1

Temat: JEDZ + oświadczenia

Jestem w trakcie opracowywania przetargu "pow. progów unijnych" i chcę się upewnić:
1. czy do przetargu mogę dołączyć JEDZ wzorcowy ze strony UZP, czy mam go zmodyfikować, aby był w 100% zgodny z SIWZ? (głównie mam na myśli warunki udziału w postępowaniu i niepodleganiu wykluczeniu). Czy może to Wykonawca ma go uzupełnić, tak aby JEDZ był zgodny z SIWZ?

2. Czy jako załączniki do SIWZ lepiej jest zrobić wzorce oświadczeń par. 5 pkt. 5-10 ? (wymagamy złożenia tych oświadczeń).

2

Odp: JEDZ + oświadczenia

1. radcy prawni powiedzieli że druku jedz nie można modyfikować ale ja i tak przekreśliłem te wiersze z informacjami których w SIWZ nie żądałem
2. Lepiej zrobić ale czy do siwz czy do wezwania to już jak kto woli

3

Złączniki (wymagania z rozporządzenia) wrzucam do SIWZ.

4

Dziękuję za odpowiedzi. Zrobiłem wzory oświadczeń. Jednak z jednym mam problem. Oświadczenie wykonawcy o niezaleganiu z opłacaniem podatków i opłat lokalnych, o których mowa w ustawie z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz. U. z 2016 r. poz. 716).

Nie mogę znaleźć w ustawie podstawy prawnej do wykluczenia wykonawcy na podstawie zalegania z opłacaniem podatków i opłat lokalnych

5 (edytowany przez seniorcristobal 2016-09-28 13:48:52)

jo napisał/a:

1. radcy prawni powiedzieli że druku jedz nie można modyfikować ale ja i tak przekreśliłem te wiersze z informacjami których w SIWZ nie żądałem

Nie można modyfikować? Jak to się ma do tworzenia elektronicznego JEDZ (z ang. ESPD) gdzie za pośrednictwem narzędzia internetowego Komisji Eur. tworzy się właśnie JEDZ pod kątem konkretnego zamówienia, wpisując tylko te wymagania, które w danym postępowaniu będą wykorzystywane przez Zamawiacza.

Nie tworzyłem jeszcze JEDZ ale wydawać się by mogło, że raczej można (trzeba) go edytować pod kątem danego postępowania...

6

Lazar napisał/a:

Nie mogę znaleźć w ustawie podstawy prawnej do wykluczenia wykonawcy na podstawie zalegania z opłacaniem podatków i opłat lokalnych

Art. 24 ust. 5 pkt 8 tu się to mieści

7

Niestety z JEDZ są rozbieżne zdania. Modyfikować czy nie?

8

seniorcristobal napisał/a:
jo napisał/a:

Nie można modyfikować? Jak to się ma do tworzenia elektronicznego JEDZ (z ang. ESPD) gdzie za pośrednictwem narzędzia internetowego Komisji Eur. tworzy się właśnie JEDZ pod kątem konkretnego zamówienia, wpisując tylko te wymagania, które w danym postępowaniu będą wykorzystywane przez Zamawiacza.

Nie tworzyłem jeszcze JEDZ ale wydawać się by mogło, że raczej można (trzeba) go edytować pod kątem danego postępowania...

jak wyżej w espd wychodzi tylko co żądasz nic po zatym
ja pozostawiam wszystko w druku ale wykreślam niepotrzebne, żeby wykonawcy wiedzieli czego żądam
jest tam jeden taki niuans przy spełnieniu warunków jak nie chcesz szczegółowo w JEDZ a ogólne to trzeba to zapisać w SIWZ

9

Marcel napisał/a:

Złączniki (wymagania z rozporządzenia) wrzucam do SIWZ.

Dlaczego wrzucasz inne załączniki, ok jeszcze grupę kapitałową rozumiem, ale inne oświadczenia zastępuje w całości JEDZ... ??

Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie.

10

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/espd/
tutaj tworzysz swój JEDZ jako Zamawiający i zaznaczasz wszystko co dotyczy Twojego zamówienia na końcu generujesz dokument i zapisujesz go sobie. W załącznikach do SIWZ zamieszczasz link do wypełnienia JEDZ przez Wykonawców, wtedy oni też wchodzą na w/w stronę i importują link. Pojawia im się Twoja wersja JEDZ do wypełnienia tylko we wskazanym zakresie.
Możesz także wygenerowany dokument zamieścić w WORDZie i dołączyć do załączników, wtedy Wykonawcy nie będą musieli kombinować.