1

Temat: zatrudnieienie o umowę o pracę

wpisujecie gdzieś do ogłoszenia o zamówieniu informację o konieczności zatrudnienia o pracę i że np do oferty wykonawca ma dołączyć odpowiednie oświadczenie w tym zakresie??

2

Odp: zatrudnieienie o umowę o pracę

Nie.

3

Ja wpisuje w opisie przedmiotu zamówienia.

4 (edytowany przez Katiqq 2016-09-27 08:12:26)

Zgodnie z art. 29 ust 3a Pzp "zamawiający określa w opisie przedmiotu zamówienia ... wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia".

Wyboru nie ma. "Określa" czyli oblig.
Z Lex'a: Jeżeli konkretne czynności niezbędne do wykonania przedmiotu zamówienia będą polegały na wykonywaniu pracy w myśl art. 22 § 1 dalej k.p., to w świetle art. 29 ust. 3a p.z.p., (który zwiera zwrot "określa" a nie "może określić") zamawiający jest zobligowany do postawienia wymogu wykonawcy, aby ten zatrudnił do wykonania tych czynności osoby w ramach umowy o pracę. Przepis art. 22 § 1 k.p. stanowi, że ? cyt: "Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca ? do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.". Zamawiający analizując konkretne czynności do wykonania w danym postępowaniu ma obowiązek do ich zweryfikowania pod kątem wskazanego wyżej przepisu k.p. Jeżeli dla danej czynności zaistnieją wszystkie przesłanki wymienione w art. 22 § 1 k.p., to wówczas należy wymagać wykonania tej czynności przez osoby zatrudnione w ramach umowy o pracę (w postępowaniach na usługi i roboty budowlane). Wymagania dotyczące zatrudnienia wiążą się z określeniem np. ile osób, na jaką część etatu ma być zatrudniona do wykonania konkretnych czynności.

Natomiast w sytuacji, gdy w konkretnym postępowaniu, czynności niezbędne do jego wykonania nie spełniają przesłanki umowy o pracę, to wówczas, zamawiający może wskazać w postępowaniach na usługi i roboty budowlane, że nie wymaga zatrudnienia osób w ramach umowy o pracę. Warto wskazać w tym miejscu na cel wprowadzenia omawianego przepisu, który został wskazany w uzasadnieniu do nowelizacji p.z.p. (druk sejmowy 366), w którym zapisano ? cyt: "(...) wprowadzenie obowiązku postawienia warunku zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w przypadku zamówień na usługi i roboty budowlane, w sytuacji gdy spełnione są kryteria stosunku pracy określone w art. 22 § 1 Kodeksu pracy (projektowany art. 29 ust. 3a).".

5

....Wymagania dotyczące zatrudnienia wiążą się z określeniem np. ile osób, na jaką część etatu ma być zatrudniona do wykonania konkretnych czynności .... a niby  z czego to wynika żę do danego remontu np drogi mam zapisać że ma pracować 3 ludzi na pełny etat a nie 6 na pół etatu a jak wykonawca chce to może na tej robocie pracować 20 na trzy zmiany i nic mi do tego, ja wpisuje czynności jakie moim zdaniem podlegają przepisom art 22 ust 1 kodeksu pracy i tyle.

jeden z zamawiaczy poszedł po bandzie i olał ten temat powołując się na brzmienie art 36ust 2 pkt 8a ustawy

6 (edytowany przez seniorcristobal 2016-09-28 07:48:59)

..."Wymagania dotyczące zatrudnienia wiążą się z określeniem np. ile osób, na jaką część etatu ma być zatrudniona do wykonania konkretnych czynności."

Ja również nie podaje ile osób ma być zatrudnionym na etacie. Bo skąd mam to wiedzieć? A poza tym, nie wynika to z treści przepisu -abym musiał taką informacje podawać. Jeden wykonawca zrobi to 3 ludźmi, a drugi 10 ponieważ nie ma takiego sprzętu, jaki posiada ten pierwszy i to wydłuża jego pracę.

Ja podaję rodzaj prac jakie wykonywać trzeba wyłącznie w oparciu o umowę o prace.

7

Ty nie masz określać ilości osób. Zerknij co wynika bezpośrednio z 29.3a - wykaz czynności.

8

w odpowiedzi z lexa było o ilości

9 (edytowany przez Katiqq 2016-09-28 08:28:14)

Z przepisu wynika wyraźnie co należy określić. Opinii Lex'a, o której piszesz nie widzę, a w tych, które znalazłam napisano:

"Niestety, wykładnia przepisu art. 29 ust. 3a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych dalej p.z.p., nie pozostawia w tym zakresie wątpliwości. Przepis nakłada na zamawiającego obowiązek określenia w opisie przedmiotu zamówienia na usługi lub roboty budowlane wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. ? Kodeks pracy. Reasumując ? w przypadku zamówienia na usługi lub roboty budowlane obowiązkiem zamawiającego pozostaje określenie w opisie przedmiotu zamówienia wskazanego w art. 29 ust. 3a p.z.p. wymogu, oraz wskazanie rodzaju czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę.".

10

Trzeba określić czynności a to wiąże się z osobami smile

11 (edytowany przez olfork 2016-09-28 10:42:21)

określenie liczby etatów i wymiaru wg mnie będzie dotyczyło pojedynczych przypadków, wynikających z przedmiotu zamówienia gdzie będzie to można określić np. usługa ochrony, usługa szkoleniowa

12

Marcel napisał/a:

Trzeba określić czynności a to wiąże się z osobami smile

W rb?  Jedna osoba może wykonywać kilka czynności i Twoja teoria niekoniecznie ma rację bytu Marcel.

13

Jak można narzucać wykonawcy ilu ma zatrudniać pracowników? To jest jego decyzja i prawo. Jeden wykonawca może np. zatrudnić dziesięciu pracowników do ręcznego wykonania wykopów inny zatrudni jednego operatora koparki, który wykona mu tą samą CZYNNOŚĆ.

14

Zgadzam się z poprzednikiem. Osoby wykonujące czynności prze rb., tzw. pracownicy fizyczni, bez określania ich liczby.

15

Dla rb spotkałam się z zapisem:
Zamawiający określa wymóg zatrudnienia przez Wykonawcę na podst. umowy o pracę pracowników wykonujących następujące czynności wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:
1) czynności związane z wykonaniem..................

16

Katiqq napisał/a:

W rb?  Jedna osoba może wykonywać kilka czynności i Twoja teoria niekoniecznie ma rację bytu Marcel.

A czy ja pisałem że 1 czynność = 1 osoba ?

17

Tak właśnie zrozumiałam twoją wypowiedź  smile