1

Temat: Waloryzacja wynagrodzenia

Umowa na świadczenie usług (żywienie) została zawarta w lipcu 2016r. (przed nowelizacją) na okres 12 m-cy. W umowie i dokumentacji postępowania widnieją zapisy o treści:"Cena jednostkowa usługi zostaje ustalona na okres minimum 12 miesięcy obowiązywania  umowy". Widnieje też zapis, że "Zakazuje się zmian zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy". W październiku natomiast wpływa pismo od Wykonawcy o negocjacje wynagrodzenia. Czy Waszym zdaniem istnieją przesłanki do negocjowania wynagrodzenia? Ja uważam, że nie, ale chciałabym poznać Wasze opinie.

2

Odp: Waloryzacja wynagrodzenia

na okres minimum 12 miesięcy? a okres realizacji 12

3

realizacja - 12 miesięcy

4

Jeżeli zakazuje się zmian, to nie wolno ich dokonać. Jasna sprawa. Klauzule waloryzacyjne dotyczą umów ponad 12 miesięcy.

5

No to jeśli minimum 12 miesięcy to ceny musi utrzymać.

6

Katiqq i lisvitalis ja też wychodzę z takiego założenia, firma natomiast pisze swoje. Zobaczymy jak się sprawa zakończy.

Spotkałam się dzisiaj z tłumaczeniem, że każdy Wykonawca może wystąpić o negocjacje wynagrodzenia nawet w umowie do 12 m-cy, bez względu na to czy zapisy o waloryzacji w umowie są czy ich nie ma. Ustawa mówi bowiem, że umowa zawarta na okres dłuższy niż 12 miesięcy musi mieć zapisy, a w umowie do 12 miesięcy można wynagrodzenie negocjować ze względu na zmianę przepisów prawa, a tego nie da się przewidzieć na etapie prowadzenia postępowania.

Patrząc na takie stanowisko niektórych radców prawnych może zasadne jest zastanowić się aby jednym z kryteriów oceny ofert stosować okres stałości cen w umowie do 12 m-cy?

7

Stałość cen zapewnia m.in. zapis, który masz w umowie - zakazuje się zmian zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy.
Czy wykonawca oświadczył, że zapoznał się ze wzorem umowy?
Skoro ofertę składał w czerwcu bądź w lipcu powszechnie wiadomym było, że minimalne wynagrodzenie krajowe i stawka za godzinę wzrosną od nowego roku, więc mógł wkalkulować zwiększenie wynagrodzenia w cenę ofertową.
Przestrzegam przed zmianą umowy w takim wypadku i z takim zapisem w umowie.
Albo niech się zwróci do sądu, albo odstąpi od umowy.
Może być bowiem tak, że gdybyś wybrała kolejnego wykonawcę, to on w swojej ofercie skalkulował wzrost wynagrodzenia.
Tu słowem kluczem jest zapis umowny, który przytoczyłam powyżej.

8

Firmy piszą różne rzeczy. Gdyby tak każdy chciał negocjować ceny ofertowe dwa miesiące po podpisaniu umowy to postępowania nie miałyby większego sensu.

9

Dziękuję Wam za odpowiedzi. To mnie uspokaja i jeszcze bardziej będę trzymała się swojej opinii, nie ma zmiany wynagrodzenia. Oczywiście Wykonawca oświadczył, że zapoznał się z dokumentacją i nie wnosi żadnych zastrzeżeń, ale dzisiaj robi to co robi.

10

Przelicz sobie jakie byłoby jego wynagrodzenie, gdyby ujął waloryzację w cenie ofertowej. Jeśli następna oferta miała niższą ceną niż jego po waloryzacji, to masz argument nie do odparcia.

11

Niestety nie macie racji. Każda ze stron umowy, w terminie nie dłuższym niż  do 31.12.2016 roku może zwrócić się do drugiej strony z pisemnym wnioskiem o przeprowadzenie negocjacji dotyczących zawarcia porozumienia w sprawie odpowiedniej zmiany wynagrodzenia. Termin na negocjacje nie może być dłuższy niż 30 dni od dnia złożenia wniosku.

Polecam art. 8 i art. 9 USTAWY z dnia 22 lipca 2016 r. o zmianie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę oraz niektórych innych ustaw.

12

KasiaF. przy takim założeniu, umowa może być negocjowana już w pierwszych miesiącach jej trwania, to absurd. Umowa zawarta jest w trybie Pzp i póki co, obowiązują mnie warunki zawarte w postępowaniu.

13

Ale nikt tu nie mówi o tym, że nie można zwrócić się z wnioskiem. Skoro w umowie nie przewidziano możliwości zmiany wynagrodzenia, to tej umowy zmienić nie można.

14 (edytowany przez KasiaF. 2016-10-06 12:25:36)

No tak ale jeżeli udowodni, ze ma to wpływ na cenę uważam, że należałoby uwzględnić taką zmianę - mimo wszystko.

Przy umowach powyżej 12 miesięcy sprawa jest jasna - trzeba i już.

15

Kasiu, imienniczko moja - zastanów się. Skoro sama napisałaś, że zabrania się zmian umowy, to teraz wprowadziłabyś jej zmianę? Nie zmienia się zasad gry w trakcie gry, o ile nie zostało to wcześniej ustalone.