Dobre pytanie; czy zatwierdzenie protokołu jest czynnością w postępowaniu? Jak na moje, to nie jest. Protokół podpisywany jest kiedy mam komplet dokumentów, czyli umowę i ogłoszenie o udzieleniu zamówienia. Podobnie jest z podpisaniem umowy; nie jest czynnością w postępowaniu.
Wg "starego rozporządzenia"
§ 1. 1. Rozporządzenie określa wzór protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz zakres dodatkowych informacji zawartych w protokole, a także sposób oraz formę udostępniania zainteresowanym protokołu wraz z załącznikami.
2. Protokół postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, zwany dalej ?protokołem?, zawiera także informacje dotyczące czynności poprzedzających wszczęcie oraz wykonywanych po zakończeniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
Jakie to są informacje po zakończeniu postępowania wg kontrolujących?
Najlepsze jest to, że jedyną wskazówką w zakresie kto ma "podpisać" protokół jest treść samego protokołu; drobnym drukiem.
7a) postępowaniu o udzielenie zamówienia ? należy przez to rozumieć postępowanie wszczynane w drodze publicznego ogłoszenia o zamówieniu lub przesłania zaproszenia do składania ofert albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, lub ? w przypadku trybu zamówienia z wolnej ręki ? wynegocjowania postanowień takiej umowy;