1

Temat: podział na części

Witam, mam pytanie odnośnie punktu 2, gdzie umieszczone jest pytanie odnośnie podziału zamówienia na części. Jakie można podać powody niedokonania podziału zamówienia na części?

2

Odp: podział na części

Organizacyjne, techniczne, poniesienie nadmiernych kosztów technicznych lub kosztów wykonania zamówienia,
potrzeba skoordynowania działań różnych wykonawców realizujących poszczególne części zamówienia mogłaby poważnie zagrozić właściwemu wykonaniu zamówienia publicznego, wydłużyć czas realizacji zamówienia itp.

3

ze szkolenia:
dla zamówień poniżej progu unijnego "zamówienie jest już tak małe że dzielenie go na części nie ma żadnego uzasadnienia do tej pory udzielane podobne zamówienia udzielane były małymi lub średnim przedsiębiorstwom (podział na części miał to umożliwić)

4

Jakoś to do mnie nie przemawia, ustawodawca nie wyłączył postępowań poniżej progów unijnych.

5

jo napisał/a:

ze szkolenia:
dla zamówień poniżej progu unijnego "zamówienie jest już tak małe że dzielenie go na części nie ma żadnego uzasadnienia do tej pory udzielane podobne zamówienia udzielane były małymi lub średnim przedsiębiorstwom (podział na części miał to umożliwić)

Małe? - robota bud - wartość 20 mln  - to jest małe zamówienie ?. Wątpię.

Jak najbardziej Marcel.

6

dobre Jo, to cd. opowieści ze szkoleń z których ostatnio pokpiwaliśmy

7

Na szkoleniach naprawdę wiele rzeczy mówią, czasami jednak sami nie wiedzą co mówią, wychodzą różne kwiatki, sam ostatnio na nich bywałem i w ich trakcie myślałem że sam wyjdę na środek i opowiem co nie co na temat Pzp big_smile

8

niki123 napisał/a:

Jakie można podać powody niedokonania podziału zamówienia na części?

Jak zauważył jeden Pan, nie ma ogólnej zasady podziału zamówienia na części. UZP opiera swoje stanowisko na art. 5d, 5f ustawy pzp. Jest to również element polityki naszego Państwa.
Niemniej jednak uzasadnienie niedokonania podziału zamówienia na części musi być solidne. Do tego stopnia solidne, że wręcz poparte dowodami, opiniami itp. Trzy, cztery zdania mogą okazać się zdecydowanie niewystarczające. Oczywiście, każde zamówienie jest inne. Przykładem olej opałowy; jedno zamówienie na kilka jednostek, czy jedno zamówienia na części (każda jednostka-część). Zalecenie: porównanie kosztów w jednym i drugim wariancie; w zależności od wyniku porównania dokonujemy podziału zamówienia lub nie opierając się na względach ekonomicznych.

9

Teraz zamawiający miesiąc dodatkowo będzie przeznaczał na analizę zasadności niepodzielenia na części a drugi miesiąc na ocenę stanowisk co do których jest obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę.

10 (edytowany przez jo 2016-10-05 09:05:03)

janek159 napisał/a:

Teraz zamawiający miesiąc dodatkowo będzie przeznaczał na analizę zasadności niepodzielenia na części a drugi miesiąc na ocenę stanowisk co do których jest obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę.

dokładnie