1

Temat: na jakie okoliczności żądać US i ZUS

Nawiązuję do tego co Jo napisał w zmaltretowanym wątku pt. ,,nowelizacja - pogłoski" odnośnie jakich dokumentów należy żądać.

Czy zgadzacie się że na potwierdzenie:
- 24.1.15 - dokument 5.5 (skróty rzecz jasna) - wg mnie nie dot. to US i ZUS,
- 24.5.8 - dokumenty 5.2 i 5.3

bo ja chyba tak,

czyli US i ZUS tylko przy fakultatywnych, wynikałoby ...

2

Odp: na jakie okoliczności żądać US i ZUS

radcy mi z kolei napisali że do mnie należy wybór czy żądam 5.5. czy 5.2 i 5.3 co nie do końca chyba tak jest

3

Janek ja się podpisuję pod tym co napisałeś, bo:
1. w 24.1.15 mowa jest m.in. o wyroku sądu i o tyle, o ile na zaświadczeniu być może byłaby widoczna decyzja administracyjna, to informacji o wyroku tam nie znajdziesz, stąd też wskazane jest żądanie oświadczenia z par. 5 pkt. 5, ale jeśli w postępowaniu posługujesz się ogólnym oświadczeniem o niepodleganiu wykluczeniu, w którym wskazano "nie podlegam wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust 1 pkt 12-23 ustawy Pzp", to nie ma moim zdaniem konieczności wymagania oświadczenia z 5.5
2. jak najbardziej tak - tylko przy zastosowaniu przesłanki z 25.4.8 można obejrzeć ZUS i US

4

jo napisał/a:

radcy mi z kolei napisali że do mnie należy wybór czy żądam 5.5. czy 5.2 i 5.3 co nie do końca chyba tak jest

Mają rację.

5

ehem , jeśli mogę wtrącić, to w 24.1.15 jest także "lub  ostateczną  decyzję administracyjną" stad wnioskuję, że dokument jest jednak obligatoryjny powyżej progów.

6

chyba dopiero KIO wskaże drogę a teraz na ryzyko

7

Fenris napisał/a:

ehem , jeśli mogę wtrącić, to w 24.1.15 jest także "lub  ostateczną  decyzję administracyjną" stad wnioskuję, że dokument jest jednak obligatoryjny powyżej progów.

to jaki to dokument potwierdzający ,,... lub ostateczną decyzję administracyjną o zaleganiu z uiszczeniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne ..", bo chyba nie zaświadczenia z par. 5 pkt 2 i 3, więc jaki

8

Katiqq napisał/a:

Janek ja się podpisuję pod tym co napisałeś, bo:
1. w 24.1.15 mowa jest m.in. o wyroku sądu i o tyle, o ile na zaświadczeniu być może byłaby widoczna decyzja administracyjna, to informacji o wyroku tam nie znajdziesz, stąd też wskazane jest żądanie oświadczenia z par. 5 pkt. 5, ale jeśli w postępowaniu posługujesz się ogólnym oświadczeniem o niepodleganiu wykluczeniu, w którym wskazano "nie podlegam wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust 1 pkt 12-23 ustawy Pzp", to nie ma moim zdaniem konieczności wymagania oświadczenia z 5.5
2. jak najbardziej tak - tylko przy zastosowaniu przesłanki z 25.4.8 można obejrzeć ZUS i US

to Jo taki mądrala bo wrócił ze szkolenia i chwali się wiedzą

9

czy wiedza czy nie wiedza to się okaże po kontrolach, natomiast szkoląca rozpoczęła szkolenie od słów "spaprali nowelizację, przepisy mało precyzyjne, KIO będzie miało dużo pracy" więc szkolenie było ale w zasadzie do końca nie wiadomo jak i co robić

10

Hehe, nic nowego jo, ale mamy przynajmniej o czym pisać smile

11

Podczas gdy ja ostatnio na szkoleniu czekałem z ciekawością na omówienia art. 24aa, Pan gdy doszedł to tego artykułu powiedział:

o art. 24 aa .. tu właściwie proszę państwa jest tyle jeszcze niewiadomych że ja może będę Państwu proponował unikać stosowania tej procedury, a teraz przejdźmy może dalej

ja pozwoliłem Panu kontynuować szkolenie

12

mi na szkoleniu jeden radca powiedział, że ZUS i US to lepiej sobie odpuścić bo do końca nie wiadomo na jaką przesłankę żądać.

13

janek159 napisał/a:

Podczas gdy ja ostatnio na szkoleniu czekałem z ciekawością na omówienia art. 24aa, Pan gdy doszedł to tego artykułu powiedział:

o art. 24 aa .. tu właściwie proszę państwa jest tyle jeszcze niewiadomych że ja może będę Państwu proponował unikać stosowania tej procedury, a teraz przejdźmy może dalej

ja pozwoliłem Panu kontynuować szkolenie

big_smile