieś coś było jeszcze o 48 godzinach
§ 11, 7d ale to inny przypadek

5

Właśnie zmylił mnie § 11. Dziękuję za podpowiedzi:)

6

Przygotowuję sie do pierwszego w życiu ogłoszenia .....i zółtodziób, nowicjusz...ja..... mam pytanie...(zamówienia powyżej progów unijnych) zauważyłem, że na kilku stronach Zamawiających, widnieją przesłane ogłoszenia do publikacji z datą np.25.05 , 28.06 na stronę trafia ogłoszenie opublikowane wraz z siwz. Wg ustawy art. 40, 42 jak pisał Darek W. ,powinno byc tak, że przesyłam do publikacji,  czekam aż się opublikuje i wtedy srrrruuu na stronę razem z siwz (tak jak pisał Darek W), bez tego ogłoszenie przesłanego do publikacji. zdziwiło mnie to trochę...widział ktoś podobny twór?