1 (edytowany przez tresi 2016-09-27 08:39:50)

Temat: Uzupełniające po nowemu

Witam,

w jaki sposób implementujecie do swoich SIWZ przepis art. 67 ust. 1 a, tj.:
"1a. W opisie zamówienia podstawowego, o którym mowa w ust. 1 pkt 6, należy wskazać ewentualny zakres tych usług lub robót budowlanych oraz warunki na jakich zostaną one udzielone."

Jak szczegółowo opisujecie te warunki? Nasz prawnik upiera się, że to chodzi o warunki finansowe i sugeruje następujący zapis:
"Ceny jednostkowe zaoferowane przez Wykonawcę w tym zamówieniu nie mogą być wyższe niż te zaoferowane w kosztorysie ofertowym dla zamówienia podstawowego."

Czy kiedykolwiek spotkaliście się z takim wymogiem, żeby w zamówieniach uzupełniających narzucać poziom cen w odniesieniu do kosztorysu ofertowego z zamówienia podstawowego??

2

Odp: Uzupełniające po nowemu

Jeżeli chodzi o zapis cen że nie mogą być wyższe niż te zaoferowane zam. podstawowego to ja się z tym kompletnie nie zgadzam, to tryb negocjacyjny i trudno wprost narzucać stawki.

3

Wspaniale to czytać! Również się z tym kompletnie nie zgadzam, ale prawnik rzucił pomysł, a władze zachwycone - my natomiast mamy kłopot jak im wytłumaczyć, że to bzdura sad

4

To nowe postępowanie w trybie negocjacyjnym i właśnie głównym zamierzeniem tych negocjacji jest stawka, trudno też po dłuższym okresie wymagać zachowania tych samych stawek od Wykonawcy.

5

tresi napisał/a:

Wspaniale to czytać! Również się z tym kompletnie nie zgadzam, ale prawnik rzucił pomysł, a władze zachwycone - my natomiast mamy kłopot jak im wytłumaczyć, że to bzdura sad

Niech się zastanowią dobrze, czy np za 2,5 roku znajdą takiego głupiego, który im  to wykona zakładając, że ceny wzrosną np o 20%.
Po co to przewidywać skoro zamierza się niecnie wykorzystać wykonawcę?

6

Absolutnie błędna propozycja, wolna ręka to nowe postępowanie, ceny nie powinny być związane z zamówieniem podstawowym, a wynikać powinny z negocjacji w nowym postępowaniu. Jak mowa o warunkach to na pewno nie o cenach.

p.s.
Widziałem już takie umowy o zamówienie podstawowe gdzie było:

,,Zamawiający dopuszcza udzielenie zamówień uzupełniających zgodnie z art.  .... ustawy, a Wykonawca zobowiązuje się do zachowania cen nie mniej korzystnych niż zawartych w kosztorysie załączonym do niniejszej umowy".

7

Jakieś założenia na początku winny być , np. - "... a Wykonawca zobowiązuje się do zachowania cen nie mniej korzystnych niż zawartych w kosztorysie załączonym do niniejszej umowy" - jak najbardziej dopuszczalne.

A potem zaś w trakcie negocjacji wychodzą inne ceny - też dopuszczalne.

8

a w życiu się z tym nie zgodzę założenie napisane pokrętnie. co to są ceny korzystne?? zamówienie nowe a umowa zawarta w wyniku negocjacji i nie ma żadnych nacisków ani przymusu...

9

MS napisał/a:

a w życiu się z tym nie zgodzę założenie napisane pokrętnie. co to są ceny korzystne?? zamówienie nowe a umowa zawarta w wyniku negocjacji i nie ma żadnych nacisków ani przymusu...

i przede wszystkim dla kogo korzystne??? smile

10

To dla kogo korzystniejsze będzie ustalone w negocjacjach.

11

Katiqq napisał/a:
tresi napisał/a:

Niech się zastanowią dobrze, czy np za 2,5 roku znajdą takiego głupiego, który im  to wykona zakładając, że ceny wzrosną np o 20%.
Po co to przewidywać skoro zamierza się niecnie wykorzystać wykonawcę?

wykonawca nie musi się zgodzić na podobne

też nie wiem co wpisywać

12

Jo czy dla ciebie nie jest to wyzysk? Dla mnie tak. Do chwili wprowadzenia nowelizacji panowały właśnie takie opinie, że nie należy wymagać aby zam. uzupełniające były wykonane za ceny z zamówienia podstawowego. Skoro jak piszesz nie musi ich wykonywać ten sam wykonawca, to po co się męczyć i opisywać uzupełniające w SIWZ?

13

ja takich zapisów nie mam, na etapie przetargu na kredyt jeden z oferentów kilka lat temu nas prześcigał za takie próby ale zazwyczaj i tak mamy takie same stawki ale po negocjacjach
tylko nie wiem jakie te warunki trzeba okreslić

14

15.    Zamawiający przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt. 6 ustawy Pzp. w zakresie wykonania:
a)    termomodernizacji elewacji części bloku dydaktycznego,
b)    wymiany instalacji c.o. w części bloku dydaktycznego
15.1.    Zamówienia o których mowa powyżej zostaną udzielone na warunkach podobnych do udzielenia zamówienia podstawowego, po uprzednich negocjacjach z Wykonawcą (art. 66 ust. 1 ustawy Pzp).
15.2.    Wykonawca, przed zawarciem umowy zobowiązany będzie złożyć oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu oraz o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania, a na żądanie Zamawiającego, również dokumentów potwierdzających złożone oświadczenia, w zakresie nie szerszym niż w postępowaniu o udzielenie zamówienia podstawowego.